Τίτλοι τέλους -ξανά- για το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τίτλοι τέλους -ξανά- για το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ

18:51 | 26/5/17

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμά του αποφάσισε -για δεύτερη φορά- την απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου, καθώς και σε δύο ακόμα στελέχη της για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης

Να μην γίνει καμία κατηγορία σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου, καθώς και σε δύο ακόμα στελέχη της Αρχής αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνα, βάζοντας για δεύτερη φορά τέλος στο αποκαλούμενο σκάνδαλο για "την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ" το 2009, η οποία "άνοιξε" το δρόμο στην υπογραφή μνημονίων.

Με το υπ΄αριθμόν 969/2017 βούλευμα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε ότι τόσο ο Ανδρέας Γεωργίου όσο και οι Κωνσταντίνος Μολφέτας και Αθανασία Ξενάκη, απαλλάσσονται από την κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (2-1), καθώς η εφέτης Χριστίνα Ρωμέση είχε την άποψη πως και οι τρεις κατηγορούμενοι θα πρέπει να παραπεμφθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για να δικαστούν. Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Εφετών είχε υποβάλει την εισήγησή του ο εισαγγελέας Εφετών, Ιω. Κούτρας, ο οποίος είχε ζητήσει την απαλλαγή τους υποστηρίζοντας ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος των στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν είναι όμως, η πρώτη φορά που δικαστικού συμβούλιο λαμβάνει αυτή την απόφαση για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Ήδη το 2015 το Συμβούλιο Εφετών, με διαφορετική βέβαια σύνθεση, είχε κρίνει να μην γίνει κατηγορία σε βάρος των κατηγορουμένων. Το επίμαχο βούλευμα ωστόσο αναιρέθηκε ένα χρόνο αργότερα από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο είχε κάνει εν μέρει δεκτή την αναίρεση  της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένης Δημητρίου.

Πάντως, ήδη ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, επχει καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και έχει αθωωθεί για αυτό το σκέλος. Τότε η εισαγγελέας της έδρας είχε υποστηρίξει Πως κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε ότι υπήρχε σκοπός εκ μέρους του για ενίσχυση της εξουσίας του ως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

Αντωνία Ξυνού

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών