21:13 | 22/6/17
Εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια οι προτάσεις του Νίκου Βούτση για αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, με στόχο την ενίσχυση της διαφανούς λειτουργίας του κοινοβουλίου
Τις προτάσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής στις οποίες περιλαμβάνεται η εκλογή του Προέδρου με φανερή ψηφοφορία καθώς και ηδυνατότητα διόρθωσης ψήφου στις ονομαστικές ψηφοφορίες ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής.
Στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία -και όχι με μυστική όπως ίσχυε μέχρι σήμερα- επιτεύχθηκε ευρεία συναίνεση, αφού υπερψήφισε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ. «Βάζουμε την εκλογή Προέδρου στον κανόνα ότι η Βουλή λειτουργεί με ανοικτές ψηφοφορίες και αποκαθηλώνουμε μια εξαίρεση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Εκ μέρους της ΝΔ ο Γιάννης Τραγάκης ανέφερε ότι και ο ίδιος είχε προτείνει να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Βουλής με φανερή ψηφοφορία. Αντίθετα η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι τάχθηκαν κατά της φανερής ψήφου.
Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε επίσης την παροχή δυνατότητας διόρθωσης ψήφου σε ονομαστική ψηφοφορία. Πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα στους βουλευτές σε περιπτώσεις «προφανούς παραδρομής» να διορθώνουν την ψήφο τους με γραπτή δήλωση πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισαν τη συγκεκριμένη τροποποίηση ενώ το Ποτάμι δήλωσε «παρών».
Με άλλη τροποποίηση παρασχέθηκε η δυνατότητα στα κόμματα να προβάλλουν αντιρρήσεις ως προς τη συνταγματικότητα των τροπολογιών. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα μπορούσε να προβληθεί αντίρρηση συνταγματικότητας μόνο στα άρθρα των νομοσχεδίων.
Επιπλέον, αυστηροποιείται το πλαίσιο για την παρουσία των υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Εφεξής οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί θα μπορούν να δηλώνουν κώλυμα μόνο σε περιπτώσεις συμμετοχής σε κυβερνητική αποστολή του στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, σε συνεδριάσεις συλλογικών κυβερνητικών οργάνων και σε συνεδριάσεις με εκπροσώπους ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών.
Τέλος δόθηκε η δυνατότητα και στο 6ο και 7ο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα να εκλέγουν αντιπρόεδρο στη Βουλή. Βάσει αυτής της διάταξης θα εκπροσωπηθούν στο Προεδρείο της Βουλής και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καθώς και η Ένωση Κεντρώων.
Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Σχετικές ετικέτες:ΝΔΝίκος ΒούτσηςΠολιτικήπρόεδρος ΒουλήςΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων