Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: 'Θετικό βήμα' η έξοδος στις αγορές | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: 'Θετικό βήμα' η έξοδος στις αγορές

18:15 | 26/7/17
Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: 'Θετικό βήμα' η έξοδος στις αγορές

Το Γραφείο εκτιμά ότι η έξοδος στις αγορές εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες και να οδηγήσει τη χώρα εκτός Μνημονίου - Αιχμές για τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη

Αισιοδοξία για μόνιμη έξοδο στις αγορές και για τερματισμό των μνημονίων εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μετά την επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές αλλά προειδοποίει ότι απαιτούνται και άλλα βήματα για να συνεχισθεί αυτή η πορεία.

Με την νέα τριμηνιαία έκθεσή του (Απρίλιος - Ιούνιος 2017) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τονίζει η έκδοση του πενταετούς ομολόγου αποτελεί ένα «θετικό βήμα» προς την διαχείριση της οικονομικής κρίσης σημειώνοντας όμως ότι η κίνηση αυτή θα πρέπει να έχει ανάλογη συνέχεια. Μάλιστα οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι η έξοδος στις αγορές μπορεί να ερμηνευθεί ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες και, έτσι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. «Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε μια καμπή στη διαχείριση της οικονομίας και στις οικονομικές επιδόσεις. Αν όχι, τότε θα υπάρξουν παλινδρόμηση σε συνθήκες ύφεσης, κοινωνικές εντάσεις και δυσκολίες στη χρηματοδότηση από τις αγορές» αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Οι τέσσερις προϋποθέσεις για την μόνιμη έξοδο στις αγορές

Ο συντονιστής του Γραφείου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, και τα υπόλοιπα μέλη επισημαίνουν πάντως ότι υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις για να έχει συνέχεια η έξοδος στις αγορές. Ειδικότερα θα πρέπει: 1) να συνεχισθεί δημοσιονομική σταθερότητα, ώστε η πίεση των τόκων από τις αγορές να μην οδηγήσει στο φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, ύφεσης, πολιτικής αστάθειας, 2) να διασφαλισθεί η οικονομική μεγέθυνση με διάρκεια, κάτι που συνυφαίνεται με την εφαρμογή του Μνημονίου και κυρίως των μεταρρυθμίσεων, 3) να επιτευχθεί κοινωνική σταθερότητα και συνοχή με θεραπείες των ανισοτήτων, της ανεργίας, της φτώχειας και διασφάλιση ενός θεσμικού πλαισίου υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού και προστασίας της εργασίας και τέλος να 4) διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα με όσο το δυνατό ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Η οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία μειώνεται

Παράλληλα, το Γραφείο Προϋπολογισμού χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας ανακάμπτει αλλά ασκεί κριτική στις επιλογές της πρώτης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και στην παρατεταμένη διαπραγμάτευση για τη 2αξιολόγηση. «Η οικονομία άντεξε τις διαταραχές του 2015 τους κεφαλαιακούς ελέγχους, την υφεσιακή οικονομική πολιτική που στηρίχθηκε κυρίως στην αύξηση της φορολογίας και λιγότερο στη εξορθολογισμό των δαπανών, την παρατεταμένη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αβεβαιότητες για την τύχη των μεταρρυθμίσεων» τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Αναγνωρίζουν επίσης τη μείωση της ανεργίας επισημαίνοντας, όμως, την ανησυχητική αύξηση της ευκαιριακής απασχόλησης.

Αιχμές για τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη

Το Γραφείο Προϋπολογισμού αφήνει όμως και σαφείς αιχμές για τις επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών κατά της δικαιοσύνης. «Η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση απελευθέρωσε αντιλήψεις που δεν συμβιβάζονται με βασικές αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας  όπως: κράτος δικαίου (rule of law), διάκριση των εξουσιών, οικονομία που λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους και ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών