10:51 | 5/4/17
Το ελληνικό ζήτημα της αξιολόγησης, το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας αλλά και ο ρόλος του Γερούν Ντάισελμπλουμ βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του Τζιάνι Πιτέλα. Τι απαντά για τις γερμανικές εκλογές που θα καθορίσουν εν πολλοίς την οικονομική πορεία της Ένωσης
Ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο απάντησε στις ερωτήσεις του NEWS 247, λίγο πριν την έναρξη των συζητήσεων στο Στρασβούργο για το ζήτημα του ελληνικού χρέους χρέους και την πορεία της αξιολόγησης.Ο κ. Πιτέλα, ευθυγραμμίζεται με τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι που ζητά αποπομπή του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ παραδέχεται πως πλέον δεν μπορούν να ζητούνται παράλογες απαιτήσεις από τους Έλληνες μιας και ήρθε η ώρα να φτάσουμε στην ανάπτυξη μετά τις "θυσίες" που έχουν ήδη γίνει. Παράλληλα, ζητά και εκείνος ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Τάσσεται ακόμη υπέρ της δημιουργίας μιας ευρύτατης πλατφόρμας σοσιαλιστικής συμμαχίας για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην ΕΕ και να δοθεί άλλη οικονομική πορεία στην Ένωση, κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον ευρωσκεπτικισμό, όπως σημειώνει. Εκτιμά δε, πως μια πιθανή εκλογή Σουλτς θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
Η πρώτη ερώτηση που θέσαμε στον επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο, είχε να κάνει με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Πιτέλα άλλωστε ήταν εξ αρχής υπέρμαχος της παραίτησης του Ολλανδού πολιτικού, κάτι που ο ίδιος αρνείται, εμμένοντας στο ότι θα μείνει στη θέση του μέχρι το 2019. Θυμίζουμε άλλωστε πως ο ίδιος αρνήθηκε να βρεθεί στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το ελληνικό θέμα και την πορεία της αξιολόγησης που οδηγείται από εμπόδιο σε εμπόδιο. Μια απόφαση που έχει προκαλέσει την οργή των Ευρωβουλευτών που καταδικάζουν ομόφωνα τη στάση του.
"Ο κ. Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να βρεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου και εκλήθη για να συζητηθεί ένα σημαντικό, πολύ σημαντικό θέμα, όπως είναι το ελληνικό δημοσιονομικό ζήτημα και η πορεία της αξιολόγησης. Ωστόσο, είναι ακόμη πιο αρνητικό και ντροπιαστικό το τι είπε στη γερμανική εφημερίδα FAZ για τις χώρες του Νότου, ότι δηλαδή οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης ξόδεψαν τα ευρωπαικά χρήματα σε γυναίκες και σε κατανάλωση αλκοόλ. Είναι αηδιαστικές δηλώσεις και εξ αρχής, ευθύς αμέσως ζήτησα προσωπικά να παραιτηθεί. Πιστεύω πως ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν μπορεί πλέον να βρίσκεται σε αυτή την πολύ σημαντική θέση", σημειώνει ο κ. Πιτέλα.
Στη συνέχεια ρωτήσαμε τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών, αν μια πιθανή εκλογή Σουλτς μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς, την ώρα που πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται πως ζουν σε μια "Γερμανική Ένωση" εντός της οποίας η Γερμανία κερδίζει όλο και περισσότερα.
"Γνωρίζω πολύ καλά τον κ. Σουλτς, έχουμε εργαστεί μαζί επί σειρά ετών. Ήμουν ένας από τους μεγαλύτερους φίλους του και ξέρω τις θέσεις του για τα οικονομικά θέματα. Ξέρω λοιπόν πολύ καλά πως είναι ένας μαχητής εναντίον της λιτότητας και έτσι πιστεύω πως αν ο Μάρτιν, όπως προσδοκώ, κερδίσει τις εκλογές, τότε ναι, μπορεί να αλλάξει τη συνολική προσέγγιση της Γερμανίας έναντι της λιτότητας, όχι μόνο σε ό,τι αφορά φυσικά την ίδια τη Γερμανία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη".
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια "σκληρή δύναμη" πάνω της, αλλά ανάπτυξηΠίσω στο 2010,η ΕΕ δέχθηκε τη βοήθεια του ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει το ελληνικό ζήτημα.
Ρωτάμε τον κ. Πιτέλα αν τελικά αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος ή μια πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί. Ο ίδιος απαντά πως παρά την αρχική "κακή απόφαση", το λάθος διορθώθηκε, ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να "λυτρωθούν" οι πολίτες της χώρας μας και να προχωρήσουμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης για να φτάσουμε και στην πολυπόθητη ανάπτυξη.
"Η αποδοχή από πλευράς Ευρώπης του ΔΝΤ για να βοηθήσει την Ελλάδα το 2010, ήταν μια κακή επιλογή, που όμως στην πορεία διορθώθηκε. Είναι κάτι που αντιμετωπίσαμε μέσα σε αυτά τα τελευταία χρόνια. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Γνωρίζω και κατανοώ πως οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει πολλές προσπάθειες και θυσίες για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και πλέον πιστεύω πως είναι η ώρα να ολοκληρωθεί η προσπάθεια και οι Έλληνες να ελαφρυνθούν και να ζήσουν χωρίς αυτές τις πολύ σκληρές υποχρεώσεις. Πρέπει να έχουν την προοπτική να ευνοηθούν από την προσδοκόμενη ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας που χρειάζονται. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια "σκληρή δύναμη" πάνω της, αλλά ανάπτυξη".
Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Πιτέλα είναι ξεκάθαρος. "Ναι, ελπίζω να υπάρξει η ελάφρυνση χρέους, αυτό που ζητάει δηλαδή και το ΔΝΤ", απαντά.
Θυμίζουμε εδώ πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Πιτέλα δήλωνε πως "είναι απαράδεκτο να ανταλλάσσεις τα δίκαια και αναγκαία κοινωνικά μέτρα, όπως η υποστήριξη σε συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα, με το ζήτημα του χρέους", στηλιτεύοντας τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Σχετικά με το Brexit ο κ. Πιτέλα δήλωσε πως η Βρετανία θα φύγει μεν, ωστόσο "οι πόρτες της ΕΕ είναι ανοιχτές για το μέλλον", ενώ απαντώντας στο NEWS 247 παραδέχθηκε πως είναι "πολύ νωρίς ακόμα να μελετήσουμε τι θα γίνει στην περίπτωση που η Σκωτία αποφασίσει να φύγει από τη Μ. Βρετανία". Ακόμη, αποκάλυψε πως η Ευρωομάδα του στηρίζει τον κ. Αμόν στις εκλογές της Γαλλίας και ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι η Μ. Λεπέν θα κερδίσει τις εκλογές. "Θα ήταν ακόμη μια τραγωδία με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις", είπε.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως οι Σοσιαλιστές σε πολλά κράτη έχουν δει τα νούμερα τους να συρρικνώνονται, απαντά πως η μόνη λύση είναι να τεθούν εδώ και τώρα νέες προτάσεις που θα βγαίνουν μέσα από μια καινούργια πλατφόρμα αριστερού προσανατολισμού, και μέσα από ευρύτερες συμμαχίες.
"Ελπίζω πως ήρθε η ώρα για τους Σοσιαλιστές να ενδυναμωθούν, κάτι που μπορεί να σταματήσει την άνοδο του λαϊκισμού. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από την ικανότητα του να υποδείξουμε νέους τρόπους. Δουλεύω πολύ σκληρά με όλη την Ευρωομάδα πάνω σε αυτό το ζήτημα, των νέων προτάσεων και λύσεων, για να χτίσουμε μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία πάνω σε μια νέα προοδευτική πλατφόρμα με συνεργασίες. Θα με ενδιέφερε, και αυτός είναι ο στόχος, να φτάσουμε στον σχηματισμό μιας νέας πλειοψηφίας με αριστερό πρόσημο που θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα της Ευρώπης".
Χρήστος Δεμέτης
Σχετικές ετικέτες:ελάφρυνση δημόσιου χρέουςελληνικό χρέοςΟικονομίαΤζιάνι Πιτέλα
Σχετικά άρθρα