18:23 | 6/7/17
Ο πελάτης του ήταν κατηγορούμενος για την υπόθεση των υποβρυχίων
Ποινή κάθειρξης 9 ετών, με αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στον δικηγόρο Ασ. Ασημακόπουλο, ο οποίος φέρεται να έβαλε στην… τσέπη του την εγγύηση των
500.000 ευρώ που είχε επιβληθεί ως περιοριστικός όρος στον εντολέα του Αλέξανδρο Αβατάγγελο κατηγορούμενο στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.
500.000 ευρώ που είχε επιβληθεί ως περιοριστικός όρος στον εντολέα του Αλέξανδρο Αβατάγγελο κατηγορούμενο στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.
Το Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τον κατηγορούμενο καταδικάζοντας τον σε κάθειρξη 8 ετών για την υπεξαίρεση των 500.000 ευρώ και φυλάκιση 2 ετών για απιστία δικηγόρου( σ.σ. 9 χρόνια κατά συγχώνευση).
Η ποινή ανεστάλη (κατά πλειοψηφία 2-1) μέχρι το εφετείο με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και εγγύηση 10.000 ευρώ.
Ο Ασ. Ασημακόπουλος, από τον οποίο με αποφάσεις του ΔΣΑ έχει αφαιρεθεί η άδεια δικηγόρου, στην απολογία του ισχυρίστηκε πως κράτησε το ποσό της εγγύησης για οικογενειακές ανάγκες, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει ποιες ήταν αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ημέρα που αναμενόταν η απόφαση ο κατηγορούμενος κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 21.500 ευρώ στο όνομα του μηνυτή και ζήτησε αναβολή της διαδικασίας για να καταβάλλει και τα υπόλοιπα χρήματα. Το αίτημα του, όμως, απορρίφθηκε.
Η εγγύηση των 500.000 ευρώ και η προφυλάκιση
Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2013 όταν ο Ασ. Ασημακόπουλο ανέλαβε την υπεράσπιση του κατηγορούμενου επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου. Μετά την απολογία του ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μεταξύ των οποίων και αυτόν της χρηματικής εγγύησης των 500.000 ευρώ. Ωστόσο, ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος δεν μπορούσε να καταβάλει το επίμαχο ποσό, εντός της δεκαήμερης προθεσμίας που είχε οριστεί, καθώς το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεών του βρισκόταν στο εξωτερικό σε επενδυτικούς λογαριασμούς που δεν μπορούσαν να ρευστοποιηθούν άμεσα.
Έτσι, με δεδομένο ότι ο επιχειρηματίας δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός της Ελλάδας, καθώς του είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, ζήτησε από τον δικηγόρο του να αιτηθεί στον ανακριτή την παράταση της προθεσμίας της καταβολής της εγγυοδοσίας μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2014. Ο δικηγόρος φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι θα υποβάλει σχετική αίτηση και στη συνέχεια του πρότεινε να καταβάλει το ποσό της εγγυοδοσίας σε προσωπικό του λογαριασμό στην τράπεζα UBS στην Ελβετία.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο επιχειρηματίας με τέσσερα εμβάσματα από τράπεζες του εξωτερικού κατέθεσε στο λογαριασμό του συνηγόρου του 575.000 ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια, να καταβληθούν 500.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αποτελούσε την αμοιβή για τις νομικές του υπηρεσίες. Τα χρήματα, όμως, δεν έφτασαν ποτέ στο Παρακαταθηκών με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο του 2013 να εκπέσουν οι περιοριστικοί όροι και ο επιχειρηματίας να βρεθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.
Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος αφέθηκε ελεύθερος 4,5 μήνες αργότερα όταν κατάφερε να συγκεντρώσει εκ νέου το ποσό των 500.000 ευρώ το οποίο κατέβαλε ως εγγύηση.
Σχετικές ετικέτες:δικαιοσύνηδικηγόροιΚοινωνία
Σχετικά άρθρα