'Πέρασε' το νομοσχέδιο για τους διευθυντές στα σχολεία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

'Πέρασε' το νομοσχέδιο για τους διευθυντές στα σχολεία

23:01 | 25/5/17

Πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων το νομοσχέδιο για την επιλογή διευθυντών σε Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση - Ποιες οι νομοτεχνικές βελτιώσεις Γαβρόγλου και πώς ψήφισαν τα κόμματα

Της Μίκας Κοντορούση

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης, το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, το οποίο ορίζει τον τρόπο επιλογής διευθυντών στα σχολεία, υπερψηφίστηκε μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε «παρών» και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Αντίθετα, ευρεία διακομματική συναίνεση εξασφάλισε το επίμαχο άρθρο 5 για τη λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, το οποίο υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής.

Η τροπολογία των 28 που αφορούσε σε διευκρινιστικές προσθήκες σε διάταξη για τα πειθαρχικά παραπτώματα εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δεν έγινε δεκτή στο νομοσχέδιο, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι στους 28 ήταν δύο πρώην αναπληρωτές υπουργοί παιδείας (Αναγνωστοπούλου, Κουράκης) και ο πρώην  υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης. Ο τελευταίος μάλιστα κατά την ομιλία του στη βουλή επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση, λέγοντας: «Δεν περίμενα από τον κ. Μητσοτάκη από υποβολέας των διάφορων μη νομιμοποιημενων δυνάμεων και συμφερόντων να εμφανίζεται πλέον πρωταγωνιστής στη μάχη της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Νωρίτερα, σημεία αιχμής επί της συζήτησης του νομοσχεδίου αποτέλεσαν τα άρθρα που αφορούν στην μοριοδότηση και τελική επιλογή των διευθυντών και κυρίως στην συνέντευξη ως πελατειακή πρακτική (αντικαθιστά την μυστική ψηφοφορία που ψηφίστηκε το 2015 επί Μπαλτά – Κουράκη) και η οποία ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα αντιπολιτευτικά κόμματα, υποβαθμίζει τα επιστημονικά προσόντα, αλλά και η παντελής έλλειψη από το νομοσχέδιο της ανάγκης για πιστοποιημένη γνώση Πληροφορικής εν έτει 2017 ως έξτρα μπόνους για την τελική προτίμηση.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως όταν η ΝΔ αναλάβει την εξουσία, η επιλογή διευθυντών όλων των βαθμίδων θα γίνεται μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής του ΑΣΕΠ.

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις του παρά πέντε:

Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Γαβρόγλου λίγο πριν την ψήφιση του κρίσιμου νομοσχεδίου, με τις οποίες μεταξύ άλλων μειώνεται στα οκτώ χρόνια από δέκα η  υπηρεσία των εκπαιδευτικών ως προϋπόθεση  για να θέσουν υποψηφιότητα,   ενώ η διδακτική υπηρεσία υπό την ιδιότητα του σχολικού συμβούλου, του υπεύθυνου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή αγωγής υγείας ή πολιτιστικών θεμάτων στη διεύθυνση εκπαίδευσης, του υπεύθυνου Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.), Γραφείου Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.), Γραφείου Συμβουλευτικής (ΓΡΑ.ΣΥ.), Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.), Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.), Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων (Σ.Σ.Ν.), Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) και του υπεύθυνου σχολικών βιβλιοθηκών οι οποίες λειτούργησαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση" (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.) αποτιμάται με μία μονάδα για κάθε έτος και συνολικά με κατ’ ανώτατο όριο δύο (2) μονάδες.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών