13:14 | 3/6/17
Ποια είναι τα σενάρια για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση - Τι αναφέρουν πηγές του ευρωσυστήματος
Βήμα προς την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές θεωρείται η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).Σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την ένταξη στο QE απαιτείται συνολική συμφωνία, που θα καθιστά και το χρέος βιώσιμο, ακόμη και με το αρνητικό σενάριο.
«Η ΕΚΤ χρειάζεται να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες (σ.σ. εννοεί αν επαληθευτούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ), ώστε να μπορέσει το διοικητικό συμβούλιο να αποφασίσει. Η έκθεση της Κομισιόν ή του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει σκοπό να προκαταλάβει και την τελική απόφαση της ΕΚΤ, που θα ληφθεί με ανεξάρτητο τρόπο», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, στέλνοντας μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Επίσης επεσήμανε ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη.
«Είναι σαφές ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει “εκπτώσεις” στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», εξήγησε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Για το λόγο αυτό ο Μ. Ντράγκι κάλεσε του Ευρωπαίους και το ΔΝΤ να τα βρουν στο πλαίσιο του Εurogroup».
Ενόψει της ερχόμενης συνάντησης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, όλα δείχνουν ότι η συνολική συμφωνία που ζητάει ο κ. Ντράγκι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Το Νews 24/7 μίλησε με πηγές του ευρωσυστήματος, προκειμένου να διαπιστώσει ποια είναι τα σενάρια για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.
1. Το πρώτο σενάριο είναι το σενάριο της... απόλυτης συμφωνίας. Αν δηλαδή η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζητήσουν αναλυτικότερα για το ελληνικό χρέος μέσω τηλεδιασκέψεων, συναντήσεων και διαβουλεύσεων και τελικά καταλήξουν -όπως αρχικά είχαν “υποσχεθεί”- ότι μαζί με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα υπάρξει και η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αυτό θα οδηγήσει τους εκπροσώπους του Ταμείου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο θα δώσει το οκ για συμμετοχή στο πρόγραμμα και στη συνέχεια, οι οικονομολόγοι του Ταμείου θα αλλάξουν την αναρτημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από “εξαιρετικά μη βιώσιμο” σε “βιώσιμο”. Τότε η ΕΚΤ θα είναι σίγουρο ότι θα εγκρίνει άμεσα την ένταξη της Ελλάδας στο QE. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, φαίνεται πλέον μακρινό ενδεχόμενο, αν όχι ανέφικτο.
2. Οσο ανέφικτο φαίνεται το εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο που προηγήθηκε, τόσο αδύναμο είναι αυτήν την στιγμή και το ενδεχόμενο να πάνε όλα στραβά. Πρακτικά αυτό θα σημαίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε θα αρνηθεί να υποχωρήσει σε ο,τιδήποτε που έχει σχέση με το χρέος και έτσι, για μία ακόμη φορά, θα αναλάβει να γίνει ο “κακός” της Ευρώπης στο ελληνικό ζήτημα. Η περίοδος όμως είναι προεκλογική και ο Τύπος στη Γερμανία πιέζει, σημειώνοντας ότι οι Ελληνες έχουν κάνει ό,τι τούς ζητήθηκε και πως τώρα είναι η σειρά των δανειστών να πράξουν τα δέοντα. Συνεπώς, μια κάπως θετική έκβαση στην ελληνική περίπτωση, όπως η ένταξη της Ελλάδας στο QE, θα συνέφερε και τον Γερμανό υποικ.
3. Και μετά τα... εξωτικά σενάρια, σειρά έχουν τα πιο μετριοπαθή, εκείνα που επιχειρούν να συμβιβάσουν τις διαφορετικές απόψεις. Η πρόταση που προτάθηκε στο προηγούμενο Eurogroup είναι ακόμη στο τραπέζι και προβλέπει ότι η έκθεση της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και όχι από το ΔΝΤ. Η αναφορά όμως αυτή δεν προϋποθέτει ότι το Ταμείο θα άλλαζε την εκτίμησή του για τη βιωσιμότητα που σήμερα είναι αρνητική. Χωρίς την θετική εκτίμηση από το ΔΝΤ της βιωσιμότητας του χρέους είναι σχεδόν αδύνατο να μεταβληθεί η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Σε αυτήν την περίπτωση, η αξιολόγηση των αγορών και του ΔΝΤ δεν θα επέτρεπαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφανθεί για το αξιόχρεο της Ελλάδας και κατά συνέπεια να την εντάξει στην ποσοτική χαλάρωση (QE).
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ κοντά. Ωστόσο ακόμη συζητιέται.
4. Στο παρασκήνιο, όμως, δουλεύονται παράλληλα δύο ακόμη προτάσεις. Η πρώτη, με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup, προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές εγγυώνται για τη βιωσιμότητα του χρέους και το ΔΝΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχει στο πρόγραμμα, κάτι που όμως θα εξεταστεί όταν μετά τις γερμανικές εκλογές γίνει η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος. Σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΚΤ θα έκανε το δικό της DSA και είναι πιθανό -με τις εγγυήσεις και για το 2018- να εντάξει την Ελλάδα στο QE. Είναι μια πρόταση που διπλωμάτες των Βρυξελλών εκτιμούν ως «αρκετά πιθανή».
5. Πιο... έξυπνη και συμβιβαστική μέχρι στιγμής πάντως είναι η πρόταση των Γάλλων διπλωματών, οι οποίοι αναζητούν τρόπους ώστε να μειωθεί η ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Εγγραφο της Κομισιόν που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt προβλέπει τρόπους για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών.
Η πρόταση των Γάλλων, ωστόσο, προχωρά ένα βήμα παρακάτω: οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής. Παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση όμως βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση, παράγοντες του Ευρωσυστήματος βλέπουν θετικά την συμβιβαστική αυτή πρόταση.
Οι πλευρές των δανειστών θα συζητήσουν αναλυτικά για το θέμα τελευταία φορά στην συνάντηση των ηγετών των χωρών του ΟΟΣΑ στις 6-7 Ιουνίου στο Παρίσι. Αν εκεί τα βρουν, το Euro Working Group της 8ης Ιουνίου θα κληθεί να λύσει τα τεχνικά ζητήματα...
«Θα ήταν καλύτερα να μπει η Ελλάδα στο QE; Ναι, θα ήταν. Είναι όμως αναγκαίο; Οχι, δε νομίζω. Το ίδιο ισχύει και για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», μας είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος αποκάλυψε ότι εξετάζεται το σενάριο «ενισχυμένης» δόσης σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ενταχθεί στο QE.
(πηγή φωτογραφίας: sooc)
Σχετικές ετικέτες:ΕΚΤΕυρωπαϊκή Κεντρική ΤράπεζαΟικονομίαΠρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων