14:17 | 3/4/17
Συνεχείς επαφές με στόχο την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, που θα ξεκλειδώσει τη διαπραγμάτευση, πραγματοποιούν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, επιμένοντας στην προσπάθεια λύσης παρά τα εμπόδια που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, θέτει κυρίως το ΔΝΤ
Κρίσιμα θεωρούνται για την πορεία της διαπραγμάτευσης τα επόμενα 24ώρα και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πραγματοποιούν συνεχώς επαφές σε όλα τα επίπεδα, μη εγκαταλείποντας το στόχο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες.Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κ.Τσίπρας δεν αποκλείεται να έχει ακόμη και μέσα στην ημέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας εκ νέου ουσιαστικά μία πολιτική λύση με δεδομένη την σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, αδιαλλαξία του ΔΝΤ.
Πέρα από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά ο Αλέξης Τσίπρας, την Τετάρτη και λίγο πριν το Eurogroup της Μάλτας θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ο πρώτος του σταθμός μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι τη Μ. Δευτέρα στη Μαδρίτη για την 3η Σύνοδο των χωρών του Νότου. Στις 29 Απριλίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit.
Το "αγκάθι" της περικοπής των συντάξεων, οι δόσεις, ο χρόνος που θα μπει το "ψαλίδι", καθώς και τα εργασιακά φέρεται να είναι τα σημεία που αυτή τη στιγμή φρενάρουν το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας.
Τα ζητήματα αυτά, συν το θέμα της ΔΕΗ, προκαλούν ανησυχία και στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος στηι διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης και διαβεβαίωσε την προσήλωση στις “κόκκινες γραμμές” όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Στην ανακοίνωση της η ΠΓ έκανε επίσης λόγο για σχέδιο πτώσης της κυβέρνησης από μία νεοφιλελεύθερη συμμαχία, την οποία ατύπως συγκροτούν ΔΝΤ, Βολφγκανγκ Σόιμπλε και εντός της Ελλάδας η Νέα Δημοκρατία. Καθώς λοιπόν το Μαξίμου δε δείχνει διάθεση να ακούσει τις “εκλογικές σειρήνες”, το δίλημμα προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα είναι η στήριξη μίας συμφωνίας (που θα περιλαμβάνει και το δέλεαρ των αντίμετρων) ή η παράδοση της χώρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ταυτόχρονα στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι "ο λογαριασμός μεγαλώνει" όσο το staff level agreement δεν κλείνει. Οι αυξημένες ανάγκες για ρευστότητα που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι είναι φυσιολογικό να μειώνουν σημαντικά τα περιθώρια διαπραγματευτικών ελιγμών. Αυτό είναι το βασικό αφήγημα κορυφαίων στελεχών που θέτουν τις αρχές του επόμενου μήνα έως το ανώτατο όριο για το κλείσιμο του συνολικού πακέτου. Παρά την πίεση χρόνου και την πίεση των δανειστών, στην κυβέρνηση πάντως εξακολουθούν να εμφανίζονται αισιόδοξοι για εξελίξεις ακόμη και εντός της εβδομάδας και σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν εντατικά τις προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση.
Σημειωτέον ότι την ερχόμενη Κυριακή θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στόχος είναι τα προαπαιτούμενα να έρθουν στη Βουλή ακόμη και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.
(Φωτογραφία: AP/Markus Schreiber)
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΆνγκελα ΜέρκελδανειστέςδιαπραγμάτευσηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων