Σε λαϊκό προσκύνημα στο Σταυρό Βόλβης η εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας (φωτο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σε λαϊκό προσκύνημα στο Σταυρό Βόλβης η εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας (φωτο)

16:42 | 4/8/17

Η ιστορία της εικόνας που μεταφέρθηκε από το Άγιο Όρος και κάνει τους πιστούς να την θεωρούν θαυματουργή

Στην περιοχή του Σταυρού του Δήμου Βόλβης μεταφέρθηκε από το Άγιον Όρος και την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου η εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας, η οποία τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Οσίου Αυξεντίου Σταυρού Θεσσαλονίκης, όπου θα μείνει έως τις 13 Αυγούστου.

Την εικόνα υποδέχτηκαν οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου στο λιμάνι του Σταυρού, ενώ στην πομπή του τιμητικού στρατιωτικού αγήματος που τη μετέφερε στο ναό, παρόντες ήταν ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, και ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Σίνισα Πάβιτς όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Παναγία Τριχερούσα είναι το ιερό σύμβολο της Σερβικής Εκκλησίας, ενώ αποτελεί και την προστάτιδα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, του λεγόμενου Σέρβικου Μοναστηριού, στο οποίο βρίσκεται από τον 15ο αιώνα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου Βόλβης, μαζί με τους Έλληνες πιστούς, πολλοί Ορθόδοξοι τουρίστες από τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα από τη Σερβία που παραθερίζουν στον Σταυρό, έσπευσαν για να προσκυνήσουν την εικόνα από τις πρώτες κιόλας ώρες.

Η εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας αποτελεί μια από τις θαυματουργές απεικονίσεις της Θεοτόκου και η ιστορία της είναι μοναδική. Ονομάζεται «Τριχερούσα» καθώς στην εικόνα φαίνεται και ένα τρίτο -ασημένιο- χέρι. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα αποτελούσε οικογενειακό κειμήλιο του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, ο οποίος το έτος 705-715, πολέμιος των Εικονομάχων, συκοφαντήθηκε στον χαλίφη της Συρίας Ουάλιδ, που διέταξε να του κοπεί το δεξί χέρι. Ο Άγιος ικέτευσε την Παναγία να τον θεραπεύσει και όταν το πρωί ξύπνησε και είδε ότι το χέρι του είχε αποκατασταθεί, έβαλε αργυρό ομοίωμα του χεριού του κάτω από το αριστερό μέρος της Εικόνας της Παναγίας.

Αργότερα ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός έγινε μοναχός στη Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Παλαιστίνη, μεταφέροντας την εικόνα μαζί του. Το έτος 1217 ο Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρηνός, υιός του Σέρβου βασιλέα Στεφάνου Νεμάνια, μετέφερε την εικόνα στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Το έτος 1347, ο Σέρβος Κράλης Δρούσαν, τη μετακίνησε ως ευλογία στη Σερβία και την τοποθέτησε στην Ιερά Μονή Στουντενίτσης.

Η παράδοση αναφέρει ότι στις αρχές του 15ου αιώνα, λίγο πριν οι Τούρκοι καταλάβουν τη Σερβία, οι μοναχοί έδεσαν την εικόνα στη ράχη ενός γαϊδάρου και άφησαν το ζώο ελεύθερο, ώστε η Παναγία να το οδηγήσει. Με θαυματουργικό τρόπο, το ζώο κατέληξε στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, οδηγώντας εκεί την Παναγία Τριχερούσα, που θεωρείται σήμερα η Ηγουμένη-Πολιούχος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και Προστάτης του Σέρβικου Ορθόδοξου λαού.


Η εικόνα θεωρείται από τις πιο άριστα διατηρημένες παλαιές βυζαντινές εικόνες της Θεοτόκου και φέρει χρυσό επικάλυμμα με επικολλημένους χιλιάδες πολύτιμους λίθους.







Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών