11:05 | 3/5/17
Με την κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάζει πιθανότατα την Παρασκευή ο πρωθυπουργός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να δώσουν το στίγμα της συμφωνίας, αλλά και τα κατάλληλα επιχειρήματα στους βουλευτές για να προσέλθουν στη ψηφοφορία μετά τις 16 Μαΐου
Με τη λύση για το χρέος να μην έχει δοθεί ακόμα στο Μαξίμου επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους θεσμούς. Είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται από κυβερνητικά στελέχη να αποποιηθούν τα επώδυνα κομμάτια της συμφωνίας και να αναδείξουν τα σημεία εκείνα που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, όπως τα αντίμετρα.Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 η κρίσιμη ψηφοφορία των μέτρων μετατίθεται για μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Κίνα και πιθανότατα να πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 20 του μήνα. Το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί με τη μορφή του επείγοντος στην αρχή της επόμενης εβδομάδας από τις 8-10 Μαΐου.
Το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου έχει στραφεί εξ’ ολοκλήρου στους βουλευτές προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα «ατυχήματος» στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το «μασάζ» αναμένεται να ξεκινήσει αύριο με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και θα ενταθεί την Παρασκευή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει το πρωί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που θα καθαρογραφεί η συμφωνία ενημέρωση αναμένεται να ζητήσουν και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Στα «δύσκολα» κομμάτια της συμφωνίας, εκτός από τις μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου, συγκαταλέγεται και το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακής με βάση τη ρητορική που είχε αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οι βουλευτές ωστόσο φαίνεται πως είναι ικανοποιημένοι από το επιχείρημα της «εξόδου από το μνημόνιο», αλλά και από τη δέσμευση του πρωθυπουργού πως αν δεν εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις για το χρέος τότε και τα συγκεκριμένα μέτρα θα ακυρωθούν.
Συνομιλώντας το NEWS 247 με κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος είναι σαφές πως την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας αναμένεται να δοθεί, έστω και ατύπως, χαρακτήρας «ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης», γεγονός που θα αποτελέσει ακόμα έναν μοχλό πίεσης προς τους βουλευτές. Από το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε θεωρούν πως οι «144» του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται και από την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου το περίγραμμα της συμφωνίας εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.
Το «τέχνασμα» της Μαξίμου σε αυτή τη ψηφοφορία έγινε σαφές από χθες, καθώς σε μια προσπάθεια να «στριμώξει» κόμματα και βουλευτές από τις αντίπαλες πτέρυγες επέλεξαν από τη Γραμματεία της κυβέρνησης να συγκεντρώσουν στο πολυνομοσχέδιο όλα τα αντίμετρα σε ένα κεφάλαιο προκειμένου να μη δώσουν καμία δικαιολογία στην αντιπολίτευση να τα καταψηφίσει. Αυτό αναμένεται να λειτουργήσει συσπειρωτικά και για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δίνοντας τα κατάλληλα επιχειρήματα στους βουλευτές που θα γραφούν στους καταλόγους των ομιλητών τόσο στις επιτροπές όσο και στη διήμερη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια.
Στο Μαξίμου, πάντως επιχειρούν από σήμερα να περάσουν στην επόμενη ημέρα παρά το γεγονός ότι η σκέψη της διαπραγματευτικής ομάδας βρίσκεται στο ζήτημα του χρέους. Ο πρωθυπουργός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εντείνουν τις επαφές τους με αξιωματούχους του εξωτερικού, ενώ αν χρειαστεί ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνομιλήσει και με την Κριστίν Λαγκάρντ. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα δεχθεί νωρίς το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου τους 13 Περιφερειάρχες με αντικείμενο το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Αντώνης Αντζολέτος
Σχετικές ετικέτες:βουλήΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΣΥΡΙΖΑυπουργείο οικονομικών
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων