17:00 | 6/7/17
Οι γιατροί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το νησί σαν «τόπο εξορίας»
Ο Άγιος Ευστράτιος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο νησί λόγω της γεωγραφικής του θέσης και όλα δείχνουν πως αντιμετωπίζει και αυτό τα ίδια και ίσως και λίγο περισσότερα προβλήματα σε σχέση με ταυπόλοιπα ακριτικά νησιά. Οι γιατροί είναι ένα σπάνιο έως ανύπαρκτο είδος για το νησί. Στη συγκεκριμένα περίπτωση, υπάρχει ο στρατός που παρέχει την ιατρική κάλυψη, διαφορετικά δεν θα υπήρχε γιατρός για τους περίπου 200 με 270 κατοίκους, που το καλοκαίρι τριπλασιάζονται.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Σύμφωνα με την εικόνα που έδωσε η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Κακαλή, ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει σε άλλες εποχές, καθώς η Αθήνα μάλλον το έχει ξεχάσει... Χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό, το έχουν βάλει κάτω. Το αντίθετο, θα μπορούσε να πει κανείς.
Το νησί θεωρείται και είναι από τα πιο απομακρυσμένα από την Αθήνα. Είναι ένα όμορφο, ήσυχο νησί, δεν είναι Μύκονος ή Σαντορίνη, είναι για οικογενειακές διακοπές με πολλές όμορφες παραλίες, εύκολα προσβάσιμες αλλά το οδικό δίκτυο είναι αγροτικό οπότε θα ήταν καλό να πάρει κανείς ένα όχημα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Υπάρχουν και πανέμορφες παραλίες στα ανατολικά του νησιού που είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.
Αξίζει εδώ να το τονίσουμε πως παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, το οδικό δίκτυο του νησιού είναι μόνο για αυτοκίνητα 4Χ4 ή για πεζοπόρους. Το ελληνικό κράτος δεν έχει φτάσει μέχρι εκεί και σε αυτό το θέμα…
Το νησί είναι γνωστό ως τόπος εξορίας και ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί και το σχετικό μουσείο «Δημοκρατίας». Σε 7.000 εκτοπισμένους έφτασε ο καταυλισμός των εξόριστων στη δεκαετία του '50. Υπάρχει επίσης παραδοσιακός οικισμός ο οποίος επλήγη από τον σεισμό του 1968 και πλέον υπάρχουν πολλή λίγα διατηρητέα σπίτια που μπορεί να δει ο επισκέπτης.
Μιλώντας με τη δήμαρχο του νησιού, που αξίζει να αναφέρουμε πως είναι από τους πιο νέους σε ηλικίας δημάρχους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, εκείνη εστίασε στο εξής:
«Το θέμα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση αντιμετωπίζεται ωστόσο εκεί που πονάμε είναι στο θέμα της υγείας γιατί ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό του Οργανισμού πρέπει στο αγροτικό μας ιατρείο να υπάρχει ένας γιατρός Παθολόγος Γενικής ιατρικής, έχουμε αγροτικό. Τα τελευταία χρόνια στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος και στις προκηρύξεις που βγάζει το αρμόδιο υπουργείο δεν έχουμε ενδιαφέρον οπότε έχουμε οπλίτες γιατρούς στο ιατρείο μας. Ο στρατός βοηθάει. Είναι το απομακρυσμένο του νησιού που τους αποτρέπει, εν τω μεταξύ δεν φαίνεται στην προκήρυξη ότι ο γιατρός μας μπορεί να μείνει εντός ιατρείου, όπου υπάρχει ένας χώρος διαφοροποιημένος από το ιατρείο. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πληρώνει ενοίκιο».
Ρωτήσαμε τέλος τη δήμαρχο πώς ένας τόσο νέος άνθρωπος ασχολήθηκε με τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μας απάντησε πως «ήταν ένα στοίχημα να διεκδικήσουμε την θέση αυτή και να ανταπεξέλθουμε. Πήραμε ένα δήμο Καλλικρατικό με τις όποιες ευθύνες και τις όποιες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται αλλά όντας παιδί του Άη Στράτη θεωρώ πως πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να φέρουμε την ανάπτυξη που τόσο ζητάμε. Ήταν πολύ θετικό το ότι ο κόσμος επέλεξε νέους ανθρώπους. Ο μέσος όρος ηλικίας στο Δ.Σ. είναι 35 ετών».
πηγή
Σχετικά άρθρα