Τζανακόπουλος: Πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε μία συνολική συμφωνία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τζανακόπουλος: Πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε μία συνολική συμφωνία

12:02 | 11/5/17

Αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συνολική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra

"Έχουμε ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα, η Γερμανία και το ΔΝΤ ήδη από τα τέλη Φλεβάρη έχουν βρει ένα modus vivendi και εκτιμώ ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε μια συμφωνία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος, εξηγώντας πως αυτό που αναζητείται είναι ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης της Γερμανίας να μην είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες οι διατυπώσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων και, από την άλλη, της απαίτησης του ΔΝΤ να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα.

Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, σημείωσε ότι πιθανότατα ως τις 18 Μαΐου θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή, οι θεσμοί θα συντάξουν τη λεγόμενη “έκθεση συμμόρφωσης” και το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα επικυρώσει την τεχνική συμφωνία, ενώ το δεύτερο που θα συζητηθεί είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, που θα εφαρμοστούν μετά το 2018. Όταν γίνει αυτό, το ΔΝΤ θα αποφασίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και αυτό θα οδηγήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επεσήμανε μάλιστα ότι η πτώση που καταγράφεται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες μέρες δείχνει ότι οι αγορές προεξοφλούν θετική κατάληξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος.

"Ένας απ' τους στόχους μας είναι όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί εντός του καλοκαιριού, αυτό θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική οικονομία και την εμπέδωση της σταθερότητας", ανέφερε ακόμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δίνει σκληρό αγώνα για να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τους συνταξιούχους, όμως σημείωσε πως όλα όσα υλοποιούνται έχουν και έναν χαρακτήρα πολιτικής επιβολής, καθώς "δεν είναι όλα πράγματα που θα επιλέγαμε να κάνουμε αν δεν ήμασταν σε συνθήκες επιτροπείας". Υποστήριξε ακόμα πως στη συμφωνία με τους θεσμούς "έγινε μια τεράστια προσπάθεια ώστε τα κατώτερα και μεσαία στρώματα να είναι εκείνα που κυρίως θα επωφεληθούν από τα θετικά μέτρα, ώστε να εξισορροπηθούν οι πραγματικά δύσκολες αποφάσεις που πήραμε σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο".

Όσον αφορά στο αν υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, απάντησε ειρωνικά: "Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού, ο ένας είναι ΠΑΟΚ, ο άλλος Παναθηναϊκός. Δεν υπάρχει καμία άλλη σκιά".

Σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι θα παραιτείτο αν το αφορολόγητο έπεφτε κάτω από τα 9.000 ευρώ, παρατήρησε: “Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όταν 5-6 μήνες μετά τη συμφωνία του Αυγούστου απαιτούσε το ΔΝΤ τη μείωση του αφορολόγητου στο πλαίσιο εκείνης της απίστευτης προσπάθειας του να επιβάλει μέτρα 3,5 δισ. παραπάνω στην α' αξιολόγηση. Τότε είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, λίγους μήνες αφού έχουμε καταλήξει στη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 που προέβλεπε συγκεκριμένη προσαρμογή. Λίγες μέρες και αφού έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση, τέθηκε από τη Γερμανία ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του προγράμματος η συμμετοχή του ΔΝΤ. Επομένως, η δυναμική της διαπραγμάτευση άλλαξε πλήρως σε αυτή τη φάση. Εμείς κάναμε μια υποχώρηση σε ό,τι αφορούσε την απαίτηση του ΔΝΤ για την αύξηση 1% των φορολογικών εσόδων μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Ωστόσο, και το ΔΝΤ έκανε πολύ μεγάλη υποχώρηση από την αρχική του θέση, που αφορούσε την ταυτόχρονη ψήφιση και εφαρμογή των αντιμέτρων”.

Σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε ότι "υπάρχουν κάποια κοινωνικά στρώματα που έχουν υποστεί επιβαρύνσεις με τις ασφαλιστικές εισφορές”, ωστόσο έκανε λόγο για μειοψηφία, ενώ σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες υπογράμμισε ότι περίπου το 80% πληρώνουν είτε τα ίδια είτε λιγότερα σε ασφαλιστικές εισφορές. Σημείωσε ακόμα ότι το 2017 δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στις ασφαλιστικές εισφορές και το 2018 θα υπάρξει μια αλλαγή στον τεχνικό υπολογισμό του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών που μπορεί να τις αυξήσει λίγο, όμως παράλληλα θα επιβληθεί και μια έκπτωση 15% οριζόντια, που θα οδηγήσει και πάλι σε ίδιες ή χαμηλότερες εισφορές.

Για τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές συντάξεων, ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για γνώμη και όχι απόφαση, και ότι σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές και καλύτερη αιτιολόγηση για τις όποιες περικοπές. Αν δεν υπάρξει αυτή η αιτιολόγηση, πρόσθεσε, είναι πιθανό κάποιες από αυτές τις αλλαγές να προσκρούουν στο Σύνταγμα ή στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. "Θα ληφθεί υπόψη η συγκεκριμένη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ωστόσο δεν δημιουργεί οποιοδήποτε πολιτικό ή ακόμα και νομικό πρόβλημα", ξεκαθάρισε.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών