Θερινή κοινωνική αντεπίθεση από την κυβέρνηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Θερινή κοινωνική αντεπίθεση από την κυβέρνηση

11:10 | 20/7/17

Να ανακτήσει το χαμένο έδαφος σε ό,τι αφορά στο κοινωνικό προφίλ της «κυβέρνησης της Αριστεράς» θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθώντας να καλύψει το χαμένο πολιτικό και δημοσκοπικό έδαφος, αλλά και να κλείσει βαθιές πληγές που άνοιξε η κρίση

Στροφή στην κοινωνική ατζέντα και προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης σηματοδοτούν οι αποφάσεις του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, καθώς μία ακτινογραφία στα νομοσχέδια που έχουν ήδη προωθηθεί ή πρόκειται να βρεθούν στη Βουλή το επόμενο διάστημα δείχνει ότι η επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, όπως και η ενίσχυση ομάδων που αφορούν στην ακραία φτώχεια ανεβαίνει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Περιθώρια πέρα, αλλά και μέσα στο Μνημόνιο

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, με σειρά κοινωνικών πρωτοβουλιών, να ανοίξει την ατζέντα της διακυβέρνησης, στέλνοντας στην κοινωνία το μήνυμα ότι δεν αποτελεί ένα κυβερνητικό σχήμα διαπραγμάτευσης και διεκπεραίωσης των «μνημονιακών» υποχρεώσεων. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» την «κοινωνική στροφή», θα προσπαθήσουν να αποδείξουν στην κοινωνία δύο πράγματα: αφενός, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «κυβέρνηση της Αριστεράς» και άρα διατηρεί τις δεδομένες κοινωνικές του ευαισθησίες. Αφετέρου, ότι ακόμη και στο ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο του Μνημονίου, αν θέλει κανείς… βρίσκει τρόπο και χρήμα ώστε να ανακουφίσει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Παροχές, εξαγγελίες, διευκολύνσεις

Τούτων δοθέντων, τα περισσότερα εκ των νομοσχεδίων που ήδη συζητούνται στη Βουλή ή πρόκειται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα περιέχουν διατάξεις που ευεργετούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες –ενώ ένα δεύτερο κύμα των «κοινωνικών μέτρων» κρατιέται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του News 24/7 στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να έχει να παρουσιάσει στην ΔΕΘ, σε δύο σχεδόν μήνες από σήμερα, μία νέα δέσμη μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα.

Αναλυτικά, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ επιχειρείται να βρεθεί λύση στην υποστελέχωση δημοσίων υπηρεσιών σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, στο νομοσχέδιο «παρέχονται κίνητρα εργασίας και διαμονής σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές σε γιατρούς νοσηλευτές,  υπαλλήλους ΕΚΑΒ εκπαιδευτικούς, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (δωρεάν σίτιση, διαμονή κ.τ.λ.)». Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα χρέη προς τους δήμους σε πολλές δόσεις, ενώ επεκτείνεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, περισσότερα αγροτικά προϊόντα και εφόδια εντάσσονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τους αγρότες, ενώ μία σημαντική παρέμβαση που περιμένει πώς και πώς η αγορά αφορά στην θεσμοθέτηση  του ακατάσχετου για λογαριασμούς ως το ποσό των 1.250 ευρώ. Επίσης, επεκτείνεται και για το 2018 η επιπλέον έκτακτη φορολογία των εφοπλιστών –μετά, πάντως, την σύμφωνη γνώμη των ίδιων, ενώ χθες ολοκληρώθηκε, ως νομοθετική διαδικασία τουλάχιστον, η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ που αναμένεται να διευκολύνει την ζωή και την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων.

Σημαντικές κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις θα περιέχει, όπως προαναγγέλλουν κυβερνητικές πηγές, και το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αφού μ’ αυτό «διασφαλίζεται η δωρεάν πρόσβαση σε μεταπτυχιακές σπουδές για τους οικονομικά αδύνατους φοιτητές», «θα απονέμεται μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σε Τμήματα 5ετούς φοίτησης» και ως το τέλος του μήνα θα υποβληθεί από την αρμόδια επιτροπή το σχέδιο συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε ένα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Πέραν αυτών, στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας θα προβλέπεται η δημιουργία των 293 Τοπικών Μονάδων στις οποίες πέραν των άλλων θα υπάρχει και οδοντιατρική υποστήριξη. Επίσης, θα θεσπιστεί και η εισαγωγή του ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, ενώ θα προβλέπεται η διαγραφή των χρεών ανασφάλιστων πολιτών στις ΔΟΥ, όπως επίσης και η ίδρυση νοσοκομείου στην Κάρπαθο.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου με όλα τα παραπάνω –αλλά και με όσα θα ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός από το «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο» στο πλαίσιο της ΔΕΘ, είναι να δείξει η κυβέρνηση προς συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες ότι η αναμονή τους τώρα μπορεί να δικαιωθεί. Βεβαίως, στο παρασκήνιο, τα συναρμόδια υπουργεία και το Μέγαρο Μαξίμου ψάχνουν, ενόψει ΔΕΘ, κάποιες εμβληματικότερες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου η κυβέρνηση να μην κατηγορηθεί πως νομοθετεί κοινωνικές «ασπιρίνες» για μία βαθιά χτυπημένη από την αρρώστια της κρίσης ελληνική κοινωνία.

Γιώργος Μελιγγώνης

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών