Ο χρηματοδοτικός χάρτης για τις μμε και οι προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ο χρηματοδοτικός χάρτης για τις μμε και οι προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα

10:54 | 11/5/17

Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν. Πώς διαγράφεται η τάση του β’ τριμήνου και εφεξής. Ποιοι είναι οι μέσοι όροι τζίρου και δανεισμού των ελληνικών μμε, που επλήγησαν περισσότερο από όλους την τελευταία πενταετία

Το πρώτο τρίμηνο φέτος ήταν από τα χειρότερα τρίμηνα που πέρασαν για τη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση, η οποία βέβαια σε όλη τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης, αποτέλεσε το μεγαλύτερο θύμα.

Οι επιχειρήσεις αυτές, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και ο πυρήνας από όπου θα επανέλθει η ανάκαμψη, είτε αδυνατούσαν να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα και χρηματοδότηση, είτε φοβούμενες το σκηνικό όπως διαγραφόταν, ανέστελναν μόνες τους την όποια επενδυτική επέκταση.

Αποτέλεσμα η μειωμένη ζήτηση δανείων, η απουσία ρευστότητας, οι χαμηλές επιδόσεις στα έσοδα των τραπεζών από το συγκεκριμένο τομέα.

Σήμερα, κάποιοι φαίνεται να βλέπουν «φως» στο τούνελ, προσβλέποντας σε σταδιακή ανατροπή της κατάστασης αυτής, που παγιώθηκε είτε από πραγματικά προβλήματα, είτε καθαρά από ψυχολογία.

Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η πορεία αυτή θα αναστραφεί εντός του έτους, με τα επόμενα τρίμηνα να βαίνουν βελτιούμενα. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι θετικές , προμηνύοντας βελτίωση και σε επίπεδα ζήτησης νέων επαγγελματικών δανείων και σε επίπεδο ρευστότητας των μμε.

Σε πλήρη αντίθεση με το πρώτο τρίμηνο, άρχισε κάτι να κινείται, υπάρχει ένα έστω μικρό ενδιαφέρον, οπότε με  την προϋπόθεση ότι θα κλείσει ευνοϊκά και χωρίς απόνερα η αξιολόγηση, η μικρή ελληνική επιχείρηση σκέφτεται να «βγει από το καβούκι της» και να απευθυνθεί σε επενδύσεις και τραπεζικό δανεισμό.

Αυτό αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα επόμενα τρίμηνα και οι πρώτες ενδείξεις ήδη υπάρχουν, ειδικά από κλάδους , όπως του τουρισμού που παρουσιάζει ανάπτυξη. Βέβαια, με προσοχή και με μικρά, σταδιακά, βήματα.

Η εικόνα της αγοράς των μμε σήμερα και συγκεκριμένα των πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι η εξής: Κατά μέσο όρο, η πολύ μικρή επιχείρηση (αυτές που ο τζίρος τους δεν υπερβαίνει τα 2,5 εκατ ευρώ) παρουσιάζει μέσο κύκλο εργασιών (τζίρο) της τάξεως του 1-1,5 εκατ ευρώ, με συνολικό δανεισμό που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 500.000 – 600.000 ευρώ.

Την τελευταία πενταετία η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση επλήγη πολύ περισσότερο από τις μεγάλες επιχειρήσεις.  Αναγκάσθηκαν να αναβάλουν τα επιχειρησιακά τους πλάνα, άλλοτε λόγω πραγματικών συνθηκών αγοράς εξαιτίας της κρίσης και άλλοτε, λόγω ψυχολογίας, πάλι εξαιτίας της κρίσης.

«Η ανάπτυξη θα έρθει από τη μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα» είπαν χθες τα διοικητικά στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς και συγκεκριμένα, η senior director τραπεζικής μικρών επιχειρήσεων & επαγγελματιών λιανικής τραπεζικής, δικτύων & καταθέσεων, κυρία Μαρία Καραφουλίδου, περιγράφοντας το όραμά τους να σταθούν έμπρακτα κοντά στη μμε, προσφέροντας και διευκολύνοντας την πρόσβαση στα πολλαπλά χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν.

Χαρακτηριστική για το σύνολο της αγοράς είναι η εικόνα της Τράπεζας Πειραιώς στο μέτωπο των εκταμιεύσεων των νέων δανείων. Παρά ένα «άθλιο» πρώτο τρίμηνο, χορηγήθηκαν 30 εκατ ευρώ νέες εκταμιεύσεις στις μικρές επιχειρήσεις που είχαν τα εχέγγυα και το πλάνο. Σημειώνεται βέβαια ότι πρόκειται για μια τράπεζα που έχει 600.000 πελάτες μμε, με υπόλοιπα δανείων 1 δις ευρώ και τα μεγέθη της είναι ενδεικτικά για την αγορά.

Ποιά είναι όμως αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να παρέχουν ρευστότητα και επιδοτήσεις στις ελληνικές μμε;

Συνοπτικά, είναι:

Τα ΕΣΠΑ (που αφορούν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα)

 Οι αγροτικές επιδοτήσεις ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο της αγροτικής οικονομίας, που εντάσσονται στα προγράμματα ΕΣΠΑ

 Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (προγράμματα που αφορούν όλη την Ευρώπη)
Οι επιχορηγήσεις από τον Αναπτυξιακό Νόμο

Τα διάφορα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το COSME και το Innivfin που υπέγραψαν η Πειραιώς και η Alpha Bank,  συνολικά για συμβάσεις ύψους 420 εκατ ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσωεν.

Για να έχει κάποιος μια ιδέα των προς διάθεση κεφαλαίων, να σημειωθεί ότι ο Ομιλος Πειραιώς, που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα, έχει ως στόχο να χορηγήσει 26 δις ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, εκ των οποίων περίπου 5 δις ευρώ για αγροτική οικονομία, 120 δις ευρώ μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, άλλα 2 δις ευρώ μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και άλλα 270 εκατ ευρώ μέσω Cosme και Innovfin…

Λίλυ Σπυροπούλου

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών