17:59 | 8/6/17
Ο καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης αποδίδει την κρίση στη διαφοροποίηση της στάσης της Ντόχας απέναντι στην Τεχεράνη
Στη διαφοροποίηση της Ντόχας από την πολιτική που ακολουθεί η Σαουδική Αραβία και τα άλλα κράτητου Κόλπου έναντι της Τεχεράνης, απέδωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην πρύτανης, Ηλίας Κουσκουβέλης, την υπόθεση του Κατάρ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Είναι γνωστό ότι το Ιράν έχει ανοίξει ένα μέτωπο στην πλάτη της Σαουδικής Αραβίας, στην Υεμένη, και η κρίση στο Κατάρ, κατά τη δική μου εκτίμηση, προήλθε από τη διαφοροποίηση της Ντόχας στην πολιτική που ακολουθεί η Σαουδική Αραβία και τα άλλα κράτη του Κόλπου έναντι του Ιράν» ανέφερε ο κ. Κουσκουβέλης.
Σχολιάζοντας τις χθεσινές επιθέσεις στην Τεχεράνη, σημείωσε πως «αρχίζει και γίνεται μια "επίσημη" γραμμή (στην Τεχεράνη), που στρέφονται τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο κοινής γνώμης στη Σαουδική Αραβία, που είναι ένας παραδοσιακός αντίπαλος του Ιράν στην περιοχή».
Ερωτηθείς εάν θα είναι μια παρατεταμένη κρίση, είπε πως ενώ αρχικά θα έλεγε όχι, στη συνέχεια -όπως παρατήρησε- «έγιναν κακοί χειρισμοί, προέκυψε κι αυτό το γεγονός (στην Τεχεράνη) που τα μυαλά των ανθρώπων το συνέδεσαν με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ [...] υπήρξαν και τοποθετήσεις από τη Δύση σε πολύ υψηλό επίπεδο που ήταν αρχικά επιτυχείς, αλλά στη συνέχεια ατυχείς».
Ο κ. Κουσκουβέλης αναφέρθηκε και στον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης αυτής, επισημαίνοντας πως «ήδη άρχισαν οι τιμές να παίρνουν λιγάκι προς τα επάνω», ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στις αμυντικές δαπάνες του Κατάρ και την εν γένει στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή: «Δεν θα πρέπει να διαλανθάνει της προσοχής μας ότι το Κατάρ είναι το δεύτερο κράτος σε αμυντικές δαπάνες στην περιοχή και με μια τεράστια αμερικανική βάση. Το σημαντικό όμως είναι πως είναι σχετικά πρόθυμο να αναλάβει στρατιωτικές πρωτοβουλίες και είναι γνωστό πως έχει αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις πολλών άλλων αραβικών κρατών (π.χ. Τυνησία, Λιβύη κ.ά) [...] Είναι ένα κράτος που ασφαλώς έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα με επενδύσεις στο εξωτερικό διαφορετικών ειδών αλλά επίσης αναμειγνύεται και έχει μία υπολογίσιμη δύναμη πυρός, κυρίως σε μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν λάβει μέρος σε διαφορετικές συγκρούσεις στην περιοχή».
Ο διεθνολόγος αναφέρθηκε, επίσης, στον κρίσιμο ρόλο που έπαιξαν «το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία στην ενίσχυση του Daesh στα πρώτα του βήματα στη Συρία και στο Ιράκ», επισημαίνοντας πως «τα όπλα περνούσαν από την Τουρκία αλλά η χρηματοδότηση ήταν από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ».
πηγή
Σχετικά άρθρα