12:37 | 12/7/17
Τις ενστάσεις τους για την καταδίκη της Ηριάννας σε 13ετή κάθειρξη εκφράζουν με κοινή τους δήλωση έξι Έλληνες ευρωβουλευτές, επικαλούμενοι το τεκμήριο της αθωότητας
Στη δήλωσή τους, οι έξι ευρωβουλευτές αναφέρουν:“Με αφορμή την πρόσφατη πρωτόδικη καταδίκη νεαρής κατηγορούμενης, της Η.Β.Λ. σε 13ετή κάθειρξη, στηριγμένη, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σε ένα μερικό δείγμα DNA και χωρίς να αναγνωριστεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή της, επισημαίνουμε τα εξής:
Αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 6 παρ. 2 ΕΔΔΑ και 48 παρ. 1 ΧΘΔΕΕ αποτελεί το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου. Εξάλλου, θεμελιώδης συνταγματική αρχή, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι δεσμεύει και τη δικαιοσύνη ως κρατική λειτουργία, είναι η ισότητα των Ελλήνων ενώπιον του νόμου (άρθρο 4 παρ. 1 Συντ.).
Υπό τις προϋποθέσεις αυτές έχουμε την άποψη ότι η αναγνώριση ή η μη αναγνώριση ανασταλτικής δύναμης σε εφέσεις κατά πρωτόδικων καταδικαστικών αποφάσεων από τα ποινικά δικαστήρια πρέπει να συναρτάται με ενιαία για όλους κριτήρια και να μην εξαρτάται από συγκυριακούς παράγοντες.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μη αναγνώριση ανασταλτικής δύναμης στην έφεση της κατηγορουμένης αντιδιαστέλλεται προς άλλες σχετικά πρόσφατες περιπτώσεις, όπου πρωτόδικα δικαστήρια αναγνώρισαν ανασταλτικό αποτέλεσμα σε εφέσεις κατηγορουμένων για οικονομικά αδικήματα, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί ακόμη και σε 25ετή κάθειρξη. Δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι αυτή η επίδειξη δικαστικής αυστηρότητας σε βάρος της H.Β.Λ επηρεάστηκε από τη συγκυρία.
Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και αναμένουμε με εμπιστοσύνη την αιτιολογημένη κρίση της στα προβλεπόμενα κατά νόμο περαιτέρω στάδια κρίσης της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Οι Ευρωβουλευτές:
Γιώργος ΓραμματικάκηςΣτέλιος ΚούλογλουΚωνσταντίνα ΚούνεβαΜίλτος ΚύρκοςΔημήτρης Παπαδημούλης Κώστας Χρυσόγονος”.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ευρωβουλευτέςΟικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων