10:09 | 3/4/17
Ο αιφνιδιασμός των δανειστών και τα χρονικά περιθώρια που στενεύουν. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις που απαιτούνται για να υπάρξει λύση
Χωρίς καθορισμένη ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα και με τις διαπραγματεύσεις να έχουν πρακτικά σταματήσε,ι η συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, κινείται τις τελευταίες ημέρες σε θολό τοπίο.Οι προσδοκίες για να υπάρξει κάτι ουσιαστικό στη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής είναι πια ελάχιστες, παρά την αισιοδοξία πολλών μελών της Κυβέρνησης. Την Τετάρτη στην Αθήνα θα βρεθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλτ Τούσκ για να έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό αλλά και σε αυτό το θέμα οι προσδοκίες είναι χαμηλές
Το κακό είναι ότι αν δεν έχουμε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην Βαλέτα, η διαπραγμάτευση θα καθυστερήσει υποχρεωτικά για τουλάχιστον άλλες 15 ημέρες.
Τούτο διότι μετά την σύνοδο των υπουργών οικονομικών ξεκινούν ουσιαστικά οι διακοπές του Πάσχα για Ορθοδόξους και Καθολικούς στις οποίες κανένας δεν θα μιλά σε κανένα. Την Δευτέρα του Πάσχα στις 17 Απριλίου, ξεκινά η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος της ίδιας εβδομάδας.
Τότε όλοι θα συζητούν με όλους για την Ελλάδα. Επειδή όμως δεν θα έχει κλείσει η τεχνική συμφωνία η συζήτηση θα είναι θεωρητική. Μέχρι και τότε όμως η ομάδα της κ. Βελκουλέσκου δεν θα μπορεί να ακολουθήσει τις υπόλοιπες ομάδες των θεσμών στην Αθήνα .
Αν το κλίμα εξομαλυνθεί μέσα στις επόμενες μέρες και έχει βρεθεί επι της αρχής συμφωνία στα βασικά θέματα οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στην Αθήνα για ολοκληρώσουν και τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.
Στη συνέχεια, σε έκτακτο Eurogroup στις αρχές Μαίου - το οποίο άλλωστε προήγγειλε ο ίδιος κ. Νταϊσελμπλούμ - θα έχουμε επιτέλους την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Η συνέχεια θα είναι η συζήτηση για χρέος και πλεονάσματα με προοπτική να έχουμε συνολική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 22 Μαΐου.
Μέχρι στιγμής όμως τίποτα δεν μπορεί να βεβαιώσει κάτι τέτοιο. Τούτο με δεδομένο ότι σύμφωνα με στελέχη της Κυβέρνησης οι δανειστές ακολούθησαν την ξανά τακτική του αιφνιδιασμού στο παρά πέντε ζητώντας νέα πράγματα στο παρά πέντε της τελικής συμφωνίας.
Η απαίτηση του ΔΝΤ για ταυτόχρονη περικοπή του αφορολόγητου στα 5600 ευρώ και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το 2019 θα αποτελέσει την χαριστική βολή κυρίως για τους συνταξιούχους αλλά και για τους μισθωτούς
Οι διαφορές στο εργασιακό είναι περισσότερο πολιτικές αφού οι συλλογικές διαπραγματεύσεις οι ομαδικές απολύσεις η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και η επαναφορά της α ανταπεργίας αφορούν περισσότερο αγορές που λειτουργούν κανονικά και όχι την ελληνική που βρίσκεται σε βαθιά κρίση εδώ και πολλά χρόνια.
Παρόλα αυτά πάντως και τα δύο θέματα απαιτούν αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμφωνία, κάτι που τουλάχιστον το ΔΝΤ δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο
Φτάνουμε στο όριο
Πάντως αν μέχρι και τις αρχές Μαΐου δεν υπάρχει συμφωνία τα πράγματα θα γίνουν απολύτως οριακά. Η Γαλλία θα έχει εκλογές στα μέσα του μήνα έχει θέσει άτυπο χρονικό όριο για την επίλυση του θέματος της Ελλάδας τις εκλογές στο κρίσιμο κρατίδιο της Βάδης Βυτεμβέργης που θεωρείται ως το κρατίδιο που βγάζει Καγκελάριο .Μετά από αυτό το όριο και με δεδομένο ότι οι Γαλλικές εκλογές θα συνεχίζονται μέχρι και τα μέσα Ιουνίου αν μέχρι και τότε δεν υπάρχει συμφωνία το ενδιαφέρον των δανειστών θα αρχίσει να μειώνεται .
Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει με δικά της χρήματα τα 7,4 δις ευρώ τον Ιούλιο αποστραγγίζοντας από ρευστότητα την πραγματική οικονομία .
(Φωτογραφία: Sooc.gr)
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγμάτευσηΟικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων