15:46 | 28/6/17
“Η Τράπεζα Πειραιώς θα επανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις της με το στοχευμένο, στρατηγικό πρόγραμμα 'Agenda 2020'", δήλωσε απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος Χρ. Μεγάλου, διευκρινίζοντας ότι οι στόχοι – που περιλαμβάνουν μείωση κόκκινων δανείων, διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης και κερδοφορία - είναι φιλόδοξοι, αλλά ευκταίοι
“Δέσμευση” απέναντι στους μετόχους της, για ένα καλύτερο αύριο, έλαβε η νέα διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με απαρτία 67,64%. Τόσο ο πρόεδρος της Τράπεζας Γ. Χατζηνικολάου όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Χρ. Μεγάλου εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία της αλλά και θετικοί για τις προοπτικές της οικονομίας, αναφέροντας μάλιστα κάποια πρώτα σημάδια που συνηγορούν υπέρ αυτής της κατεύθυνσης.Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς, ιδιαίτερη μνεία έγινε “στο στοχευμένο στρατηγικό πλάνο που υλοποιεί το όραμα της νέας διοίκησης, να καταστήσει την Τράπεζα την πιο αξιόπιστη τράπεζα στην Ελλάδα, που θα παράγει αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζόμενούς της, έχοντας επανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις της” όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου.
“Η επιτυχία των μεσοπρόθεσμων στρατηγικών προτεραιοτήτων που προβλέπει η 'Agenda 2020', θα βοηθήσει την Τράπεζα Πειραιώς να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο κύριο έργο της, που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Στόχος είναι η Τράπεζα να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία με αυξανόμενο ρυθμό, ώστε να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ το 2020 από 2 δισ. ευρώ”.
Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί άξονες και στόχοι της στρατηγικής της τράπεζας εφεξής είναι: η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού μέσω της ενεργής διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της αύξησης των καταθέσεων και της μείωσης του δανεισμού από τον ELA και η επάνοδος στην κερδοφορία. “Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι αλλά ευκταίοι. Εργαζόμαστε σκληρά για να τους πετύχουμε”.
Εκτιμήσεις για την οικονομία
Το κλείσιμο της αξιολόγησης επαναφέρει τη χώρα σε θετική τροχιά και η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, ήταν το μήνυμα του κ. Μεγάλου προς τους μετόχους.Από πλευράς του, ο κ. Χατζηνικολάου είπε: “Το κλείσιμο της αξιολόγησης ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για να πάμε στην επόμενη ημέρα. Στόχος μας τώρα είναι η γρήγορη και αποτελεσματική απεμπλοκή από την ύφεση και η επιστροφή σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Η διευθέτηση του χρέους είναι δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με το κλείσιμο της αξιολόγησης και ήδη φαίνεται η άρση της αβεβαιότητας και η μείωση του ελληνικού ρίσκου. Τα επόμενα βήματα είναι η επιστροφή των καταθέσεων, η άρση των capital controls, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να προσελκύσουμε επενδυτές, με τελικό στόχο να βγούμε οριστικά από την κρίση".
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Τράπεζας επεσήμανε την ανάγκη της άμεσης υιοθέτησης και εφαρμογής ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία και στον πυρήνα του θα βρίσκεται η υγιής επιχειρηματικότητα. "Το μεγάλο διακύβευμα", πρόσθεσε, "είναι η δυναμική επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη".
Άρα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα, η ξεκάθαρη δέσμευση πολιτείας και κοινωνίας στον στόχο αυτό, και η συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Απόλυτη προτεραιότητα, πρέπει να είναι οι επενδύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.
«Ο τουρισμός δείχνει ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ καλή χρονιά, όπως και οι σημαντικές εκδόσεις ομολόγων από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Θετικές είναι οι εξελίξεις και στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Όμως πρέπει να κάνουμε λίγο πιο γρήγορα στο Ελληνικό" σημείωσε.
Ενδιαφέρον αποτελεί ότι ο κ. Χατζηνικολάου από τις επαφές που είχε πρόσφατα στο εξωτερικό διαπίστωσε ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά assets. "Η πραγματική προσπάθεια τώρα ξεκινά” τόνισε χαρακτηριστικά.
Reverse split
Σχετικά με την απόφαση της γενικής συνέλευσης για το reverse spilit των μετοχών, η διοίκηση διευκρίνισε ότι αυτό θα είναι καλό για τη διαπραγμάτευση της μετοχής και την ενίσχυση της ρευστότητάς της, θα γίνει σε αναλογία ένα προς 20 με αποτέλεσμα οι σημερινές μετοχές περίπου 8 δισ. θα διαμορφωθούν στα 400 εκατ. σε τιμή με σημερινά δεδομένα, 4 ευρώ η κάθε μία.Λίλυ Σπυροπούλου
Σχετικές ετικέτες:ελληνικές τράπεζεςΟικονομίατράπεζα Πειραιώςτράπεζες
Σχετικά άρθρα