17:34 | 5/6/17
Το μήνυμα τους για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έστειλαν τα πολιτικά κόμματα της χώρας
«Η φετινή "Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος" αποτελεί μια ευκαιρία αναστοχασμού για τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη σημερινήΠαγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και υπογραμμίζει πως, «οι αλλαγές για το περιβάλλον θα προκύψουν από τους πολίτες, τους επιστήμονες και τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας».
«Διεθνώς, η πολύπλευρη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε οξύνει την περιβαλλοντική αδικία: γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση ενεργειακών, ορυκτών και άλλων φυσικών πόρων, αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών και δεσμεύσεων για το περιβάλλον, υφαρπαγή των κοινών, δημοσίων αγαθών, υποβάθμιση φυσικών περιοχών και εμπορευματοποίηση δημοσίων χωρών. Τα αιτήματα και οι πολιτικές για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας, έχουν οπισθοχωρήσει υπό το βάρος νέων κερδοσκοπικών πιέσεωνς» συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Ελλάδα, επείγον κεντρικό ζητούμενο είναι παράλληλα σήμερα η ανασυγκρότηση ενός δικαίου, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, μοντέλου στην οικονομία, που θα δημιουργήσει μακροχρόνια απασχόληση και ευημερία. Ένα μοντέλο που θεωρούμε μπορεί να βασιστεί στο μοναδικό "συγκριτικό πλεονέκτημα" που αποτελεί το σημαντικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της χώρας.
Η κυβέρνηση επιχειρεί, κινούμενη σε ένα δυσμενές πλαίσιο, να εισάγει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας πολιτικής για το περιβάλλον και το χώρο: την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, την προστασία των φυσικών περιοχών, την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στις κατευθύνσεις της κυκλικής οικονομίας, την πράσινη ενεργειακή μετάβαση και πιο ισχυρές δημόσιες δομές περιβαλλοντικού και χωρικού σχεδιασμού και ελέγχου.
«Οι ρήξεις, οι τομές με το προηγούμενο, χρεοκοπημένο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης του "εκτός σχεδίου" τουρισμού, των ανεξέλεγκτων χωματερών, των επιφανειακών εξορύξεων, των κοινωνικά ασύμφορων "μεγάλων έργων" εξακολουθούν να είναι αναγκαίες. Σήμερα και στο μέλλον, οι αλλαγές θα προκύψουν μέσα από τη δράση των ενεργών πολιτών, των περιβαλλοντικών κινήσεων, της επιστημονικής κοινότητας μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας» καταλήγει.
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ
«Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία για την αποκάλυψη της υποκρισίας των διεθνών ενώσεων του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων και των κρατών τους, που συναγωνίζονται σε κορώνες προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι «το περιβάλλον βρίσκεται στο στόχαστρο των πολυεθνικών απ' τη μία ως δεξαμενή ανεξέλεγκτης άντλησης πρώτων υλών, απόρριψης των αποβλήτων τους, και απ' την άλλη ως ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας επενδύσεων».Το ΚΚΕ τονίζει ότι όλες οι διεθνείς διασκέψεις για την κλιματική αλλαγή με κορυφαία αυτή του Παρισιού, τον Δεκέμβριο του 2015 ανάδειξαν και πάλι διαφωνίες, αντιθέσεις και συμβιβασμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, στον καθορισμό των στόχων, των μηχανισμών ελέγχου, στην κατανομή της χρηματοδότησης.
«Οι κάθε φορά “αποφάσεις” τους πάνε χέρι - χέρι με τον θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων παιδιών, τη δίψα, την πείνα, τις επιδημίες, τις φυσικές καταστροφές, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, τις μαζικές καταστροφές πληθυσμών και υποδομών από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Οι αντιθέσεις και οι συμβιβασμοί, που αποτυπώνονται στις διεθνείς συμφωνίες τους, αφορούν τους ανταγωνισμούς για τα κέρδη και τα μερίδια αγοράς ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη διαπάλη ανάμεσα στους μεγάλους ομίλους πετρελαίου και σ' αυτούς της λεγόμενης “πράσινης ενέργειας”» επισημαίνει το ΚΚΕ.
Στην ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται ότι «αιτία για όλες αυτές τις πληγές είναι το καπιταλιστικό σύστημα που σαπίζει. Είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, που τελικά ταυτίζεται με την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και πίσω της βρίσκεται η εκμετάλλευση του πλούτου που παράγουν οι εργάτες, η λεηλασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της Γης».
Το ΚΚΕ εγκαλεί τις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους και ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία και την Κίνα, ως τους κατεξοχήν υπεύθυνους για τεράστιες οικολογικές καταστροφές και το ξερίζωμα από τις πατρίδες τους εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, την καταστροφή μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, του φυτικού και ζωικού πλούτου, των υποδομών.
«Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως όλες οι προκάτοχοί της, κάνει ό,τι μπορεί για να συσκοτίσει το γεγονός, ότι η αιτία που οξύνει και τα προβλήματα του περιβάλλοντος είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Στηρίζει και υλοποιεί τη στρατηγική της άρχουσας τάξης και της ΕΕ για το περιβάλλον, για την ενέργεια, την “πράσινη ανάπτυξη”, τους υδάτινους πόρους, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη βιοποικιλότητα, το χωροταξικό σχεδιασμό, τις χρήσεις γης, την κλιματική αλλαγή, τα δάση, τις μεταφορές, τις κατασκευές, την αγροτική παραγωγή. Εφαρμόζει τις πολιτικές, που οι αστικές κυβερνήσεις έχουν διαχρονικά συνδιαμορφώσει για να δώσουν νέα ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, διέξοδο για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, σε όλους τους παραπάνω τομείς και όχι μόνο. Πολιτικές, που μετακυλίουν τελικά στους εργαζόμενους τις δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Προωθεί εν μέσω αντιθέσεων τις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Οι ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες στοχεύουν στη διευκόλυνση των κερδοφόρων - για το κεφάλαιο - επενδύσεων, με την παράλληλη νομιμοποίηση καταπατήσεων, εκχερσώσεων, παράνομων οικισμών και αυθαιρέτων σε βάρος της κρατικής δασικής γης» αναφέρει η ανακοίνωση.
Το ΚΚΕ επιρρίπτει επιπλέον ευθύνες στην κυβέρνηση διότι «παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον. Η βάση της Σούδας στην Κρήτη αναβαθμίζεται ως νατοϊκό ορμητήριο ενάντια στους λαούς της περιοχής, καθώς εντείνονται και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο».
Το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι «μόνο η κοινωνικοποίηση του πλούτου και των μέσων παραγωγής από την εργατική εξουσία, στο πλαίσιο μιας οικονομίας και κοινωνίας που δεν θα στηρίζεται στο καπιταλιστικό κέρδος, αλλά στην ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών, μπορεί να εξασφαλίσει μια σταθερή, συμβατή, συνειδητή, προγραμματισμένη και ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση, στο περιβάλλον. Θα στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία όλων των φυσικών πόρων και των μέσων αξιοποίησής τους, στον κεντρικό σχεδιασμό, στην παραγωγή με κίνητρο την κοινωνική ευημερία».
Προσθέτει ακόμα, ότι «τον δρόμο - και προς αυτή την κατεύθυνση - τον έχει ήδη ανοίξει η νίκη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια» καθώς «αμέσως μετά την νίκη της ψηφίστηκε από το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ, με πρόταση του Λένιν, το “Διάταγμα για τη γη” (26 Οκτώβρη 1917). Ακολούθησαν τα διατάγματα “Για τα δάση” (27 Μάη 1918), “Για τις θεραπευτικές περιοχές κρατικής σημασίας” (20 Μάρτη 1919), “Για το υπέδαφος” (1η Μάη 1919), “Για την προστασία ιχθύων και θαλάσσιων ζώων” (24 Μάη 1921), “Για την προστασία των μνημείων της φύσης” (16 Σεπτέμβρη 1921). Δεν ξεχνάμε την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ και των σύμμαχων σοσιαλιστικών κρατών ενάντια στις στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
«Οι αντίπαλοι του σοσιαλισμού», συνεχίζει η ανακοίνωση του κόμματος, «προσπαθώντας να στρέψουν την προσοχή των λαών από τα δικά τους εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και της φύσης, επανειλημμένα επικέντρωσαν τα πυρά τους σε κάποιες σημαντικές περιβαλλοντικές βλάβες, που οφείλονταν στην υποχώρηση των σοσιαλιστικών κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής. Οι βλάβες, όμως, αυτές που προέκυψαν στη δύσκολη πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, καμία σχέση δεν είχαν, ούτε έχουν με τα συνειδητά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών σε βάρος της ανθρωπότητας και της φύσης, που διαπράττονται σκόπιμα και μεθοδευμένα για τη μεγιστοποίηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Και σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπουν τη βασική διαπίστωση: Σοσιαλισμός και Προστασία του Πλανήτη είναι δύο έννοιες στενά δεμένες. Είτε το θέλουν είτε όχι, ο πρώτος είναι το μέλλον του δεύτερου».
Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, να ανασυντάξουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να διαμορφώσουν την κοινωνική συμμαχία, στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, που αποτελεί την αιτία χειροτέρευσης της ζωής τους, μαζί και της όξυνσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
«Για να ανοίξει αυτός, ο μοναδικός ελπιδοφόρος δρόμος, το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν για όλα όσα δικαιούνται, με συνεχή καθημερινό αγώνα για την προστασία των δασών, του υδροφόρου ορίζοντα, την αποτροπή και την αντιμετώπιση της ρύπανσης, αντιπαλεύοντας ολοκληρωμένα την αστική πολιτική στη διαχείριση του περιβάλλοντος, των απορριμμάτων, του νερού και γενικότερα του φυσικού πλούτου, στη διαχείριση ακτών, δασών και ελεύθερων χώρων, πολιτική που θυσιάζει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα στο βωμό του κέρδους» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
ΛΑΕ:
«Η φετινή παγκόσμια ημέρα για την προστασία του περιβάλλοντος βρίσκει την ανθρωπότητα σε χειρότερη κατάσταση μετά την απαράδεκτη και καταστροφική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα» αναφέρει από πλευρά της η Λαϊκή Ενότητα και συνεχίζει: «Παρότι η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα είναι ελλιπής και κομμένη και ραμμένη να δίνει άλλοθι στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ αδικεί τις πιο φτωχές, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ είναι καταστροφική.Η ΛΑΕ τονίζει ότι η αδήριτη ανάγκη της ανθρωπότητας, που έχει καταστεί όρος για την επιβίωση του πλανήτη , απαιτεί πολύ πιο ριζοσπαστικά μέτρα και κυρίως ένα νέο οικολογικό αναπτυξιακό οικονομικό πρότυπο, που δεν θα θέτει σε προτεραιότητα το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά το κοινωνικό όφελος, την κοινωνική δικαιοσύνη και την απασχόληση.
Στη χώρα μας είναι γνωστό ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τις περιβαλλοντικές πολιτικές και το μοντέλο ανάπτυξης. Όμως η υλοποίηση των Μνημονίων έχει επιδεινώσει τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και έφερε ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση της προστασίας των συλλογικών αγαθών. Είναι γνωστό ότι οι συνταγές του ΔΝΤ για το περιβάλλον οδηγούν σε άγρια λεηλασία φυσικών πόρων με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η δε Ε.Ε. ουσιαστικά απαιτεί την καταστρατήγηση της ίδιας της περιβαλλοντικής της νομοθεσίας μέσω του καινοφανούς και απαράδεκτου αξιώματος το οποίο λέει «ότι στις υπερχρεωμένες χώρες που είναι σε προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής δεν ισχύουν όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον»
Από τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησης επισημαίνουμε τις χαρακτηριστικότερες:
1. Τις μνημονιακές δεσμεύσεις της για τη μεταβίβαση της ιδιωτικής περιουσίας του δημόσιου στο ΤΑΙΠΕΔ και η πάση θυσία προσέλκυση επενδύσεων για να πληρωθεί το παράνομο, απεχθές και μη εξυπηρετούμενο δημόσιο χρέος , έχουν οδηγήσει στην έκδοση πληθώρας νόμων με χωρική διάσταση οι οποίοι και υποβαθμίζουν την περιβαλλοντική προστασία με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και ξεπουλούν ολόκληρες περιοχές φυσικού κάλους (Κασσιώπη Κέρκυρας, Αφάντου Ρόδου, Παλιούρι Χαλκιδικής) κλπ2. Τις πολιτικές λεηλασίας της φύσης με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το θέμα των Σκουριών. Πρόσφατες είναι οι καταγγελίες των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής ότι:
– «Η απόφαση του Υπουργού κ. Σταθάκη να θέσει σε δικαστική διαιτησία ένα ήδη κριθέν ζήτημα για το οποίο πλέον το μόνο αρμόδιο να αποφανθεί είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι μια δόλια προσπάθεια ανατροπής με στόχο τη συνέχιση της αποδεδειγμένα πλέον παράνομης και αντίθετης στο δημόσιο συμφέρον “επένδυσης”.
– Η επιλογή του συγκεκριμένου δικηγόρου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δημοσίου απέναντι στην Ελληνικός Χρυσός δημιουργεί την υπόνοια διαπλοκής και μιας “στημένης” διαδικασίας με εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.
Μετά τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στο “άθλημα” της κατασκευής νομιμότητας, διαπρέπει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.»
3.Την απόφαση για δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος όπως στην «Κοκκινόλακα» στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας.
4. Την προώθηση των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των σύμμεικτων αποβλήτων παρά και ενάντια στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων «ΕΣΔΑ»
Το συμπέρασμα είναι σαφές.
Οι μνημονιακές πολιτικές και οι συνταγές της λιτότητας έχουν ως φυσική συνέπεια και τη στυγνή περιβαλλοντική εκμετάλλευση. Συνεπώς η προστασία του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντιμνημονιακή ανατροπή και την ανάπτυξη των αγώνων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος .
Η Λαϊκή Ενότητα εργάζεται και θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση να εργάζεται για τη συγκρότηση του πιο πλατιού προοδευτικού αντιμνημονιακού –αντινεοφιλελεύθερου μετώπου και να στηρίζει τα κινήματα προστασίας του περιβάλλοντος».
ΓΣΕΕ: Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας σε έναν νεκρό πλανήτη
Παράλληλα, η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εκφράζει την ανησυχία της για την πρόσφατη απόφαση του Προέδρου Ντ. Τραμπ, με την οποία οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση «δημιουργεί εμπόδια σε μια ενωμένη δράση για το κλίμα και θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας παγκοσμίως».Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά και διεθνή συνδικάτα ασκεί πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάσουν την απόφαση Τραμπ, ενώ υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα μαζικής και συλλογικής προσπάθειας για αναστροφή της συγκεκριμένης απόφασης της ηγεσίας των ΗΠΑ.
Επίσης, επισημαίνεται η πρόκληση που έχουν οι παγκόσμιοι ηγέτες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή με τρόπο που να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, μέσω επενδύσεων, καινοτομιών και ισχυρών δημοσίων υπηρεσιών, επιτρέποντας στους εργαζόμενους και στις βιομηχανικές περιοχές να κάνουν τη μετάβαση με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.
«Η ΓΣΕΕ είναι πιστή στην δέσμευσή της για τη διασφάλιση των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των εργαζομένων λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες. Για τα συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων οι συνέπειες είναι προφανείς. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας σε έναν νεκρό πλανήτη και είμαστε ήδη μάρτυρες των αρνητικών συνεπειών, λόγω των κλιματικών επιπτώσεων. Ως εκ τούτου, η επένδυση σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επιτακτική για την διασφάλιση των ήδη υπαρχόντων καθώς και την δημιουργία νέων αξιοπρεπών θέσεων εργασίας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Παγκόσμια Ημέρα ΠεριβάλλοντοςΠολιτική
Σχετικά άρθρα