Κ. Μητσοτάκης σε αλιείς: 'O πρωτογενής τομέας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα' (φωτο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κ. Μητσοτάκης σε αλιείς: 'O πρωτογενής τομέας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα' (φωτο)

15:17 | 26/7/17

Στη συνάντηση που είχε με τους αλιείς, ιχθυεμπόρους και εξαγωγείς της Καβάλας, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε πως υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι πόροι για να αξιοποιηθούν μέσα από το Πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα

Την ανάγκη αλλαγής φορολογικής πολιτικής για να τονωθεί η οικονομία και να ανασάνει η παραγωγική Ελλάδα καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης, στήριξης και εκσυγχρονισμού της αλιείας
υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας την Τετάρτη με αλιείς στην ιχθυόσκαλα Καβάλας, την τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας.

Η Καβάλα αποτελεί την πρώτη στάση της διήμερης περιοδείας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με εργαζόμενους, αλιείς, ιχθυέμπορους, εξαγωγείς αλλά και τα στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Καβάλας. Στη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις από τους παριστάμενους, ζήτησε να ενημερωθεί για να προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αλιευτικός κλάδος και παρουσίασε επιγραμματικά τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα για τη βελτίωση της αλιευτικής παραγωγής.





«Για εμάς ο πρωτογενής τομέας και η αλιεία ειδικά, είναι τομέας πρώτης προτεραιότητας» είπε ο αρχηγός της ΝΔ. Ξεκαθάρισε εξαρχής πως δεν είναι «ειδικός στα ζητήματα της αλιείας» αλλά ότι οι συνεργάτες του θα φροντίσουν, για να καταγραφούν οι απορίες και οι προτάσεις των ψαράδων.


Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα φορολογικά βάρη πέφτουν στις πλάτες ολοένα και λιγότερων και η σημερινή κυβέρνηση «τιμωρεί» τους πολίτες που παράγουν, επισημαίνοντας πως αυτή η πολιτική δεν αποδίδει. «Όσο αυξάνουμε τους φόρους και τις εισφορές, τόσο ενθαρρύνουμε και την φοροαποφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους, ξεκινώντας με τους φόρους στις επιχειρήσεις, από το 29% στο 20% εντός μιας διετίας. Και θα ισοσκελίσουμε την όποια απώλεια εσόδων μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο συμμαζέματος του κράτους».

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, συνολικού ύψους 524.000.000 ευρώ, τόνισε ότι «η απορροφητικότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι «τα νούμερα που διαφημίζει για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι πλασματικά» ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, όχι μόνο στην αλιεία, αλλά και στο γάλα και γενικότερα στα κτηνοτροφικά προϊόντα, θέτοντας ως προτεραιότητα την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό του φαινομένου.


Καβαλιώτες ψαράδες επεσήμαναν την ανάγκη να αποκτήσει άμεσα συσκευαστήριο η ιχθυόσκαλα αλλά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να λάβει πιστοποιήσεις HACCP και ISO. Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι οι έμποροι και οι αλιείς πληρώνουν περισσότερα για να χρησιμοποιούν τις υποδομές της ιχθυόσκαλας από αυτά που τους προσφέρει. «Στους δημόσιους οργανισμούς», ανέφερε, «δεν μπορεί να επιλέγονται  στελέχη με “άλλα” κριτήρια. Χρειαζόμαστε τεχνοκράτες μάνατζερ, που θα δουλεύουν για το ευρύτερο καλό».


Υποχρέωση της χώρας να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο της

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις τις Energean Oil & Gas, στον Πρίνο Θάσου.    
 
«Εδώ και παραπάνω από 30 χρόνια, ο Πρίνος παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, συνεισφέροντας στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Προσφέροντας πολλές ποιοτικές θέσεις απασχόλησης και συνεισφέροντας, βέβαια, στην εθνική οικονομία. Η χώρα έχει μία υποχρέωση: Να εκμεταλλευθεί συνολικά τον ορυκτό πλούτο της, με ασφάλεια και με απόλυτο σεβασμό στις περιβαλλοντικές οδηγίες και στην περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως έχει συμβεί σε αυτή την περιοχή, εδώ και πολλές δεκαετίες» δήλωσε αμέσως μετά την επίσκεψη.



«Θέλω να τονίσω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου σε μία περιοχή, η οποία ταυτόχρονα έχει και τουριστική ανάπτυξη. Αποδεικνύοντας ότι, όταν υπάρχει η απαραίτητη εταιρική  υπευθυνότητα και όταν γίνονται σεβαστοί όλοι οι κανόνες, οι δύο αυτές δράσεις μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά» συνέχισε.


Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε λέγοντας: «Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες επενδύουν σημαντικά ποσά στην εξόρυξη και στην παραγωγή υδρογονανθράκων, ταυτόχρονα εξάγουν την τεχνογνωσία στο εξωτερικό, δείχνοντας έτσι έμπρακτα ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί να δραστηριοποιηθεί και σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος είναι τόσο σημαντικός».

Το πρόγραμμα της περιοδείας

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μεταβεί σήμερα στη Θάσο. Αρχικά, θα επισκεφθεί το χωριό Καζαβίτι, το οποίο είχε πληγεί από την μεγάλη πυρκαγιά το Σεπτέμβριο του 2016. Αμέσως μετά θα επισκεφθεί το Λιμένα. Ακολούθως, θα επισκεφθεί τη ΔΗΜΤΟ Χρυσούπολης, καθώς και πρότυπο θερμοκήπιο αξιοποίησης γεωθερμικού πεδίου.


Το απόγευμα  θα έχει συναντήσεις με το Δ.Σ. των ΑΜΕΑ Καβάλας. Επίσης, θα συναντηθεί με φορείς του Νομού στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θ. Μαρκόπουλου. Αμέσως μετά, θα συναντηθεί με τη Δήμαρχο Καβάλας κυρία Δήμητρα Τσανάκα, ενώ θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με πολίτες.

Την Πέμπτη 27 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Παγγαίου κ. Φίλιππο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Δράμα, όπου θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε καινοτόμα επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.
Ακολούθως, θα επισκεφθεί την Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με φορείς του Νομού στο Επιμελητήριο, θα συναντηθεί με το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ενώ θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με πολίτες.




Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών