19:07 | 2/5/17
Το Γραφείο χαρακτηρίζει "απίθανο" το στόχο για ανάπτυξη 2,7% - Χαρακτηρίζει "εσφαλμένη τη συνολική απόρριψη της συμφωνίας"
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας με τους δανειστές εκφράζει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλήςαλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί για τους κινδύνους που προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία οι μακρές καθυστερήσεις. Καλεί δε την μεν κυβέρνηση να αποκτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, τη δε ΝΔ να μην απορρίπτει συλλήβδην τις προβλέψεις της συμφωνίας.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με την τριμηνιαία έκθεσή του (Ιανουάριος - Μάρτιος 2017) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα τοποθετείται θετικά απέναντι στο επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης. «Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την μελλοντική έξοδο της χώρας στις αγορές» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι με τη συμφωνία ουσιαστικά μετατίθεται η εφαρμογή μέρους του προγράμματος προσαρμογής (2015) για την περίοδο μετά το τέλος του, «δεσμεύοντας επομένως και μελλοντικές κυβερνήσεις». Από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να λάβει πλέον μέτρα με κοινωνικό ή αναπτυξιακό πρόσημο («αντίμετρα») υπό τον όρο ότι οι οικονομικές επιδόσεις είναι καλύτερες και δημιουργείται «δημοσιονομικό περιθώριο» (fiscal space), δηλαδή επιτυγχάνεται υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% ΑΕΠ το 2018.
Η έκθεση κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου για το αν μπορεί να επανορθωθεί η ζημία που προκλήθηκε από τις συνεχείς αναβολές οι οποίες αποτυπώθηκαν, όπως αναφέρει, στο α’ τρίμηνο του 2017 που απέβη όπως υπογραμμίζουν, «απογοητευτικό σε σχέση με τις προσδοκίες». Ειδικότερα υπογραμμίζουν ότι α) η ιδιωτική κατανάλωση δέχτηκε πιέσεις στο τέλος του 2016 και τον πρώτο μήνα του 2017, β) επικρατεί συγκεχυμένη κατάσταση στις επενδύσεις (αναγγέλλονται επενδυτικά σχέδια αλλά οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί) και γ) οι εξαγωγές αδυνατούν να παίξουν ρόλο ατμομηχανής, έστω βοηθητικής. «Έχουμε ενδείξεις ότι η χώρα κινδυνεύει να παγιδευτεί σε στασιμότητα διαρκείας καθώς κινείται γύρω από μηδενικούς ρυθμούς μεγέθυνσης» αναφέρουν οι συντάκτες της τριμηνιαίας έκθεσης και μιλούν για «παγίδα» λιτότητας.
Προβλέπουν, μάλιστα, ότι με αυτά τα δεδομένα είναι απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% το 2017 και προειδοποιούν ότι αν επιβεβαιωθεί η επιβράδυνση τότε θα αμφισβητηθούν και οι λοιπές προβλέψεις του προϋπολογισμού για φορολογικά έσοδα και πρωτογενή πλεονάσματα.
Μήνυμα σε κυβέρνηση: Προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις
Σε αυτό το πλαίσιο το Γραφείο Προϋπολογισμού στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση να αυξήσει ταχύτητα και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Αυτό που εξακολουθεί να χρειάζεται η χώρα είναι μια «μεταρρυθμιστική επανάσταση» - μια ριζική αλλαγή των συ-στημάτων κινήτρων και αντικινήτρων, των κανόνων του παιχνιδιού και των θεσμών που τους εφαρμόζουν. Μόνο έτσι θα γίνει εφικτή η υπέρβαση πρακτικών που λειτουργούν ως τροχοπέδη της ανάπτυξης, ευνοούν διαπλοκές και κάνουν δυνατή μεγάλης έκτασης προσοδοθηρική συμπεριφορά» ξεκαθαρίζουν. Ταυτόρονα, όμως, καλούν και τις Βρυξέλλες να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο ζήτημα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% «ασκεί» υφεσιακή πίεση στην ελληνική οικονομία.Μήνυμα σε ΝΔ: Μην απορρίπτετε συνολικά τη συμφωνία
Σαφές μήνυμα στέλνει, όμως, το Γραφείο Προϋπολογισμού και στη ΝΔ για την εντελώς αρνητική στάση της απέναντι στη συμφωνία για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. «Είναι εσφαλμένη η συνολική απόρριψη της συμφωνίας με οποιοδήποτε επιχείρημα» τονίζει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει ότι αν η συμφωνία εφαρμοσθεί ομαλά «θα εξαλείψει αρκετές από τις σημερινές αβεβαιότητες για την οικονομική πολιτική».Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Σχετικές ετικέτες:Γραφείο Προϋπολογισμού του ΚράτουςδιαπραγμάτευσηΟικονομία
Σχετικά άρθρα