10:22 | 10/5/17
Η προσαρμογή της γαλάζιας στρατηγικής στα νέα πολιτικά δεδομένα. Η συζήτηση για την αυτοδυναμία και ο φόβος της απλής αναλογικής. Αιχμές Κακλαμάνη για το πολιτικό στίγμα αλά Μακρόν
Μπορεί μέχρι την ψήφιση των μέτρων για τη δεύτερη αξιολόγηση να κυριαρχεί στο προσκήνιο της δράσηςτης ΝΔ και των παρεμβάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη η έμφαση στην αποκάλυψη του χαρακτήρα της συμφωνίας την οποία στο Μοσχάτο χαρακτηρίζουν ως τέταρτο μνημόνιο, ωστόσο οι διεργασίες και οι παρασκηνιακές αναζητήσεις για αναζήτηση νέου αφηγήματος έχει ήδη αρχίσει και εκφράζεται στο περιθώριο των τελευταίων κομματικών συσκέψεων και συνεδριάσεων των γαλάζιων οργάνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα της επικαιροποίησης της στρατηγικής της ΝΔ για πολιτική αλλαγή, στα νέα δεδομένα που δημιουργεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το έθεσε χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα ο Γιώργος Βλάχος κάτι που αναγνωρίστηκε ως ανάγκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες την ανάγκη αυτή αναγνώρισαν και άλλα στελέχη όπως οι δύο αντιπρόεδροι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας.
Η συζήτηση για την ανάγκη επικαιροποίησης της στρατηγικής της ΝΔ προκύπτει από το γεγονός ότι πλέον σχεδόν στο σύνολο των γαλάζιων στελεχών υπάρχει η πεποίθηση πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία για τουλάχιστον ένα με ενάμιση χρόνο. Ως εκ τούτου έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ανασφάλειες ως προς το σε ποιανού όφελος θα λειτουργήσει ο παράγοντας χρόνος.
Σ’ αυτό το πλαίσιο άλλωστε περισσότερο συγκεκριμένη είναι η άποψη του Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος φέρεται να ζήτησε να τεθεί ως αποκλειστικός στόχος η αυτοδυναμία για τη ΝΔ προεξοφλώντας ουσιαστικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί να παίξει ρόλο κυβερνητικού εταίρου του Κυριάκου Μητσοτάκη σε περίπτωση απλής πρωτιάς της ΝΔ και θα προτιμήσει να εφαρμόσει τη δική του στρατηγική για κυβέρνηση συνεργασίας των δύο πρώτων κομμάτων ενόψει μιας επαναληπτικής εκλογικής αναμέτρησης που θα γίνει με απλή αναλογική. Ουσιαστικά την ίδια άποψη είχε εκφράσει προ ημερών και ο Μάκης Βορίδης στο συντονιστικό των τομεαρχών της ΝΔ.
Το σενάριο το οποίο απεύχονται στη ΝΔ είναι μια πρωτιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά με μικρή διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αν ανατρέψει τη δημοσκοπική εικόνα κατάρρευσής του τότε οι φόβοι των γαλάζιων στελεχών είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει ρυθμιστής του πολιτικού παιχνιδιού και τα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος θα μεταφερθούν στο εσωτερικό της ΝΔ πυροδοτώντας τις γαλάζιες εσωκομματικές αντιθέσεις. Όπως λένε ορισμένοι σε μια τέτοια περίπτωση κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει συνολική αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ενότητα των κομμάτων συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ.
Βεβαίως αυτές οι σκέψεις υπάρχουν και στην ηγετική ομάδα της ΝΔ και δεν είναι εκτός στόχων της η αυτοδυναμία, θέση που άλλωστε έχει προβληθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον στενό του συνεργάτη Τάκη Θεοδωρικάκο. Ωστόσο προς ώρας έχει αποσυρθεί με σκοπό να επανέλθει σε εκλογικό timing προκειμένου να μην δημιουργεί την εντύπωση ότι η ΝΔ συμπεριφέρεται αλαζονικά με σκοπό αποκλειστικά την καρέκλα της κυβερνητικής εξουσίας. Αυτό στο οποίο ποντάρουν στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι –όπως έχει ξαναγράψει το news247- η αυτοδυναμία της ΝΔ και η δημιουργία προεδρικής πλειοψηφίας 180 βουλευτών με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην υπάρξουν προσκόμματα στο βίο μιας γαλάζιας διακυβέρνησης από την προεδρική εκλογή του 2020.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα προβληματισμού και αναζήτησης της επόμενης μέρας της ΝΔ μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης το ζήτημα της διεύρυνσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί τριβές έστω και σε χαμηλή ένταση, τουλάχιστον ως προ τη δημόσια έκφραση αυτών των τριβών.
Ο αντιπρόεδρος της βουλής Νικήτας Κακλαμάνης κατά τη χτεσινή κοινοβουλευτική ομάδα ζήτησε η προσοχή της ΝΔ να στραφεί εκλογικά προς τα δεξιά της και κοινωνικά προς τα λαϊκά στρώματα, κάτι που ερμηνεύτηκε και ως ένσταση στο αφήγημα Μητσοτάκη για τη νίκη Μακρόν στη Γαλλία και στην ανάγκη η ΝΔ να ανοίξει τις πόρτες της όχι μόνο στους παραδοσιακούς οπαδούς της αλλά και στους «νέους φίλους» της δείχνοντας προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονιστικού κέντρου.
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Σχετικές ετικέτες:αξιολόγησηδανειστέςδιαπραγμάτευσηΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα