'Καμπανάκι' ΔΝΤ για την αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού της Ασίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

'Καμπανάκι' ΔΝΤ για την αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού της Ασίας

19:09 | 9/5/17

Η τάση του αυξανόμενου αριθμού των ηλικιωμένων στις χώρες της Ασίας θα μετατραπεί σε δημοσιονομικό βάρος για την ανάπτυξη, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τις ασιατικές οικονομίες να αποφύγουν το παράδειγμα της Ιαπωνίας και να δράσουν έγκαιρα για την ταχύτατα αυξανόμενη
γήρανση των πληθυσμών τους, προειδοποιώντας ότι τμήματα της περιοχής κινδυνεύουν "να γεράσουν προτού πλουτίσουν".

Η Ασία είχε σημαντικές δημογραφικές απολαβές σε προηγούμενες δεκαετίες, αλλά η τάση του αυξανόμενου αριθμού των ηλικιωμένων θα μετατραπεί σε δημοσιονομικό βάρος για την ανάπτυξη, τονίζει το ΔΝΤ στην οικονομική έκθεση για την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού που δημοσιεύει σήμερα.

"Η προσαρμογή στη γήρανση (του πληθυσμού) ενδεχομένως να αποβεί μεγάλη πρόκληση για την Ασία, καθώς οι πληθυσμοί που ζουν σε σχετικά χαμηλά κατά κεφαλήν εισοδηματικά επίπεδα σε πολλά μέρη της περιοχής γερνάνε με μεγάλη ταχύτητα", γράφει η έκθεση, προσθέτοντας ότι "μερικές χώρες στην Ασία γερνάνε προτού πλουτίσουν".

Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού στην Ασία προβλέπεται να πέσει στο μηδέν έως το 2050, και το μερίδιο του πληθυσμού που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία - ποσοστό που τώρα βρίσκεται στο απόγειό του - θα μειώνεται σταθερά τις επερχόμενες δεκαετίες, είπε η αναφορά.

Το μερίδιο του πληθυσμού που είναι 65 ετών και άνω θα αυξηθεί γρήγορα, και έως το 2050 θα έχει φθάσει δυόμιση φορές σχεδόν παραπάνω από τα σημερινά επίπεδα, αναφέρει η έκθεση, το οποίο σημαίνει πως το δημογραφικό αυτό θέμα μπορεί να αφαιρέσει 0,1 ποσοστιαία μονάδα από την ετήσια παγκόσμια ανάπτυξη τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Οι προκλήσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες για την Ιαπωνία, η οποία αντιμετωπίζει γήρανση του πληθυσμού μαζί με συρρίκνωσή του. Το παραγωγικό δυναμικό της χώρας συρρικνώθηκε πάνω από 7% τις δύο τελευταίες δεκαετίες, είπε το ΔΝΤ.

Τα υψηλά ποσοστά συνταξιούχων πιθανόν να ευθύνονται για το υπερβολικά υψηλό ποσοστό αποταμιεύσεων και τις χαμηλές επενδύσεις της Ιαπωνίας, δύο παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη και θεωρούνται εν μέρει υπεύθυνοι για το ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

"Η εμπειρία της Ιαπωνίας τονίζει πόσο μπορούν οι δημογραφικοί παράγοντες να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη, τις δυναμικές του πληθωρισμού, και την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής", τονίζει η έκθεση.

Το ΔΝΤ κάλεσε τις χώρες της Ασίας να μάθουν από την εμπειρία της Ιαπωνίας και να αντιμετωπίσουν με το δημογραφικό πρόβλημα νωρίς με μέτρα όπως την εισαγωγή αξιόπιστων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, στήριξη της συμμετοχής γυναικών και μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων στο εργατικό δυναμικό, και ανασυγκρότηση των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης.

Χρήστος Καράμπελας

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφία: AP / Shuji Kajiyama)

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών