10:01 | 1/8/17
Πεδίο σύγκρουσης στη βουλή η παιδεία. Σκέψεις για παρέμβαση Τσίπρα στο νομοσχέδιο για την υγεία. Η σύγκρουση κορυφής που ρίχνει αυλαία για την φετινή πολιτική περίοδο
Κλείνει σχεδόν ένας μήνας από την τελευταία μεγάλη αντιπαράθεση εντός της βουλής σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, όταν και είχε διεξαχθεί προ ημερησίας συζήτηση μετά από αίτημα του προέδρουτης ΝΔ για την οικονομία και τις αποφάσεις του Eurogroup της 15 Ιουνίου. Έκτοτε έχει κυλήσει αρκετό νερό στ’ αυλάκι, η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει επιβάλλει την ατζέντα της μετά και την έξοδο στις αγορές ενώ ταυτόχρονα σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρ ομαδόν κατά του πρωθυπουργού ότι βρίσκεται «εκτός πραγματικότητας» και ζητάει λογαριασμό για τις πολιτικές επιλογές του 2015.
Ενδεχομένως αυτή η εβδομάδα να ρίξει αυλαία ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών με μια ανάλογη σύγκρουση κορυφής μεταξύ αρχηγών κομμάτων αλλά σε τελείως διαφορετικό κλίμα και με διαφορετική θεματολογία. Στις λίγες μέρες που απομένουν ως το κλείσιμο της βουλής τρία νομοσχέδια (παιδεία, υγεία και ΟΤΑ) βρίσκονται στη φάση της νομοθέτησης. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά προγραμματίζουν για σήμερα παρέμβαση στη βουλή για την παιδεία. Ειδικότερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται διατεθειμένος να σηκώσει κατακόρυφα τους τόνους σε έναν τομέα όπως είναι η παιδεία, το οποίο θεωρεί προνομιακό για τον ίδιο και αχίλλειο πτέρνα των «ιδεοληψιών» του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να κατηγορήσει τον Νίκο Βούτση για ανοχή σε πράξεις βίας και «πρόσωπα που διέπραξαν αδικήματα» και η ανάλογου ύφους ανταπάντηση κύκλων της ΝΔ στην απάντηση του προέδρου της βουλής προϊδεάζει για μια δυναμική αντιπολιτευτική παρέμβαση εντός της βουλής όπου οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι απλά η αφορμή για μια κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.
Υπ’ αυτό το πρίσμα και αν φυσικά ακολουθήσουν και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός τελικώς να αποφασίσει να παρέμβει προσωπικά ο ίδιος από το βήμα της βουλής. Κάποιες σκέψεις υπάρχουν χωρίς να έχουν καταλήξει ενώ στο επιτελείο του κ.Τσίπρα προκρινόταν το σενάριο η παρέμβαση του πρωθυπουργού να αφορά στο νομοσχέδιο για την υγεία. Το γενικό πλαίσιο πάντως θα ήταν έτσι και αλλιώς το πρόσταγμα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και το μήνυμα ότι αυτό δεν αναλώνεται πια στη διαχείριση της μνημονιακής πραγματικότητας, αλλά την υπερβαίνει θέτοντας τις βάσεις για την μετάβαση στη νέα πραγματικότητα επιλύοντας καυτά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.
Όπως και να έχει πάντως τυχόν ταυτόχρονες εμφανίσεις των δύο πολιτικών αρχηγών στη βουλή αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου θα δώσουν και το στίγμα της από εδώ και πέρα στάσης που χαράσσουν τόσο η ΝΔ όσο και η κυβέρνηση με την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου το Σεπτέμβριο.
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠΑΣΟΚΠολιτικήΣΥΡΙΖΑΦώφη Γεννηματά
Σχετικά άρθρα