«Να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις μας για τη Ροτόντα» ζητά το υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις μας για τη Ροτόντα» ζητά το υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού

23:25 | 24/4/17

«Το μνημείο παραχωρείται για πολιτιστικές δράσεις που αρμόζουν με τον χαρακτήρα του»

H αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης έδωσε έγκριση «για τέλεση Θείας
Λειτουργίας στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου», επιτρέποντας την προσωρινή μεταφορά του παλαιού Eγκαινίου, με προϋπόθεση «την άμεση επιστροφή του μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας για λόγους ασφάλειας και συντήρησης στον χώρο της έως τώρα φύλαξής του».

Τα παραπάνω ενημέρωσε με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, μετά την τοποθέτηση, χθες, του παλαιού Εγκαινίου στη Ροτόντα, ζητώντας από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να σεβαστεί «τις αποφάσεις που αφορούν στον χαρακτήρα και τη χρήση του μνημείου».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «το μνημείο παραχωρείται για πολιτιστικές δράσεις που αρμόζουν με τον χαρακτήρα του, μετά την κατά νόμο γνωμοδότηση του αρμόδιου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και σχετική υπουργική απόφαση», ενώ σημειώνεται ότι «το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σέβεται τις αποφάσεις που αφορούν στον χαρακτήρα και τη χρήση του μνημείου της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη και ζητά από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να κάνει το ίδιο».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι «η Ιερά Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης έχει από χρόνια έγκριση για διενέργεια δώδεκα ιερών ακολουθιών κατ' έτος. Φύλακας και διαχειριστής του μνημείου είναι κατ' αποκλειστικότητα η αρχαιολογική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το μνημείο είναι επισκέψιμο με εισιτήριο».

Η Ροτόντα είναι ενταγμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για πολύ σημαντικό διαχρονικό πολιτιστικό μνημείο όπου διασταυρώθηκαν ο ρωμαϊκός, o βυζαντινός και ο οθωμανικός πολιτισμός.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών