21:29 | 25/5/17
Περισσότερες διαβεβαιώσεις, συγκεκριμενοποίηση μέτρων και σκεπτικισμό ως προς το ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα προβάλλει το ΔΝΤ, στοιχεία που οδήγησαν στη μη επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας
«Εξερευνούμε όλες τις επιλογές στο πλαίσιο των πρακτικών και των κανόνων μας» δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου, προκαλώντας ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις του διεθνούς οικονομικού οργανισμού, αφού εδώ και δύο χρόνια δεν έχει κατορθώσει να αποφασίσει για το αν θα αποτελέσει μέρος του ελληνικού προγράμματος.Ο Τζέρι Ράις αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει το Ταμείο με όρους χρηματοδοτικής στήριξης, αλλά επί της αρχής, ασχέτως αν ζητούσε μετ' επιτάσεως την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ήδη νόμο του κράτους, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα προσαρμογής.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν επισημάνει το αυτονόητο, λέγοντας δηλαδή ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία», υποστήριξε για άλλη μια φορά πως περιμένει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους. «Χωρίς διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν υπάρχει πιθανότητα χρηματοδοτικής συνεισφοράς του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα» είπε, «φωτογραφίζοντας» το Βερολίνο για την απόπειρα μετακύλισης του ζητήματος. «Οι Ευρωπαίοι θέλουν να μεταθέσουν τις ουσιαστικές αποφάσεις για το 2018, με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Μαΐου του 2016», ήταν τα λόγια του, διευκρινίζοντας πως ναι μεν το ΔΝΤ σέβεται επί της αρχής αυτό το μοντέλο, αλλά δεν μπορεί να υποχωρήσει από τα αιτήματά του.
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπογράμμισε πως το Ταμείο δέχεται πλέον πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022, αλλά αν αυτοί οι στόχοι διατηρηούν και πέρα από το προαναφερθέν χρονικό όριο, τότε αυτό θα βλάψει την οικονομία. Γι' αυτό και ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους περισσότερο ρεαλισμό στις προβλέψεις τους προκειμένου να είναι σταθερή η τροχιά της ελληνικής οικονομίας.
Οι διάλογοι και τα στοιχήματα του Eurogroup
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους αποκαλυπτικούς διαλόγους που είδαν το «φως» της δημοσιότητας, μετά το σχετικό δημοσίευμα του euro2day.gr. Ο Τζέρι Ράις μοιάζει να αναμασά πλήρως την γραμμή που έθεσε στο Eurogroup ο αν. διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ στο πρόσφατο Eurogroup. Ειδικότερα, ο Πολ Τόμσεν εκτροχίασε το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λέγοντας τα εξής:«Αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να προχωρήσετε με αυτό τον τρόπο, όμως έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να καταλήξει πως αυτή η δέσμη μέτρων θα μας φέρει on board, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν θα μπορέσουμε σήμερα να πούμε στο ΔΣ μας ότι οι προδιαγραφές τηρούνται. Δεν συμφωνήσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα χρειαστούμε αρκετά πιο συγκεκριμένα μέτρα, διαφορετικά δεν θα μας πείσετε να συμφωνήσουμε μαζί σας».
Εκεί λοιπόν, ανέλαβε ρόλο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανάβοντας το φιτίλι. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ παρέθεσε την άποψη πως αυτό που βρισκόταν υπό διαβούλευση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποτελούσε ουσιαστικά νέο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας πως δεν έχει την αρμοδιότητα να το κάνει. «Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μια καινούργια εντολή, άρα η βάση μας πρέπει να είναι αυτή (σ.σ. η συμφωνία του Μαΐου του 2016)» σημείωσε.
Σε αυτό το σημείο το Eurogroup πήρε φωτιά, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και πολλούς ακόμα υπουργούς Οικονομικών (Γαλλίας, Ιταλίας, Σλοβακίας) να αρνούνται να κατανοήσουν τους λόγους που η συζήτηση όδευε σε αδιέξοδο. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του αυστριακού ΥΠΟΙΚ, ο οποίος ζήτησε από τον Τόμσεν να στοιχηματίσουν. «Πολ, θέλεις να βάλουμε ένα στοίχημα; Αν είναι σωστή η Κομισιόν (για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη) να πληρώσετε διπλά από ό,τι πρέπει. Εάν είστε εσείς σωστοί, να μην πληρώσετε τίποτα. Μπορούμε να βάλουμε αυτό το στοίχημα. Θα χάσετε» είπε χαρακτηριστικά, στηλιτεύοντας τους μπακαλίστικους υπολογισμούς που επικαλείται το Ταμείο.
Αυτό που εκμαιεύεται από τις εξελίξεις, τις δηλώσεις και τους διαλόγους που ήρθαν στη δημοσιότητα είναι πως η απόρριψη της υπό συζήτηση πρότασης από το ΔΝΤ έδωσε το έναυσμα στον Σόιμπλε να επιμείνει στις φαντασιακές του ερμηνείες περί μη εξουσιοδότησής του για συνομολόγηση νέου προγράμματος. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κεφαλαιοποίησε στο έπακρον την άρνηση του Ταμείου, καθότι είναι ξεκάθαρο πως προτιμά το ζήτημα να λυθεί μετά τις γερμανικές εκλογές.
Το Ταμείο απαιτεί συγκεκριμενοποίηση των πλεονασμάτων και συμφωνία με βάση τις δικές του προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Αν η συμφωνία που απορρίφθηκε, είχε ψηφισθεί, τότε οι αγορές θα αφουγκράζονταν ως φόβο τη μη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου, προκαλώντας κλίμα αναξιοπιστίας. Το σίγουρο είναι πως τα συγκρουόμενα συμφέροντα Βερολίνου και Ταμείου υπερίσχυσαν από το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας, με το ΔΝΤ να μοιάζει μπερδεμένο εδώ και... δύο χρόνια.
«Τελική λύση στο επόμενο Eurogroup»
«Υπήρχε μία πρόταση, η οποία προσδιόριζε κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση συζήτησης για την ελληνική πλευρά, αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους. Ένα ήταν αυτό. Και το δεύτερο πράγμα το οποίο έλεγε, ήταν ότι το ΔΝΤ επιφυλάσσεται να πάρει απόφαση σε σχέση με το αν θα εκταμιεύσει το ίδιο δόση για την Ελλάδα και αν θα βγάλει θετικό DSA. Επιφυλάσσεται, λοιπόν, ως προς αυτό και μετατίθεται η στιγμή της τελικής του απόφασης ως προς τι θα κάνει με το ελληνικό θέμα, για μετά το καλοκαίρι. Αυτό από τη δική μας μεριά, αλλά και από τη μεριά άλλων κρατών-μελών, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών θεσμών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο Star το πρωί της Πέμπτης, συμπυκνώνοντας σε λίγες σειρές το τι έλαβε χώρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.Εν συνεχεία, έθεσε το ορόσημο για την οριστική συμφωνία, επικαλούμενος τη σχετική απόφαση του Eurogroup. «Το Eurogroup, για πρώτη φορά, αποφάσισε ότι θα έχουμε την τελική συμφωνία στις 15 Ιουνίου. Έβαλε και ημερομηνία-ορόσημο το ίδιο το Eurogroup. Δεν τη βάζει η ελληνική κυβέρνηση».
Αναφορικά με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι στόχος είναι να υπάρξουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, έτσι ώστε να προετοιμαστοεί η ελληνική οικονομία, διότι τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει η Ελλάδα το χρέος της από τις αγορές χρήματος. «Και αυτό είναι διακηρυγμένος στόχος και του τρέχοντος προγράμματος, αλλά και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Νομίζετε ότι η Ευρώπη θέλει να πάρει στις πλάτες της άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης;» διερωτήθηκε.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΔΝΤελληνικό χρέοςΟικονομίαEurogroup
Σχετικά άρθρα