20:15 | 28/6/17
Αναβαθμίζονται ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων της χώρας μας
Του Δημήτρη ΜπαλήΕίναι πλέον γεγονός, ότι χρόνο με τον χρόνο τα ελληνικά ξενοδοχεία βελτιώνονται σε κάθε επίπεδο. Το γεγονός αυτό υποστηρίζεται από το στοιχείο ότι αυξάνονται τα 5άστερα, 4στερα και καταλύματα
3 αστέρων, ενώ τείνουν να εξαφανιστούν τα καταλύματα 1 και 2 αστέρων. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα των υπηρεσιών αναβαθμίζεται με όλα τα οφέλη φιλοξενίας που συνεπάγονται για τη χώρα μας.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, που όχι μόνο παρακολουθεί αλλά και οργανώνει τις διαδικασίες αναβάθμισης των ελληνικών ξενοδοχείων, προχώρησε στην άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας Πιστοποίησης των Καταλυμάτων ως «Boutique Hotels». Ήδη η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών πιστοποίησης των καταλυμάτων ως Boutique Hotels είναι στη διάθεση των επαγγελματιών.
Στην επίσημη παρουσίαση του σήματος “Boutique Hotel”, στην οποία παραβρέθηκε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, επισημάνθηκε ότι υπήρχε ανάγκη οριοθέτησης και πιστοποίησης των παρεχομένων υπηρεσιών φιλοξενίας στην Ελλάδα, ώστε να περιοριστεί ο αυτοπροσδιορισμός των ξενοδοχείων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιλογών των καταναλωτών. Στόχος του Ξ.Ε.Ε. είναι το Σήμα “Boutique Hotel” να αποτελέσει μέσο διάκρισης και προώθησης των ξενοδοχείων που προσφέρουν «μοναδική εμπειρία διαμονής» στους επισκέπτες τους.
Οι βασικές προϋποθέσεις ένταξης μίας μονάδας στην κατηγορία «Boutique Hotel», είναι: α) το μέγεθός της να ανέρχεται μέχρι 60 δωμάτια και β) να ανήκει σε κατηγορία 3, 4 ή 5 αστέρων.
Ειδικότερα, ο σχετικός έλεγχος για την αξιολόγηση ενός ξενοδοχείου “Boutique Hotel” διενεργείται σε 4 φάσεις μέσω μιας διαδραστικής ηλεκτρονικής διαδικασίας on line.
Βάσει των απαντήσεων του κάθε ενδιαφερόμενου σε ειδικό ερωτηματολόγιο γίνεται η αξιολόγηση του concept της μονάδας και ακολούθως η Επιτροπή (απαρτιζόμενη από επαγγελματίες από το χώρο των ξενοδοχείων, αρχιτέκτονες και διακοσμητές) μελετά το σχετικό υλικό. Κατόπιν εκτελείται online αξιολόγηση των Αναβαθμισμένων Υπηρεσιών και ακολουθεί η Πιστοποίησή τους (ο φορέας Διενέργειας Ελέγχου & Επιθεωρήσεων, μέσω Επιτόπιου Ελέγχου, βεβαιώνει για την συνδρομή των προϋποθέσεων ένταξης στο Σήμα “Boutique Hotel”), βάσει σχετικών κριτηρίων που έχουν συμπεριληφθεί στον κανονισμό ένταξης στα boutique hotels που έχει θεσπιστεί από το Ξ.Ε.Ε.
Οι Προδιαγραφές Αναγνώρισης του Σήματος “Boutique Hotel” ουσιαστικά επιμερίζονται στην εφαρμογή του Concept: 1. στους χώρους του ξενοδοχείου, 2. στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και 3. στη διακόσμησή του.
Στο πλαίσιο παρουσίασης του Σήματος «Boutique Hotel» ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. Γιώργος Τσακίρης υπογράμμισε ότι «βασική γραμμή άμυνας, του αδειοδοτημένου τομέα απέναντι στις καταλυτικές διεθνείς εξελίξεις στον τουρισμό, καθώς και στον αθέμιτο εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό είναι η αναβάθμιση του ξενοδοχειακού προϊόντος με έμφαση στην ποιότητα. Στηρίζουμε έτσι έμπρακτα την προσπάθεια του υπουργείου Τουρισμού και προσωπικά της κυρίας Κουντουρά για τον «Τουρισμό 365», καθόσον είναι κοινή διαπίστωση ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού προϋποθέτει απαραιτήτως την αντιμετώπιση της εποχικότητας,» προσθέτοντας: «μπολιάζουμε με εξειδικευμένη τεχνογνωσία την προσπάθεια του υπουργείου Τουρισμού για την «οριοθέτηση» τουριστικών προϊόντων που στηρίζουν τόσο τη διεποχικότητα της ζήτησης όσο και την ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών. Οι διαδικασίες, πιστοποίησης της κατάταξης, της ένταξης στο «Ελληνικό Πρωινό» και τώρα των “Boutique Hotels”, έρχονται να καλύψουν αυτή την ανάγκη για ποιότητα του ελληνικού τουρισμού, ενώ συγχρόνως καταφέραμε να κατοχυρώσουμε το σήμα boutique hotels ως συλλογικό σήμα.»
Καταλήγοντας ο Γιώργος Τσακίρης ανέφερε ότι «η σημερινή παρουσίαση των “Boutique Hotels” είναι μια τρανή απόδειξη ότι ενώνοντας όλοι τις δυνάμεις μας, πολιτεία, φορείς και βιομηχανία, σε αυτή την κομβική στιγμή για την πατρίδα μας, στηρίζοντας σήμερα την υγιή επιχειρηματικότητα, τα ελληνικά ξενοδοχεία και τον τουρισμό μας, μπορούμε να πετύχουμε και να δώσουμε στην χώρα, μια σημαντική αναπτυξιακή διέξοδο.»
πηγή
Σχετικές ετικέτες:επιχειρήσειςξενοδοχείαΟικονομία
Σχετικά άρθρα