Μέτριος ο θησαυρός του Ονησιφόρου στην Κύπρο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μέτριος ο θησαυρός του Ονησιφόρου στην Κύπρο

14:14 | 31/8/17

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Κύπρο, οι πρώτες ενδείξεις από τις έρευνες της TOTAL στο οικόπεδο 11 δεν δημιουργούν ενθουσιασμό, δημιουργούν όμως ελπίδες καθώς μοιάζουν με το κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου

Με τις έρευνες της TOTAL να συνεχίζονται, και τα μέχρι τώρα αποτελέσματά τους να γνωστοποιούνται στην Κυπριακή κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, έγκυρες  πληροφορίες από τη Μεγαλόνησο αναφέρουν ότι τα ευρήματα υδρογονανθράκων χαρακτηρίζονται ως μικρού έως μεσαίου μεγέθους.

Παρόλα αυτά, το γεγονός και μόνον ότι υπάρχουν ευρήματα, δημιουργεί ήδη προσδοκίες στους εμπλεκόμενους, αλλά και στο αρμόδιο υπουργείο ενέργειας, καθώς αποδεικνύεται ότι το «μοντέλο» του γειτονικού τεράστιου κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου λειτουργεί και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πρόκειται, σε ποιοτικό επίπεδο, για πολύ ελπιδοφόρα ένδειξη, καθώς ανοίγει το δρόμο, όχι μόνον για συνέχιση των ερευνών στο συγκεκριμένο οικόπεδο του «Ονησιφόρου», αλλά και στα υπόλοιπα που έχουν ανατεθεί σε εταιρείες – μεγαθήρια, όπως η ENI και η ExxonMobil.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση το πρόγραμμα της TOTAL στο οικόπεδο 11 θα ακολουθήσουν επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για να καταδείξουν με ακρίβεια πλέον την έκταση των αποθεμάτων του κοιτάσματος. Τελική εικόνα θα υπάρξει όταν θα ολοκληρωθούν και οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, πιθανότατα εντός του Σεπτεμβρίου.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη η ExxonMobil αναμένεται να κάνει τη γεώτρησή της στο οικόπεδο 10 (ένα από τα πλέον ελπιδοφόρα και γιαυτό περιζήτητα κατά το διαγωνισμό) κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Την ερχόμενη Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου η εταιρεία θα διοργανώσει συνέντευξη Τύπου για να δώσει λεπτομέρειες σε ότι αφορά το ενεργειακό της πρόγραμμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Θοδωρής Παναγούλης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών