Φωτήλας: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Φωτήλας: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ»

19:00 | 29/9/17

Επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντί να φροντίσει για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ της έχει “αλλάξει τα φώτα”» επισήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη χρεωκοπία της ΔΕΗ.

Ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι τα φετινά καθαρά κέρδη της ΔΕΗ είναι μειωμένα κατά 75% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά. Επίσης, υπογράμμισε ότι ενώ το 2014 επί ΝΔ ο οίκος Standard and Poor’s (S&P) κατέτασσε την εταιρία στη βαθμίδα Β, σήμερα την κατατάσσει στην κατηγορία CCC-, μια ανάσα δηλαδή πριν την οριστική στάση πληρωμών. Πολλοί οι λόγοι για αυτή την υποβάθμιση, αλλά όλοι οφείλονται στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία προφανώς δεν έχει κανένα σχέδιο όχι μόνο για την ανάπτυξή της αλλά ούτε και για τη διάσωσή της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Η ΔΕΗ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου για το 2017.

Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αντί να φροντίσει για τη βιωσιμότητα της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, της έχει «αλλάξει τα φώτα»!

Αντί να παρέχει ρεύμα σε ικανοποιητικές τιμές για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και γενικότερα την παραγωγική βάση της χώρας οδηγεί τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία!

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης είναι περίπου 14 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 75% σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο (ήταν 57 εκατ. ευρώ).

Αν μάλιστα αθροιστούν στα κέρδη και τα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ (172,2 εκατ. ευρώ), σημαίνει ότι η λειτουργία της επιχείρησης είναι καθαρά ζημιογόνα!

Η ΔΕΗ αποτελεί μαζί με τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό, τις τρεις μεγάλες βόμβες στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τους διεθνείς πιστοληπτικούς οίκους να υποβαθμίζουν την αξιοπιστίας της. Η τελευταία αξιολόγηση της ΔΕΗ από την Standard and Poor’s (S&P), κατατάσσει την εταιρεία στην κατηγορία CCC-, μια ανάσα δηλαδή πριν την οριστική στάση πληρωμών (Default)!

Κι όμως, μόλις τον Απρίλιο του 2014, ο ίδιος οίκος Standarts & Poors κατέτασσε τη ΔΕΗ στη βαθμίδα Β, δημιουργώντας δηλαδή θετικές προσδοκίες για το μέλλον της εταιρείας και καλύτερους όρους δανεισμού, με αποτέλεσμα το 2014 η εταιρεία να βγει στις αγορές.

Θυμηθείτε, η ΔΕΗ ζήτησε τότε 500 εκ. χρηματοδότηση, της προσφέρθηκαν πάνω από 2 δις ευρώ και τελικά δανείστηκε 700 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς καμία εξασφάλιση πέρα από την εταιρική της αξιοπιστία!

Η απογείωση της ΔΕΗ το 2014 ήταν και αποτέλεσμα του γενικότερου θετικού κλίματος που διαμορφώθηκε για την οικονομία της χώρας εκείνη τη χρονιά, με τη βελτίωση σημαντικών χρηματοοικονομικών δεικτών και με την ανάληψη μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι απόλυτα υπεύθυνη για την κατάντια της εταιρείας!

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα μεγάλα αγκάθια στα αποτελέσματα της ΔΕΗ.

Το πρώτο αγκάθι είναι η μη πληρωμή λογαριασμών από πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να οδηγήσει τους κακοπληρωτές στο να καταβάλουν πληρωμές.

Δεύτερο αγκάθι είναι ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ, τα χρήματα δηλαδή που πρέπει να δίνει η ΔΕΗ και όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί σε ένα ειδικό λογαριασμό από τον οποίο πληρώνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Και το τρίτο αγκάθι είναι οι «ΝΟΜΕ». Πρόκειται για τις δημοπρασίες ρεύματος, η παράδοξη δηλαδή μέθοδος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ για να πουλά ενέργεια κάτω του κόστους σε άλλους ηλεκτροπαραγωγούς, γιατί συνεχίζει να κατέχει μερίδιο μεγαλύτερο από το 51% της αγοράς, ενώ η Ευρωπαϊκή νομοθεσία λέει ότι αυτό απαγορεύεται.

Αν όμως ένα τμήμα της ΔΕΗ είχε ιδιωτικοποιηθεί,  όπως σας είχαμε προτείνει εμείς το 2014 με τη «μικρή ΔΕΗ», τότε το κομμάτι που θα είχε μείνει σε δημόσιο έλεγχο αφενός θα ήταν αρκετό για να ρυθμίζεται η αγορά και αφετέρου δεν θα είχε φορτωθεί η ΔΕΗ (και οι φορολογούμενοι, δεδομένου ότι μέσω του κράτους είναι οι μέτοχοι του 51% της ΔΕΗ) το κόστος των ΝΟΜΕ!

Και να προσθέσω και κάτι άλλο εδώ: Έχει γίνει πολύς λόγος για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και πόσα πληρώνει η Εldorado, μία ιδιωτική εταιρεία, για το χρυσό που μας παίρνει.

Ε, λοιπόν, η ΔΕΗ (που 49% των μετόχων της τώρα είναι ιδιώτες) δεν πληρώνει τίποτα για το λιγνίτη που εξορύσσει!!!

Αν υπολογιστεί και αυτό στο κόστος της επιχείρησης, ορατός είναι ο κίνδυνος να οδηγήσετε τη οικονομία  σε καταστροφή όχι από τα μνημόνια ή τα κόκκινα δάνεια, αλλά από έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας !

Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι ευθύνη για την κατάντια  της ΔΕΗ έχει και μερίδα συνδικαλιστών  οι οποίοι δεχόντουσαν ποικίλα «δώρα» προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή τους για τα τεκταινόμενα.  Υπάρχει επίσης και – μικρή ευτυχώς – μερίδα εργαζομένων που αρνούνται να μετατεθούν από κλειστές – ανενεργές μονάδες της ΔΕΗ σε άλλες που λειτουργούν! Δηλαδή ζητούν να πληρώνονται χωρίς να εργάζονται!

Κύριε Υπουργέ,

Η κ. Αχτσιόγλου έχει ήδη πάρει θέση για το θέμα. Η δική σας θέση ποια είναι;

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει κανένα σχέδιο όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά ακόμα και για τη διάσωση της εταιρείας!»

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:



πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών