Όταν ο αρχαιότερος δικαστής της χώρας παρεμβαίνει | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Όταν ο αρχαιότερος δικαστής της χώρας παρεμβαίνει

17:48 | 24/7/17

Βαρύνουσας σημασίας είναι η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκου Σακελλαρίου, ο οποίος εκτός από το ότι πρόκειται για τον αρχαιότερο δικαστή της χώρας, έχει τοποθετηθεί σε σημαντικά ζητήματα, μέσω δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ

Σε μία παρέμβαση με πολλούς αποδέκτες, τόσο από την εκτελεστική εξουσία, όσο και από τη δικαστική, προχώρησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου. Η δήλωσή του γύρω από την εδώ και εβδομάδες διαμάχη Δικαιοσύνης - Κυβέρνησης, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς για πρώτη φορά ο αρχαιότερος ανώτατος δικαστικός λειτουργός -και μάλιστα πρόεδρος του ΣτΕ που έχει βρεθεί στο στόχαστρο στελεχών της κυβέρνησης- παίρνει ξεκάθαρη θέση γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις, μιλώντας για μία επιχείρηση “να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

Ο Νίκος Σακελλαρίου μίλησε σήμερα ως θεσμικός παράγοντας της χώρας, προσδιορίζοντας τον εαυτό του ως “αρχαιότερος δικαστής της χώρας” και ως “πρόεδρος του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου”, το οποίο μεταξύ άλλων, είναι αρμόδιο να άρει συγκρούσεις αρμοδιότητας άλλων ανώτατων δικαστηρίων, αλλά και να άρει την αμφισβήτηση της συνταγματικότητας ή η διατάξεων νόμων. Εκτός αυτού, ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι επιλέχθηκε για τη θέση αυτή ανάμεσα σε συνολικά 47 δικαστές από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2015.

Το όνομά του έγινε ιδιαίτερα γνωστό όταν με την ιδιότητα του προέδρου του ΣτΕ μετείχε στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου, ενώπιον της οποίας συζητήθηκε το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στο “στόχαστρο” για ενέργειες ή παραλείψεις του, όχι μόνο από μέσα ενημέρωσης, αλλά και από δικαστικές πηγές εντός του ΣτΕ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέσω του γραφείο Τυπου βρέθηκε στη θέση να εκδίδει ανακοινώσεις, μετά τη δημοσίευση πληροφοριών για τα όσα λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια των διασκέψεων. Ετσι είχε πράξει και ύστερα από τη ματαίωση διάλεξης της Ολομελείας πριν καλά καλά ξεκινήσει.

Αν και πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τους συναδέλφους του για τα όσα ο ίδιος είχε υποστηρίξει στον πρόλογό του, εκείνος είχε υποστηρίξει σε δελτίο Τύπου ότι η ματαίωση ήρθε “εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών”.

Παράλληλα, ο Νικ. Σακελλαρίου, υπήρξε πρόεδρος του Α’ τμήματος του ΣτΕ που αποφάνθηκε για τους πάνω από 100.000 επενδυτές -θύματα της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς – Πρόνοια»- ότι δεν μπορούν να αξιώσουν αποζημίωση από το Δημόσιο, ενώ ήταν αντίθετος ως με τις δύο αποφάσεις του Α’ τμήματος, που έκριναν συνταγματικές τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Είχε την άποψη ότι είναι αντισυνταγματικό το «χαράτσι» της ΔΕΗ στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με αποτέλεσμα να μειοψηφίσει, αλλά και το PSI. Υπό την Προεδρεία του ΣτΕ “άνοιξαν” τα μεταλλεία στις Σκουριές αναστέλλοντας της σχετική απόφαση του τότε υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και απέρριψε τις προσφυγές για ακύρωση του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Τα όσα ανέφερε σήμερα ο Νίκος Σακελλαρίου, σε συνδυασμό με την μέχρι σήμερα πορεία του, καταδεικνύει τη βαρύνουσας σημασίας παρέμβασή του, η οποία καταλήγει στην ανάγκη σεβασμού προς τη Δικαιοσύνη από τη νομοθεστική και την εκτελεστική εξουσία, αλλά και στην παρότρυνση προς τους δικαστικούς λειτουργούς να συνεχίσουν το καθήκον τους απερίσπαστοι, αγνοώντας επιθέσεις και προσβολές.

Αναλυτικότερα, αναφέρθηκε στα εξής κυριότερα σημεία:

- “Άκριτες επιθέσεις” και “λοιδωρίες” κατά των λειτουργών της Δικαιοσύνης: μέσω αυτών επιχειρείται κατά συστηματικό τρόπο, νακλονισθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της,

- Δικαστικές αποφάσεις: κάνει αυτοκριτική, υποστηρίζοντας πως η Δικαιοσύνη δεν διεκδικεί το αλάθητο, αντιθέτως είναι ανοιχτή στην “καλοπροαίρετη επιστημονική κριτική των αποφάσεών της, η οποία αναμφισβήτητα συμβάλει στην διαρκή βελτίωση”. Προσθέτει δε πως οι δικαστικοί λειτουργοί “δεν αντιπολιτεύονται ούτε όμως και συμπολιτεύονται” καθώς θα πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτεροι.

- Αιχμές κατά συνταξιούχων δικαστών: Ο Νίκος Σακελλαρίου αναφέρθηκε στην επαγγελματική και προσωπικη πορεία κάθε δικαστικού λειτουργού, αλλά και στο συνταγματικά κατοχυρωμένο ανώτατο όριο ηλικίας για τους δικαστές, δύο ζητήματα που συζητήθηκαν εκτενώς πρόσφατα με την συνταξιοδότηση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου. Είπε χαρακτηριστκά: “Το να είναι κάποιος δικαστής δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι απόφαση ζωής, αφού η ιδιότητα το δικαστή και η αναμενόμενη από αυτόν συμπεριφορά τον ακολουθούν όχι μόνο στην επαγγελματική του ζωή αλλά ακόμα και στην ιδιωτική του ζωή. Τον ακολουθούν και μετά την υποχρεωτική αποχώρησή του από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας, το ακριβές χρονικό σημείο της οποίας προσδιορίζεται από το ίδιο το Σύνταγμα με απόλυτη σαφήνεια και κατά τρόπο ανεπίδεκτο αμφισβητήσεως”.

- Σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου: έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για κάθε “συνταγματικό πειραματισμό, ο οποίος θα οδηγούσε σε έλλειμμα δικαιοσύνης”. Παράλληλα, έκανε λόγο για “εισαγωγή αμφιβόλου λειτουργίας θεσμών”, η οποία δεν είναι απαραίτητη αφού υπάρχει η απαραίτητη διασφάλιση από τις συνταγματικές διατάξεις. “Το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο είναι απολύτως επαρκές για να αντιμετωπισθεί η κρίσεις και η αποτελεσματικότερη λειτουργία του εξασφαλίζεται πλήρως από την ανεξάρτητο Δικαιοσύνη, η οποία και το απαιτούμενο σθένος διαθέτει αλλά και την βούληση να πράξει ό,τι απαιτείται, όπως έχε άλλωστε αποδειχθεί με τηην πρόσφατη νομολογά του ΣτΕ” καταλήγει.


Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών