12:26 | 12/5/17
Για ένα πρώτο τρίμηνο υψηλής κερδοφορίας των ΕΛΠΕ κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις και προβλέψεις των αναλυτών, καθώς και για προοπτική νέου ιστορικού ρεκόρ μετά τα περυσινά θεαματικά αποτελέσματα
Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν για λειτουργικά κέρδη EBITDA τριμήνου πάνω από 250 εκατ ευρώ. Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις τους, θα μιλάμε για αύξηση της τάξης του 48% συγκριτικά με τα 169 εκατ ευρώ του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου πέρυσι.Πίσω από αυτές τις προσεγγίσεις βρίσκεται ένας συνδυασμός παραγόντων, αντίστοιχος με εκείνον που οδήγησε πέρυσι τα ΕΛΠΕ σε ιστορικό ρεκόρ κερδών (EBITDA 836 εκατ ευρώ), και αφορά αφενός την συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής, αφετέρου την βελτίωση της απόδοσης (over performance) αλλά και κάποιες νέες εξελίξεις στο μέτωπο της προμήθειας αργού.
Η προοπτική ενός νέου ρεκόρ κερδοφορίας έχει ανοίξει τον προβληματισμό για την αξιοποίησή του, με την προοπτική μιας νέας ευνοϊκής αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων να τίθεται επί τάπητος. «Όταν τα επιτόκια για το ελληνικό δημόσιο ήταν στο 9% εμείς δανειστήκαμε με 5%. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, καταλαβαίνει κανείς που μπορεί να κατέβει το επιτόκιο για τα ΕΛΠΕ;» σημειώνει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του Ομίλου.
Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) των ΕΛΠΕ κινούνται στο πρώτο δίμηνο του έτους (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) στα επίπεδα των 184 εκατ. ευρώ, και ενώ οι εκτιμήσεις για τον Μάρτιο μιλούν για επιπλέον 70-80 εκατ. ευρω. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου θα γίνουν γνωστά την Τετάρτη 17 Μαΐου, ενώ στις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετοχών.
Πέρυσι τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ είχαν αυξήσει κατά 16% την παραγωγή τους, στα 14,8 εκατ. μετρικούς τόνους, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του ομίλου. Τα κέρδη EBITDA είχαν ανέλθει σε 836 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη σε 329 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών 45 εκατ. το 2015 και ζημιών 369 εκατ. το 2014.
Στην πρόβλεψη για over performance κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους συμβάλλουν παράγοντες όπως το περιθώριο διύλισης που παραμένει οριακά στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, δηλαδή στα 4 με 5 δολάρια το βαρέλι, το βαρύτερο μείγμα αργού, η υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων, αλλά και η γενικότερη εξωστρέφεια. Θυμίζουμε ότι πέρυσι, οι εξαγωγές του ελληνικού ομίλου ανήλθαν σε 8,6 εκατ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 56% των συνολικών του πωλήσεων, και σημειώνοντας ιστορικό υψηλό.
Επίσης κάποιες νέες εξελίξεις στο μέτωπο της προμήθειας αργού και συγκεκριμένα η πρόσφατη συμφωνία παραλαβής από τα ΕΛΠΕ ποσοτήτων κουρδικού αργού. Το κουρδικό αργό έχει πολύ υψηλή υπεραπόδοση (over performance), και συγκεκριμένα 2,5 δολάρια το βαρέλι, έναντι μόλις 1 δολαρίου του ιρακινού, την θέση του οποίου πρόκειται να πάρει στο μείγμα των ΕΛΠΕ. Τούτο σημαίνει ότι στο ένα εκατομμύριο βαρέλια το over performance του κουρδικού έναντι του ιρακινού, μεταφράζεται σε ένα εκατομμύριο δολάρια.
Σχετικές ετικέτες:Ελληνικά ΠετρέλαιαενέργειαΟικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων