18:19 | 1/4/17
Για τους κατοίκους της Βρετανίας, η αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. πλέον αποτελεί πηγή φόβου και όχι ελπίδας
Εννιά μήνες αφότου ψήφισαν, οι Βρετανοί επιτέλους πήραν αυτό που ήθελαν: σε δύο χρόνια από τώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πάψει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θα γίνει η πρώτη χώρα τα τελευταία 60 χρόνια που θα αντιστρέψει μια γενικά σταθερή τάση ολοκλήρωσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.Το έχουν μετανιώσει; Εξαρτάται ποιόν ρωτάτε. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov, δεν έχει υπάρξει πραγματική μεταβολή στις απόψεις των ανθρώπων από τον προηγούμενο Ιούνιο.
Αλλά η HIS Markit, της οποίας οι έρευνες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης απολαμβάνουν της εκτίμησης των αγορών παγκοσμίως, έφτασε σε ένα πολύ διαφορετικό συμπέρασμα αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η έρευνά της έδειξε ότι μια πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία Βρετανών πολιτών πιστεύει πλέον ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι χειρότερες ως αποτέλεσμα του Brexit.
Ακόμα και οι ηλικιωμένοι και οι φτωχοί, δύο ομάδες πληθυσμού των οποίων οι ψήφοι καθόρισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι σαφώς πιο απαισιόδοξοι πλέον. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη και δαπάνη ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας πίσω από την απρόσμενη ισχυροποίηση της οικονομίας του Ηνωμένοι Βασιλείου στο δεύτερο μισό του έτους, σύμφωνα με τον Αζάντ Ζανγκάνα, οικονομολόγο στη Schroders του Λονδίνου.
Δεν είναι σαφές τι βρίσκεται πίσω απ’ αυτή την αλλαγή διάθεσης, αλλά θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει με ασφάλεια ότι η ισοτιμία της λίρας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας. Η πτώση της λίρας έχει κάνει τα πάντα πιο ακριβά, από τις διακοπές στο εξωτερικό μέχρι τις εφαρμογές iPhone και την ελβετική σοκολάτα. Αυτό έχει δώσει ώθηση στον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλό τριετίας και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει περαιτέρω προτού σταθεροποιηθεί. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 2,8% το 2018.
Αυτή τη στιγμή, οι απαισιόδοξοι όπως η Deutsche Bank λένε ότι η λίρα θα μπορούσε να χάσει άλλο ένα 15% της αξίας της έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ, καθώς οι συζητήσεις για το διαζύγιο αποκαλύπτουν πόσο αδύναμη είναι η διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Για την ώρα, τίποτε δεν είναι σίγουρο και όλα εξαρτώνται από την ποιότητα της διαπραγμάτευσης μέσα στην επόμενη διετία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαντάζει το ενδεχόμενο οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσουν όλο αυτόν τον χρόνο για να υπερασπιστούν τους πολύτιμους προϋπολογισμούς και τις συντάξεις τους. Αυτό θα καταστήσει αδύνατον για την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να πάρει αυτό που απαίτησε και επισήμως χθες, Τετάρτη – μια συνεκτική συμφωνία για το εμπόριο και μια διευθέτηση του χωρισμού.
Η Μέι θα ήθελε μια γρήγορη απάντηση αλλά θα απογοητευτεί. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν πρόκειται να αρχίσουν τη συζήτηση για την κοινή γραμμή τους έναντι του Brexit για τουλάχιστον άλλον έναν μήνα, και δεν αναμένεται κάποιο αποτέλεσμα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία. Στη συνέχεια, τα πράγματα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν, λογικά. Αλλά δεδομένου ότι η Μέι χρειάστηκε εννέα μήνες απλά και μόνο για να πείσει την κυβέρνησή της να συντονιστεί μαζί της, μην έχετε και πολλές ελπίδες. Τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν.
(Φωτογραφία: AP Photo / Matt Dunham)
πηγή
Σχετικά άρθρα