21:21 | 9/5/17
Πώς η Ελλάδα μπορεί να κάνει τώρα το ψηφιακό άλμα που απαιτείται, επιτυγχάνοντας τη δημιουργία επιπλέον 50.000 θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια
Του Παναγιώτη ΜαρκίδηΕνιαία ψηφιακή στρατηγική και σειρά δράσεων με ορίζοντα τετραετίας προτείνει ο ΣΕΒ, εκτιμώντας πως αν υιοθετηθούν μπορούν να αυξήσουν, μέχρι το 2021, το ΑΕΠ επιπλέον κατά 4% (περίπου 7,6 δισ. ευρώ), να συμβάλλουν στη δημιουργία τουλάχιστον 50.000 νέων, μόνιμων θέσεων απασχόλησης, και να βελτιώσουν δραστικά την ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα, προσελκύοντας επενδύσεις.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί όρο επιβίωσης και ευκαιρία ανάπτυξης για τις σύγχρονες οικονομίες. Οι χώρες με πλεονάσματα στην υιοθέτηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών είναι οι πρωταγωνιστές του σήμερα και του αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα οφείλει και μπορεί να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες, ώστε να αλλάξει τη θέση της μέσα στον ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη, όπου καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις στην ψηφιακή ωριμότητα», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Φέσσας.
Ο ΣΕΒ προτείνει 60 δράσεις σε υποδομές, δεξιότητες, και σε 11 κλάδους της οικονομίας και του κράτος, μια ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική που συμπληρώνει, όπως τονίστηκε, εκείνη της κυβέρνησης.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας είναι για τον ΣΕΒ εθνική προτεραιότητα. Για να χαράξουμε την πορεία μας προς τα εμπρός, έπρεπε πρώτα να δούμε πού βρίσκεται η χώρα σήμερα και τι πρέπει να κάνουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις για να μην χάσουμε το τρένο της ψηφιακής εποχής. Αυτό κάναμε με τη μελέτη που εκπονήσαμε. Είναι πλέον σαφές, ότι η χώρα χρειάζεται ένα ψηφιακό άλμα. Μέσα στην επόμενη τετραετία χρειάζονται ρεαλιστικά βήματα και συγκεκριμένη στρατηγική για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αυτό το άλμα. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε μέχρι το 2030 να είναι η Ελλάδα μεταξύ των ώριμων ψηφιακά χωρών», είπε Ο πρόεδρος της επιτροπής ψηφιακής οικονομίας του ΣΕΒ και μέλος του ΔΣ Μιχάλης Τσαμάζ, αναφερόμενος σε σχετική μελέτη της Accenture.
«Σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, διαμορφώσαμε ένα εθνικό ψηφιακό όραμα και μια συνολική ψηφιακή στρατηγική, η οποία στηρίζεται σε τέσσερις αλληλένδετους πυλώνες. Η δέσμευση, ο βαθμός, η ταχύτητα και ο συντονισμός ανταπόκρισης όλων των εμπλεκομένων μερών προς την κατεύθυνση αυτή θα κρίνει τον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η πρόκληση είναι σίγουρα μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί την απαρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού με προοπτική και μέλλον», υποστήριξε ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Accenture Greece.
Τα αποτελέσματα της ειδικής μελέτης που εκπόνησε η Accenture, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, σχετικά με την ψηφιακή ωριμότητα της Ελλάδας και την κατάταξή της στο διεθνές οικονομικό πεδίο θα παρουσιαστούν στο διήμερο συνέδριο (11 και 12 Μαΐου) που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα: «Η Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας - Ο Δρόμος για την Ανάπτυξη». Παράλληλα, θα παρουσιαστεί δέσμη προτάσεων πολιτικής για το τι πρέπει να γίνει, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.
Ειδικότερα, στο συνέδριο θα συζητηθούν και θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως:
-Μπορεί η Ελλάδα να κάνει τώρα το ψηφιακό άλμα που απαιτείται;
-Πόσο προβλέπεται να αυξηθεί ο εθνικός πλούτος και οι θέσεις εργασίας εάν εφαρμόσουμε ένα σύνολο καλών πρακτικών ψηφιακής πολιτικής στο κράτος και στην οικονομία;
-Πώς θα γίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην ελληνική βιομηχανία και τις επιχειρήσεις;
-Ποιες είναι οι αναδυόμενες ευκαιρίες και προκλήσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και το ελληνικό fintech;
-Πώς μπορούμε να αλλάξουμε το κράτος με εργαλείο την ψηφιακή διακυβέρνηση, ώστε να πετύχουμε διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και την ανταποδοτικότητα υπηρεσιών
-Ποιες ψηφιακές δεξιότητες απαιτούνται όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και σε όλη την αλυσίδα αξίας;
πηγή
Σχετικές ετικέτες:επιχειρήσειςΟικονομίαΣΕΒ
Σχετικά άρθρα