Διάλογος Τσίπρα- Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Διάλογος Τσίπρα- Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης

16:53 | 7/9/17

Ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός κατέστησαν σαφές ήδη από το διάλογο τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, τον πολιτικό στόχο της συνάντησης τους, που αφορά σε αλλαγές στην Ευρώπη και την έξοδο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης από την κρίση

Με το... bonjour, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όρισαν τον κοινό πολιτικό τους στόχο, που αφορά στην αναγέννηση της Ευρώπης και την έξοδο από την κρίση, που συνδέεται άμεσα με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

"Θέλω να σε ευχαριστήσω για το γεγονός ότι είσαι σήμερα εδώ και να ευχηθώ να καταφέρουμε να πετύχουμε τους σημαντικούς στοχους μας, εσύ ιδίως τους στοχους που έχεις βάλει για τη θητεία σου ως νέος πρόεδρος της Γαλλίας και την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ιδέας, την αναγέννηση της Ευρώπης", είπε ο κ.Τσίπρας υποδεχόμενος τον κ.Μακρόν στο Μέγαρο Μαξίμου κατά το διάλογο που είχαν ενώπιιον των τηλεοπτικών καμερών, προτού ξεκινήσει η κατ ιδίαν συνάντηση τους.

"Η ελληνική κρίση είναι και ευρωπαική κρίση. Η έξοδος της Ελλάδας λοιπόν από την κρίση θα σηματοδοτήσει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

"Πιστεύω ότι η σημερινή σου επίσκεψη μπορεί να είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, σχέσεις που είναι παραδοσιακά στενές, όσο και για τις αναγκαίες τομές για να βγει οριστικά η Ευρώπη από τη στενωπό της κρίσης. Δε θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από το λόφο της Πνύκας για να διατυπώσουμε το όραμα μας για τις αναγκαίες αλλαγές, τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε", συνέχισε, τονίζοντας ότι πέραν της ελληνογαλλικής συνεργασίας: "Εχει σημασία να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης".

"Είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη από τότε που εξελέγην Πρόεδρος της Γαλλίας και για μένα η Ελλάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό", επισήμανε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος.
Μετά τις μεταρρυθμίσεις και τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση, υπογράμμισε.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, μίλησε για την καταστροφή στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου, γνωστοποιώντας ότι θα τα επισκεφθεί μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει ότι οι φυσικές αυτές καταστροφές έχουν αίτιο, που δεν είναι άλλο από την κλιματική αλλαγή -«και αυτήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε με έμφαση.

Τη θλίψη του για τα θύματα του τυφώνα Ίρμα που έπληξε τη Γαλλία είχε εκφράσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω για το γεγονός ότι σήμερα είσαι εδώ, παρότι η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα από τη φυσική καταστροφή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ.Τσίπρας.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών