Μαξίμου: Αναζητώντας συμμαχίες για 'διαζύγιο' με το ΔΝΤ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μαξίμου: Αναζητώντας συμμαχίες για 'διαζύγιο' με το ΔΝΤ

08:44 | 6/9/17

Την συγκρότηση συμμαχιών προκειμένου αυτή τη φορά να πιέσει με αξιώσεις για έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, που δεν θέλει... “παρατράγουδα” με την τρίτη αξιολόγηση

Με το βλέμμα στραμμένο στο ΔΝΤ και τις απαιτήσεις του τελούν στην κυβέρνηση, καθώς κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία βρίσκονται σε διαρκή επαφή με εκπροσώπους όλων των δανειστών, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία εύκολη διαδικασία, αν... έφευγε από την μέση το Ταμείο.

Βεβαίως, το σενάριο εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις εν γένει δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εξεταστεί σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά κλιμάκια, αλλά και μεταξύ των υπευθύνων για τον στρατηγικό σχεδιασμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, αυτή τη φορά, με χρονικό ορόσημο, βεβαίως, τις γερμανικές εκλογές και την άρση της πολιτικής εκκρεμότητας στο Βερολίνο, φαντάζει πιθανότερο παρά ποτέ.

Φτιάχνοντας το παζλ

Τις τελευταίες ημέρες, κάθε κυβερνητικό στέλεχος που έχει αρμοδιότητα να συνομιλεί -στο επίπεδό του- με εκπροσώπους των δανειστών συλλέγει πληροφορίες και στοιχεία. Στο επιτελείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα συγκεντρώνουν αυτά τα στοιχεία και προσπαθούν, με αυτές τις ψηφίδες, να σχηματίσουν το παζλ της τρίτης αξιολόγησης: να προβλέψουν, δηλαδή, τί τους περιμένει από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, όταν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών αφιχθούν στην Αθήνα και ξεκινήσει ο τρίτος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων στο Χίλτον. Τις διαθέσεις των συνομιλητών τους, εξάλλου, επιχείρησαν  να διαπιστώσουν προχθές, στη συνεδρίαση του Euroworking Group, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και χθες -πάλι- ο κ. Χουλιαράκης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σχετικό... ρεπορτάζ κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας σε όσες συνομιλίες έχει με ευρωπαίους ομολόγους του και με κοινοτικούς αξιωματούχους, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι το ΔΝΤ θα δώσει με ευκρίνεια -πράγμα όχι συνηθισμένο- το στίγμα των προθέσεών του με την επίσκεψη της γενικής διευθύντριάς του, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Αθήνα, στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Οι "πρόθυμοι" και το "σχέδιο Σόιμπλε"

Παρότι, λοιπόν, το... “ρεπορτάζ” εκ μέρους των κυβερνητικών παραγόντων συνεχίζεται, στο Μαξίμου έχουν καταλήξει ήδη σε κάποια πρώτα, ασφαλή συμπεράσματα: όντως, το ΔΝΤ, λοιπόν, φαίνεται να ζητεί την παραπομπή για... το 2023 των ψηφισμένων και συμφωνηθέντων “αντιμέτρων”, αλλά και την αντιστρόφως ανάλογη χρονική πορεία για τα επώδυνα μέτρα, ήτοι για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και για την μείωση του αφορολόγητου. Σαν να μην έφτανε αυτό, ισχυρό “πονοκέφαλο” για την κυβέρνηση -και όχι μόνο- συνιστά και η επιμονή του Ταμείου για νέα ανακεφαλαιοποίηση -ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ- για τις ελληνικές τράπεζες, που θα μπορούσε να τινάξει την ομαλή πορεία του Μνημονίου στον αέρα.

Τούτων δοθέντων, το συμπέρασμα από τους υπάρχοντες συσχετισμούς είναι ένα: όλοι -ανεξαιρέτως, σύμφωνα με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη- οι Ευρωπαίοι θέλουν η Ελλάδα να βγει από το Μνημόνιο και να μην χρειαστεί νέα δανεικά. Αντιθέτως, το ΔΝΤ με τις αξιώσεις του αναμένεται να προκαλέσει νέο πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση και να φέρει στο προσκήνιο ξανά σενάρια αστάθειας, αλλά και καθυστέρησης του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την βούληση των Ευρωπαίων να μην... ξανασχοληθούν με την Ελλάδα, στην κυβέρνηση μετρούν τους συμμάχους -όψιμους και παραδοσιακούς- προσπαθώντας να εκτιμήσουν αν αυτή τη φορά μία συζήτηση για ένα φιλικό “διαζύγιο” μεταξύ ΔΝΤ-Βρυξελλών θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερες πιθανότητες: Στα θετικά προσμετρούν στο Μαξίμου το γεγονός ότι Κομισιόν και ΕΚΤ έχουν σπεύσει να αντιδράσουν δημοσίως στις αξιώσεις του Ταμείου για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Επίσης, οι συνεχείς διαρροές για το σχέδιο Σόιμπλε περί αντικατάστασης του ΔΝΤ από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (που θα μπορούσε να αποτελεί μετεξέλιξη του ESM) δείχνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ότι και το Βερολίνο δείχνει να έχει απαυδήσει με το ΔΝΤ -κι αν όχι γιατί προκαλεί πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα, οπωσδήποτε επειδή πιέζει διαρκώς τη Γερμανία για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ενόψει Μακρόν

Συν τοις άλλοις, όταν σχηματιστεί και η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, τότε η επιδίωξη του Μαξίμου για “επανεξέταση” του ρόλου του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά πράγματα θα “κουμπώσει” με την συμφωνία Βερολίνου-Παρισίων για έναρξη της συζήτησης σχετικά με την νέα “αρχιτεκτονική” της Ευρώπης, αλλά και της Ευρωζώνης. Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσουν τις ιδέες τους επί των αλλαγών που πρέπει να γίνουν σε αυτή την αρχιτεκτονική και θεωρείται δεδομένο, όπως τουλάχιστον λένε πρωθυπουργικοί συνομιλητές, ότι το σενάριο εξόδου του ΔΝΤ από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και το ελληνικό πρόγραμμα θα συζητηθεί στα σοβαρά μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του γάλλου προέδρου.

Γιώργος Μελιγγώνης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών