17:03 | 24/7/17
Νέα σφοδρή επίθεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού στην κυβέρνηση για χειραγώγηση της δικαιοσύνης που θέτει σε κίνδυνο το οικοδόμημα της δημοκρατίας όπως αναφέρουν με αφορμή τη συμπλήρωση 43 χρόνων από την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας
Σε ιδιαίτερα βεβαρημένη πολιτικά ατμόσφαιρα γιορτάζονται σήμερα τα 43 χρόνια από τη μεταπολίτευση, και η δεξίωση που θα παραθέσει το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσία των πολιτικών αρχηγών, καθώς μαίνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης με την ηγεσία και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δικαστών και των εισαγγελέων, ενώ χαρακτηριστικά σχεδόν αναμέτρησης λαμβάνει η αντιπαράθεση των κομμάτων της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ιδίως με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥ και το Ποτάμι.ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και το Ποτάμι δεν στάθηκαν σε επετειακού χαρακτήρα ανακοινώσεις για τα 43 χρόνια από την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ενδεικτικό του τεταμένου πολιτικού κλίματος που υπάρχει ότι θέτουν θέμα κινδύνων της δημοκρατίας από την παραμονή της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ με σημερινή του δήλωση τονίζει ότι «43 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα. Ουδέποτε, επίσης, στην ιστορία της Μεταπολίτευσης αμφισβητήθηκε τόσο ανοιχτά το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί την πλήρη χειραγώγηση και υποταγή της Δικαιοσύνης» και τη θεωρεί «θεσμικό εμπόδιο στους σχεδιασμούς της» και υπογραμμίζει ότι «σε όσους απεργάζονται σχέδια που κλονίζουν το δημοκρατικό μας οικοδόμημα, στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι δημοκρατικοί θεσμοί θα σταθούν όρθιοι. Η κοινωνία δεν θα διχαστεί. …Παραμένουμε εγγυητές της δημοκρατικής τάξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας».
Σε ανάλογο μήκος κύματος βρίσκεται και η Φώφη Γεννηματά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ λέγοντας χαρακτηριστικά «υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας, 43 χρόνια μετά την αποκατάστασή της, και οι συνθήκες στη χώρα δεν μας επιτρέπουν επετειακές εκδηλώσεις και αναφορές» ενώ κάνει λόγο και για «επιβολή καθεστώτος από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», σημειώνοντας ότι «οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Να στηρίξουμε όσους αντιστέκονται στα σχέδια ελέγχου και υπονόμευσης τους».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κάνει λόγο για «εσμό κυβερνητικών παραγόντων» που «πυροβολούν και απειλούν δικαστές και εισαγγελείς όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις τους» καταλήγοντας ότι πρόκειται για «κατάντια» της δημοκρατίας εξαιτίας του ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βρίσκονται στην εξουσία με την ψήφο του ελληνικού λαού.
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις και υπάρχει προβληματισμός για τη στάση μέρους των δικαστικών λειτουργών. Ήδη από χτες το Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου της «αντιπολιτευτικής στάσης» κατηγορώντας την ένωση δικαστών και εισαγγελέων ότι λειτουργεί ως «γραφείο τύπου της ΝΔ». Στην κυβέρνηση δεν προσπερνούν, αντίθετα αναδεικνύουν ότι και στους κόλπους της δικαιοσύνης υπάρχουν κάποιες διαφορετικές φωνές που διαφωνούν με τη στάση της ηγεσίας της δικαιοσύνης το τελευταίο διάστημα.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση τα κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν στην αξιωματική αντιπολίτευση πολιτική αξιοποίηση των εξελίξεων με τη δικαιοσύνη. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κινείται στα «όρια της προβοκάτσιας», εξαιτίας της έλλειψης αφηγήματος μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ενώ δεν είναι τυχαίο και το ερώτημα που θέτουν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το τι ρόλο θα παίξουν οι δικαστές στην προσπάθεια για την ανασύνταξη της χώρας «Θα αποδίδουν δικαιοσύνη ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μακρύ χέρι της ΝΔ και του διεφθαρμένου παλιού πολιτικού συστήματος;» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Σχετικά άρθρα