Στροφή στην ατζέντα της 'δίκαιης ανάπτυξης' | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στροφή στην ατζέντα της 'δίκαιης ανάπτυξης'

10:37 | 22/6/17

Να αφήσει πίσω της τις... μνήμες της πολύμηνης διαπραγμάτευσης και των επώδυνων μέτρων και να γυρίσει σελίδα όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην δημόσια ατζέντα, επιχειρεί η κυβέρνηση, με κύριο στόχο την ανάκαμψη -για την ίδια, αλλά και για τη χώρα

Στην πρώτη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου τίθεται η αφήγηση για “επιστροφή στην ανάκαμψη” και “έξοδο από το Μνημόνιο”, με τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται χθες τα θετικά της συμφωνίας και την κυβέρνηση να ετοιμάζει μπαράζ “καλών ειδήσεων” αναφορικά με επενδύσεις, αλλά και την βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Με δύο παρεμβάσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πάνω του την επιχείρηση αλλαγής της δημόσιας ατζέντας και την προσπάθεια να πειστεί η κοινωνία ότι τα δύσκολα είναι πίσω. “Η συμφωνία ανοίγει καθαρό διάδρομο εξόδου από τα μνημόνια”, υπογράμμισε κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ και αργότερα χθες το βράδυ, μιλώντας στην εκδήλωση της “Προοδευτικής Συμμαχίας” στις Βρυξέλλες, τόνισε με έμφαση πως “το σημείο εξόδου από τα Μνημόνια είναι ορατό, ξεκάθαρο και μη αναστρέψιμο μετά την συμφωνία του τελευταίου Eurogroup”.

Επενδυτικά “γκάζια”

Πέραν των “υποδείξεων” Τσίπρα προς τους υπουργούς “να μιλήσουν με τα έργα, όχι με τα λόγια”, ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε σε γενικόλογες παραινέσεις περί επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου: αντιθέτως, έχοντας συγκεκριμένα projects στο μυαλό του, “φωτογράφισε” επενδυτικά σχέδια που έχουν κολλήσει, αλλά και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στον τομέα της ανάπτυξης και της προσέλκυσης νέων επενδυτών. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του “να βγάλουν από τα συρτάρια ώριμα επενδυτικά σχέδια που λιμνάζουν λόγω γραφειοκρατίας” και προειδοποίησε πως “δεν αρκεί να διαχειριστούμε το μομέντουμ ανάκαμψης της οικονομίας”. “Το θέμα είναι να το αξιοποιήσουμε”, συνέχισε. Επίσης, προδιέγραψε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, δίνοντας μεγάλο βάρος στην ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας, προαναγγέλλοντας “συνεργασίας με την ΕτΕΠ και με άλλες αναπτυξιακές τράπεζες, όσο και με την Παγκόσμια Τράπεζα”. Ειδικά από τις συζητήσεις με την τελευταία, που “τρέχει” ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά, κατά πληροφορίες, ότι θα προκύψει μία ευρεία συνεργασία για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, που θα υπερβαίνει κατά πολύ το περίφημο “δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα”.

Παράλληλα, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες για τα αναπτυξιακά συνέδρια που σχεδιάζει το Μαξίμου: “Προχωράμε άμεσα σε διενέργεια 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων . Το επόμενο δεκαπενθήμερο ξεκινάμε από τη Δυτική Μακεδονία, με στόχο έως το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί”, είπε χαρακτηριστικά.

Δόγμα “ανάπτυξης για τους πολλούς”

Πάντως, αν κάτι θα δίνει το στίγμα της νέας αναπτυξιακής ατζέντας του Μεγάρου Μαξίμου, αυτό θα είναι η φράση “ανάπτυξη για τους πολλούς”, που ανέφερε πολλές φορές χθες στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός. “Να εγγυηθούμε ότι η δυναμική ανάκαμψη δεν θα είναι για τους λίγους., ότι δε θα είναι δείκτες και νούμερα χωρίς αντίκρυσμα στην κοινωνία”. “Να δημιουργήσουμε νέο παραγωγικό μοντέλο με παρεμβάσεις υπέρ των στρωμάτων που έχουν υποστεί τις περισσότερες απώλειες”, προέτρεψε τους υπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας με έμφαση ότι “δε θα επιτρέψουμε άναρχη ανάπτυξη χωρίς συνθήκες ευημερίας για τους πολλούς”.

Άλλωστε, το συγκεκριμένο δόγμα της “δίκαιης ανάπτυξης” θα είναι, όπως ευελπιστεί το Μαξίμου, η βασική ειδοποιός διαφορά με την “ανάπτυξη” που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση Σαμαρά. «Εμείς δε θα αναφερόμαστε σε νούμερα που δεν έχουν σύνδεση με τις τσέπες του κόσμου, όπως γινόταν στα τέλη του 2014 με το περίφημο “success story”», τονίζει στο News 24/7 συνομιλητής του πρωθυπουργού, προσθέτοντας με νόημα πως “το θέμα είναι να ακούει η κοινωνία την λέξη ανάπτυξη και να μην την εκλαμβάνει ως ανέκδοτο, όπως γινόταν στο παρελθόν”...


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών