22:30 | 7/8/17
Μέτρα προστασίας στο κτίριο όπου στεγάζονταν οι υπηρεσίες λιμένα αλλά εκκενώθηκε λόγω ζημιών από σεισμό
Μέτρα προστασίας λαμβάνονται στο κτίριο όπου στεγάζονταν πριν από λίγα χρόνια οι υπηρεσίες λιμένα της Πάτρας, αλλά εκκενώθηκε λόγω των ζημιών που υπέστη, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2008.Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε σήμερα, τρεις ημέρες μετά την κατάρρευση οροφής κτιρίου στο βόρειο λιμάνι και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας αλλοδαπός Αλγερινής υπηκοότητας.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, Νίκος Κοντοές, «το θέμα μας δεν είναι ποιος έχει την τυπική ευθύνη του χώρου, αλλά να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα οποιουδήποτε άλλου ατυχήματος».
Όσον αφορά στα μέτρα που ελήφθησαν στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΛΠΑ, του δήμου Πατρέων, της αστυνομίας, της τροχαίας και του λιμεναρχείου, ο Νίκος Κοντοές είπε ότι «καταρχήν αποφασίστηκε να εκκενωθεί το κτίριο, από όποιους έχουν μπει μέσα αυθαίρετα».
Επίσης, πρόσθεσε ότι «θα διακοπούν, εάν υπάρχουν, παροχές ρεύματος και νερού και θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την περίφραξη του χώρου». Ταυτόχρονα, η Αστυνομία θα επιτηρεί το κτίριο με τη συνδρομή του λιμεναρχείου, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος μέσα σ' αυτό.
Σχετικά με τις διαδικασίες για την απομάκρυνση των θραυσμάτων της οροφής του κτιρίου, που ήταν κατασκευασμένη από αμίαντο και κατέρρευσε την περασμένη Παρασκευή, ο Νίκος Κοντοές δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μετά τη διαβροχή, το αργότερο μέχρι αύριο θα έχει σκεπαστεί ο χώρος». Όπως εξήγησε, «η απόφαση για να σκεπαστεί ο χώρος ελήφθη ως ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας».
Όσον αφορά στην απομάκρυνση των θραυσμάτων, ο Νίκος Κοντοές είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εκπονήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης υλικού, το οποίο όμως πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Μετά την έγκριση του σχεδίου, «θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απομάκρυνση των υλικών», διότι, όπως εξήγησε, «είναι υλικά που θέλουν ειδικό χειρισμό και σκοπεύουμε να το κάνουμε με όλους τους κανόνες που επιβάλλει το πρωτόκολλο».
Σχετικά με τις μετρήσεις για τη διασπορά ινών αμιάντου στο περιβάλλον μετά την κατάρρευση της οροφής, ο Νίκος Κοντοές είπε ότι αυτές έγιναν γύρω από το κτίριο που κατέρρευσε και στην παραλιακή λεωφόρο Όθωνος-Αμαλίας, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μεθαύριο.
Σχετικές ετικέτες:ΑχαΐαΕλλάδακατάρρευση οροφήςΚοινωνίαΠάτραΠελοπόννησος
Σχετικά άρθρα