09:42 | 28/8/17
Ζήτημα ημερών είναι το ξεσκαρτάρισμα των έξι υποψηφίων σχημάτων τα οποία στις αρχές Αυγούστου είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ
Πιθανότατα εντός της εβδομάδας το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, και αφού νωρίτερα θα έχει πάρει στα χέρια του την εισήγηση των συμβούλων του διαγωνισμού, αναμένεται να καταλήξει στην short list με τα σχήματα που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση.Από τα έξι σχήματα, ερωτηματικά κατά πόσο πληρούν τους όρους του διαγωνισμού υπάρχουν για τρία: Πρόκειται για την καταριανή Powerglobe, την αμερικανική Intergrated Utility Services αλλά και την αυστραλιανών καταβολών Macquarie Infrastructure, η οποία πάντως έχει παρουσία μέσω θυγατρικής της σε ιταλική εταιρεία δικτύων.
Σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ, μπορούν να διεκδικήσουν τον ΔΕΣΦΑ μόνο ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύου, και εταιρείες τρίτων χωρών μέσω κοινοπραξιών, στις οποίες όμως επικεφαλής πρέπει να είναι υποχρεωτικά ευρωπαίος διαχειριστής.
Κοινοπραξίες πάντως μπορούν να συσταθούν είτε στο στάδιο της προεπιλογής είτε και μετά από αυτό, με την προκήρυξη να είναι πιο ευέλικτη για την πρώτη κατηγορία και πιο αυστηρή για τη δεύτερη.
Εν προκειμένω, εφόσον η κοινοπραξία συσταθεί στο στάδιο της προεπιλογής, τότε παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης ποσοστών αλλά και αλλαγής της εταιρείας που τίθεται επικεφαλής, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι και πάλι πιστοποιημένος διαχειριστής δικτύου και ότι θα υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση των πωλητών.
Σε κάθε πάντως περίπτωση, και μόνο η παρουσία σε ένα από τα έξι σχήματα που διεκδικούν τον ΔΕΣΦΑ, τριών εταιρειών που είναι βασικοί μέτοχοι στον αγωγό TAP (Snam, Fluxys, Enagas), δίνει άλλον αέρα και υπεραξία στην διαδικασία, εξαιτίας των συνεργειών αλλά και των δυνατοτήτων που ανοίγονται.
Πρόκειται για το σχήμα της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagas, της βελγικής Fluxys, και της ολλανδικής Gasunie, που αναμφισβήτητα αποτελεί και το φαβορί στο διαγωνισμό. Στην δυναμική του σχήματος είχε αναφερθεί μιλώντας πρόσφατα στην εφημερίδα L’Echo, ο διευθύνων σύμβουλος της Fluxys Πασκάλ ντε Μπουκ, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικός ο συνασπισμός τριών μετόχων του TAP, καθώς και ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλή στρατηγική θέση, δεδομένων και των μελλοντικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Το δεύτερο σημαντικό σχήμα είναι αυτό της ρουμανικής Transgas με την γαλλική GRTgaz, που έχει ως ατού την παρουσία της τελευταίας, η οποία και είναι από τις μεγαλύτερες της ΕΕ, ενώ διαχειρίζεται το μεγαλύτερο σε μήκος δίκτυο αγωγών.
Αουτσάιντερ στο διαγωνισμό, πληρώντας ωστόσο τις προϋποθέσεις της προκήρυξης είναι η δεύτερη ισπανική παρουσία, αυτή της Regasificadora del Noroeste S.A. η οποία και διαχειρίζεται το δίκτυο αγωγών στην περιοχή της Γαλικίας.
Θοδωρής Παναγούλης
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων