16:41 | 21/6/17
Οι σοσιαλδημοκράτες καθυστερούν μία εβδομάδα τη συζήτηση για την απόφαση του Eurogroup στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής για να φέρουν σε δύσκολη θέση το Σόιμπλε, αυτό όμως δεν επηρεάζει την εκταμίευση της δόσης
Η απόφαση του Eurogroup για παραμονή του Ταμείου σε ρόλο τεχνικού συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα φέρνει εσωκομματική γκρίνια στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), την οποία προσπαθούν να εκμεταλλευθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP) με στόχο να “ψαλιδίσουν” τα ποσοστά της Άνγκελα Μέρκελ στις εθνικές γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.Η επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής επρόκειτο να συζητήσει χθες την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 8,5 δισ ευρώ όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup, η συζήτηση όμως αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.
Την αναβολή σύμφωνα με πληροφορίες στο γερμανικό τύπο ζήτησε η SDP. Οι βουλευτές μέλη της επιτροπής φέρονται να διαμαρτυρήθηκαν ότι τους δόθηκαν τελευταία στιγμή τα σχετικά έγγραφα, έκτασης πάνω από 500 σελίδες, και ότι χρειάζονται χρόνο για να τα διαβάσουν πριν αποφασίσουν.
Όπως αναφέρει η Handelsblatt ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της SDP Thomas Opperman ξεκαθάρισε ότι αυτό δε σημαίνει πως οι Σοσιαλδημοκράτες θα βάλουν εμπόδια στην εκταμίευση της δόσης, καθώς σταθερή πρόθεση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι να ψηφίσει υπέρ της βοήθειας της Ελλάδας.
Εξάλλου η παράταση αυτή δεν καθυστερεί και δεν επηρεάζει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα: Η Γερμανία είναι συνήθως η πρώτη χώρα που εγκρίνει τις αποφάσεις του Eurogroup (αφου πρώτα έχει... βγάλει το λάδι στην Αθήνα και έχει καθοριστικά συμβάλλει στη διαμόρφωση τους) ενώ η Φινλανδία πάντα χρειάζεται 15 με 20 ημέρες για να περάσει από τα τρία διαφορετικά σώματα τις αποφάσεις. Ως εκ τούτου η συζήτηση στην επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου θα γίνει εντός της προθεσμίας που ούτως ή άλλως προβλέπεται για την εκταμίευση στις αρχές Ιουλίου.
Επομένως, οι Σοσιαλδημοκράτες στην πραγματικότητα κάνουν απλώς ένα “καψόνι” κατά το κοινώς λεγόμενον στο Σόιμπλε, που δέχεται εσωκομματική κριτική από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του και εκ δεξιών της CDU για το γεγονός ότι το ΔΝΤ παραμένει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Δεν είναι τυχαίες οι απανωτές επιθέσεις της γνωστής πλέον σε όλους μας Bild, που κατηγορεί το “Βόλφι” ότι υποσχέθηκε πως το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα (δηλαδή σε ρόλο χρηματοδότη) και ότι η συμφωνία- συμβιβασμός με τη Λαγκάρντ συνιστά παραβίαση της υπόσχεσης αυτής, καθώς το Ταμείο ουσιαστικά παραμένει ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι να λήξει και τυπικά και επίσημα το θέμα του χρέους.
“Λιγότερες από 48 ώρες πριν τη συνεδρίαση (σσ: της επιτροπής Προϋπολογισμού) έστειλε ο Σόιμπλε στους βουλευτές την πλήρη συμφωνία: 478 σελίδες με ‘νομικά’ γερμανικά (και αγγλικά). Σε αυτές κρύβεται το γεγονός ότι το ΔΝΤ δε θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στη νέα πίστωση προς την Ελλάδα. Ενάντια στις υποσχέσεις του Σόιμπλε!” γράφει χαρακτηριστικά η Bild.
Στόχος της SDP συνεπώς είναι να επιχειρήσει να ψαλιδίσει τη CDU εκ δεξιών, αφού εξ αριστερών οι μεγάλες προσδοκίες του Μάρτιν Σουλτς δε φαίνεται να επαληθεύονται επαρκώς ή να επαρκούν για την ανατροπή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Έτσι αφήνει μία βδομάδα το Σόιμπλε να φθείρεται από τη γκρίνια- αν και αυτό το παιχνίδι φθοράς καθόλου βέβαιο δεν ειναι ότι μπορεί να διασώσει τους Σοσιαλδημοκράτες που βρίσκονται ακόμη παγιδευμένοι στα διλήμματα της ατζέντας Σρέντερ.
Σημειωτέον ότι με δεδομένη τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών στην εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα (παρά τα προεκλογικά παιχνίδια), το θέμα δε θα φτάσει σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Bundestag. Κάτι που από την πρώτη στιγμή μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup είχε ξορκίσει με μπαράζ δηλώσεων ο Σόιμπλε, διατρανώνοντας σε όλους τους τόνους ότι η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δε συνιστά ουσιαστική τροποποίηση του προγράμματος και άρα δε χρειάζεται εκ νέου ψήφιση από τη Βουλή, μόνον έγκριση από την επιτροπή Προϋπολογισμού. Χωρίς να καταφέρει όμως να αποφύγει τις εκ δεξιών επιθέσεις εντός και εκτός του κόμματος του, πως δίνει λεφτά (την έξτρα δόση των 8,5 δισ ευρώ) στην Ελλάδα, με το ΔΝΤ επί του παρόντος εντός εκτος και επί τα αυτά του προγράμματος.
Ο Σόιμπλε βέβαια μπορεί να αντιμετωπίζει τώρα κριτική εκ δεξιών για το ρόλο του ΔΝΤ, ωστόσο αυτό ήταν το μικρότερο κακό που μπορούσε να του συμβεί προεκλογικά, για αυτό και επέμεινε στη συγκεκριμένη συμβιβαστική λύση προκειμένου να μη βρεθεί αντιμέτωπος με ακόμη πιο σκληρή κριτική ότι χαρίζει το χρέος στην Ελλάδα πριν τις γερμανικές εκλογές. Η κυβέρνηση που θα προκύψει όμως από αυτές θα βρεθεί εκ των πραγμάτων αντιμέτωπη με το ζήτημα που επιχείρησε να κρατήσει στον πάγο, δηλαδή την οριστική λύση για το ελληνικό χρέος που θα πρέπει να εφαρμοστεί έτσι κι αλλιώς το 2018.
Φωτογραφία: Sooc.gr, Βίκυ Σαμαρά
Σχετικές ετικέτες:Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΔΝΤΜάρτιν ΣουλτςΟικονομίαEurogroup
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων