Η Ιθάκη και το «Παλάτι του Οδυσσέα» αναζητούν επί χρόνια το… υπουργείο Πολιτισμού | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η Ιθάκη και το «Παλάτι του Οδυσσέα» αναζητούν επί χρόνια το… υπουργείο Πολιτισμού

19:02 | 26/6/17

«Έρχονται εδώ και ψάχνουν να βρουν τον αρχαιολογικό χώρο, ψάχνουν να βρουν πράγματα που αφορούν τον Οδυσσέα»

Μια αποκαρδιωτική εικόνα σχετικά με την εγκατάλειψη στο «Παλάτι του Οδυσσέα» από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού δίνει, ο δήμαρχος της Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναζητά τη σωστή προβολή και ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που θα προσελκύσουν ανθρώπους από όλο τον κόσμο, όπως ο μύθος του Οδυσσέα και της Ιθάκης, σύμφωνα με τα όσα μας αναφέρει ο δήμαρχος, το υπουργείο Πολιτισμού έχει εδώ και 10-15 χρόνια σταματήσει τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησί και δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την ανάδειξή του «Παλατιού του Οδυσσέα» στον χώρο του Αγίου Αθανασίου.

Αφήνει τον δήμο να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά», διαθέτοντας αυτός όλο του το υστέρημα για κάτι που θα έπρεπε να φροντίζει το υπουργείο.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, αυτή τη στιγμή ο δήμος Ιθάκης χρηματοδοτεί από τον δικό του προϋπολογισμό με 120.000 ευρώ τον χώρο του Αγίου Αθανασίου όπου βρίσκεται το «Παλάτι του Οδυσσέα» προκειμένου να γίνει η ανάδειξη του χώρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια προγραμματική σύμβαση που ξεκίνησε το 2009 και έχει σταματήσει. Η καινούργια Δημοτική Αρχή μόλις ανέλαβε το 2014 σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων, ξεκίνησε εκ νέου την προγραμματική σύμβαση.

«Αυτή τη φορά όμως τη χρηματοδοτεί ο ίδιος ο δήμος με 120.000 ευρώ», τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος που προσθέτει: «Πέρασε και από το δημοτικό συμβούλιο και ξεκινάμε για την ανάδειξη του χώρου. Εδώ όμως ερχόμαστε να πούμε την αδυναμία του υπουργείου, το οποίο τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει σταματήσει τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ιθάκη ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει κλειστό το σπήλαιο των Νυμφών. Εκεί γίνανε κάποιες εργασίες πέρυσι που όμως δεν είναι ακόμα επισκέψιμο για τον κόσμο».


Όπως διαβεβαιώνει ο κ. Στανίτσας, ο μύθος του Οδυσσέα και γενικά το Brand Name Ιθάκη είναι μια πολύ μεγάλη πηγή χρημάτων. Ίσως η μεγαλύτερη πηγή χρημάτων που θα μπορούσε να έχει (σ.σ. το νησί, αν όχι όλη η Ελλάδα). Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, οι τουρίστες φτάνουν στο νησί το οποίο παρά τις ελλείψεις έχει ποιοτικό τουρισμό.

«Το νησί γεμίζει με σκάφη από αρχές Μαΐου μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Μικρά και μεγάλα σκάφη. Έχουμε περιπατητικό τουρισμό γιατί έχουμε αξιοποιήσει όλα τα μονοπάτια στο νησί μας. Καταλαβαίνετε ότι όλοι αυτοί έρχονται εδώ στην Ιθάκη και ψάχνουν να βρουν τον αρχαιολογικό χώρο, ψάχνουν να βρουν πράγματα που αφορούν τον Οδυσσέα.

Υπάρχουν πινακίδες και όλα αυτά, όμως ο συγκεκριμένος χώρος που θα έπρεπε να έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια έχει αναγκαστεί ο ίδιος ο δήμος να τον αναδείξει, μια υποχρέωση που είναι του υπουργείου Πολιτισμού. Έρχεται ο δήμος να καλύψει το κενό του υπουργείου και χρηματοδοτεί μόνος του, ο δήμος, τη σύμβαση αυτή και μόνος του θα εκτελέσει τα έργα».

Εδώ όμως υπάρχει άλλο θέμα. Ακόμα και να θέλει ο δήμος της Ιθάκης μάλλον θα είναι πολύ δύσκολο καθώς τα οικονομικά του δεν επαρκούν για κάτι τόσο μεγάλο που αν μη τι άλλο είναι υποχρέωση της κεντρικής εξουσίας, είναι υποχρέωση του υπουργείου.

«Ο δήμος της Ιθάκης για εκτέλεση έργων, ειδικά και μετά το τελευταίο μνημόνιο που υπεγράφη θα πάρει φέτος, για τον προϋπολογισμό του 2018 δηλαδή, γύρω στις 90.000 με 100.000 ευρώ και το συγκεκριμένο έργο είναι 120.000. Δηλαδή ότι λεφτά έχουμε θα πάνε για το συγκεκριμένο έργο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διονύσης Στανίτσας.


Απανωτές οχλήσεις, απανωτές επισκέψεις στο υπουργείο τόσο του ίδιου όσο και των προηγούμενων δημάρχων, το μοναδικό που κατάφεραν ήταν είναι να ξεκολλήσει η προγραμματική σύμβαση για να αξιοποιηθεί ο χώρος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου. Αυτό που πήραν δηλαδή ήταν απλά μια υπογραφή αλλά καμιά ουσιαστική ενέργεια στήριξης.

«Είναι μια σύμβαση που υπογράφηκε το 2009, φτάσαμε να ξεκινάει να υλοποιείται το 2017 και το υπουργείο δεν θα έβαζε ποτέ λεφτά.

Δεν σου διαθέτει προσωπικό (σ.σ το κράτος) για να μπορέσεις να φέρεις την προγραμματική σύμβαση και πρέπει μέσα από την σύμβαση να προσλάβεις κόσμο για να γίνει η μελέτη,  για να εκτελεστεί το έργο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να μπορέσει να κάνει την έρευνα μέσα από την συγκεκριμένη σύμβαση και να μπορέσει να διαφυλάξει τα υπάρχοντα που υπάρχουν εκεί, καταλαβαίνεις ότι το υπουργείο δεν υπάρχει πουθενά» κατέληξε η σύντομη κουβέντα μας με τον Δήμαρχο της Ιθάκης.


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών