21:44 | 5/4/17
Για σχέδιο συμβιβασμού έκανε λόγο ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο προβλέπει τη λήψη μέτρων ύψους 1% το 2019 και 1% το 2020 - Γιατί και που αντιδρά το ΔΝΤ
Την πρόταση για εφαρμογή των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις (1,8 δισ. από το 2019 και 1,8 δισ. ευρώ το 2020) συζητά η ομάδα των δανειστών με την ελληνική πλευρά.Αυτό τόνισε το βράδυ της Τετάρτης στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα είναι παρών στη βραδινή τηλεδιάσκεψη με στόχο να έρθουν τα δύο μέρη πιο κοντά σε συμφωνία.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι το σενάριο που θα συζητηθεί βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό που περιέγραφε νωρίτερα σήμερα τηλεγράφημα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο το τελευταίο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να γίνει προσαρμογή 1% του ΑΕΠ το 2019 μόνο από περικοπές συντάξεων και 1% του ΑΕΠ από το περικοπή του αφορολόγητου.
Με άλλα λόγια η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι να γίνει προσαρμογή 0,7% - 0,8% του ΑΕΠ το 2019 από περικοπές συντάξεων και 0,2%-0,3% από περικοπή του αφορολόγητου ώστε να συμπληρωθεί το 1% του ΑΕΠ για το 2019.
Αντίστοιχα για το 2020 η συνολική προσαρμογή του 1% του ΑΕΠ μπορεί να προκύψει στο μεγαλύτερο μέρος της από την μείωση του αφορολόγητου (0,7-0,8% του ΑΕΠ ) και το υπόλοιπο ( 0,2-0,3% του ΑΕΠ) να προκύψει από την μείωση των συντάξεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η πρόταση προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κατ αρχήν συμφωνία και της ελληνικής πλευράς. Δεν έχει όμως ακόμη τη συμφωνία του ΔΝΤ, το οποίο μέχρι πρότινος επέμενε ότι το σύνολο των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ ( 2% του ΑΕΠ) θα πρέπει να ληφθούν το 2019 για λόγους αξιοπιστίας του ελληνικού προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα ένα από τα επιχειρήματα του Ταμείου είναι ότι το 2019 είναι προεκλογική χρονιά και αν υπάρχουν μέτρα τα οποία θα έχουν ψηφιστεί αλλά δεν θα έχουν αποφασιστεί να εφαρμοστούν από την αρχή του χρόνου η νέα ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να τα καθυστερήσει ή ακόμη και να τα αναστείλει μέχρι νεωτέρας.
Σχετικές ετικέτες:αξιολόγησηδιαπραγμάτευσηΔΝΤΟικονομία
Σχετικά άρθρα