12:15 | 21/4/17
\
“Είναι ώρα να δοθεί στην Ελλάδα χώρος να αναπτυχθεί”, είναι ο τίτλος άρθρου που υπογράφει ο Αλέξης Τσίπρας και δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, με το οποίο ο πρωθυπουργός ζητά μίαύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και γυρίζει σελίδα
“Επτά χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει εμπροσθοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση και βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη. Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας, παρά το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος από τρία διαδοχικά πακέτα προσαρμογής”, αναφέρει στο άρθρο του ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2016, την οποία αποδίδει στον εκσυγχρονισμό του συστήματος φορολόγησης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.Ο πρωθυπουργός προσθέτει ότι η κυβέρνησή του δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος με νέα οικονομικά εργαλεία και κίνητρα για επενδύσεις, κάνοντς λόγο για ένα νέο παράδειγμα ανάπτυξης, που εστιάζει στην καινοτομία και τις εξαγωγές.
“Είμαστε έτοιμοι τώρα να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό σύστημα κοινωνικής προστασίας, που μπορεί να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον κίνδυνο εγκλωβισμού σε μακροχρόνια ανεργία. Ο συνδυασμός μίας ισχυρής οικονομίας και ενός αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας εγγυάται ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει όλους και τη μείωση της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων”, επισημαίνει.
Υπογραμμίζοντας ότι “η Ελλάδα επιτέλους γυρίζει σελίδα”, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως είναι κρίσιμο να γίνουν αποφασιστικά βήματα όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, χωρίς όμως να υποστούν οι φορολογούμενοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανένα οικονομικό κόστος, “ούτε δεκάρα”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως οι λύσεις που θα το κάνουν αυτό πολιτικά βιώσιμο πράγματι υπάρχουν.
Κα εξηγεί: “Ο έγκαιρος προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα δημιουργούσε πιο ομαλά δημοσιονομικά μονοπάτια και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό θα επέτρεπε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές και δίνοντας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα το σήμα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα”.
Αναφέρεται ακόμα στη σύγκρουση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, παρατηρώντας ότι αυτή στερεί από την ελληνική οικονομία πολύτιμο χρόνο, καθυστερώντας την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη. “Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας προς τους πιστωτές μας, παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν. Αλλά το ασφαλέστερο μονοπάτι προς αυτό το στόχο είναι να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και να τελειώσουμε με τις τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος”, διαμηνύει.
Και κλείνοντας το άρθρο του, σημειώνει: “Πατερναλιστικές, τεχνοκρατικές και ελιτίστικές προσεγγίσεις δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς. Μόνο εμβαθύνοντας τη δημοκρατία και αγκαλιάζοντας την αλληλεγγύη μπορούμε να προσφέρουμε ελπίδα στο ευρωπαϊκό όραμα σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς. Το έχουμε πετύχει στο παρελθόν και μπορούμε να το πετύχουμε ξανά”.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑWall Street Journal
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων