11:28 | 28/7/17
Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ικανοποιούνται από την ελληνική πρόταση για το ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πρέπει να εκποιηθούν
Η συμφωνία με τους δανειστές για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης περιλαμβάνει ως γνωστόν και την υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να εκποιήσει το 40% της λιγνιτικής δυναμικότητας της ΔΕΗ.Για το τι θα περιλαμβάνει όμως το προς πώληση πακέτο, ποιες δηλαδή μονάδες θα βγούν με «πωλητήριο», η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το ΥΠΕΝ, μετά από την επεξεργασία που έκανε από κοινού με τη ΔΕΗ, έστειλε στις Βρυξέλλες την πρότασή του, η οποία, όπως έχει γράψει το news247 περιλαμβάνει τρείς μονάδες (τις δύο παλιές του Αμυνταίου και την καινούργια της Μελίτης), μια άδεια νέας μονάδας (τη Μελίτη 2) καθώς και τρία ορυχεία που τροφοδοτούν τις μονάδες αυτές.
Ωστόσο τα μηνύματα που εκπέμπουν οι Βρυξέλλες σε σχέση με την ελληνική πρόταση κάθε άλλο παρά θετικά ήταν. Υπάρχουν ενστάσεις και αμφιβολίες της Κομισιόν σε σχέση με το κατά πόσο το προσφερόμενο πακέτο ανταποκρίνεται στους όρους της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, στο πλαίσιο των συζητήσεων με την Επιτροπή, έχει ήδη ξεκινήσει από την ελληνική πλευρά η επεξεργασία του εναλλακτικού πλάνου, του “plan b” για το ποιες μονάδες θα διατεθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες «το εναλλακτικό σενάριο θα είναι πιο “ρεαλιστικό” και δε θα περιλαμβάνει μονάδες των οποίων η διάρκεια ζωής λήγει σε 2 χρόνια και οι οποίες θέλουν μία επένδυση της τάξης των 100 εκ. ευρώ για να συνεχίσουν να λειτουργούν».
Αν και δεν ονοματίζεται, η συγκεκριμένη αναφορά είναι σαφές ότι "φωτογραφίζει" τις δύο μονάδες του Αμύνταιου, οι οποίες και φαίνεται ότι θα αντικατασταθούν στο εναλλακτικό σενάριο από άλλα εργοστάσια της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας πριν την αποστολή της ελληνικής πρότασης στις Βρυξέλλες, ένα από τα εναλλακτικά σενάρια που είχε επεξεργαστεί ο σύμβουλος της ΔΕΗ (McKinsey) , προέβλεπε αντί των δύο μονάδων του Αμύνταιου, τη συμπερίληψη στην ελληνική πρόταση δύο μονάδων της Μεγαλόπολης (3 και 4).
Δεν αποκλείεται ωστόσο η πίεση της Κομισιόν να φτάσει μέχρι του σημείου να βγούν προς πώληση τα «φιλέτα» της ΔΕΗ, δηλαδή το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου στη Δυτική Μακεδονία, για το οποίο η ΔΕΗ πασχίζει πάση θυσία να μείνει εκτός διαδικασίας πώλησης.
Θοδωρής Παναγούλης
Σχετικά άρθρα