21:39 | 24/9/17
Πληθώρα εκδηλώσεων στην Τασκένδη, με εικαστικά και ελληνικά προϊόντα, ενδυναμώνοντας τη σχέση των δύο χωρών που κρατά από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ελλάδα και Ουζμπεκιστάν γιόρτασαν προ ημερών 25 χρόνια σύναψης διπλωματικών σχέσεων, ενώ η χώρα μετρά μόλις 26 χρόνια από την Ανεξαρτησία της.Βέβαια οι Έλληνες έχουν μακρόχρονη σχέση με τους Ουζμπέκους, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος στην εκστρατεία του στην Ασία, έφτασε μέχρι τα σημερινά εδάφη του Ουζμπεκιστάν (Σογδιανή, Βακτρία) και παντρεύτηκε την τοπική πριγκίπισσα Ρωξάνη, η οποία γέννησε τον μόνο νόμιμο διάδοχο της αυτοκρατορίας. Μητέρα και γιος ακολούθησαν τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι την Ινδία, όμως μετά τον θάνατο του στρατηλάτη, έπεσαν θύματα του Κάσσανδρου, επιγόνου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φυσιογνωμία των πολέμων και δηλητηριάστηκαν από τον αξιωματικό του Γλαυκία.
Ωστόσο, στα νεότερα χρόνια, το Ουζμπεκιστάν και ειδικά η Τασκένδη, αποτέλεσε χώρο «φιλοξενίας» των πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα, οι οποίοι μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 άρχισαν να επιστρέφουν μαζικά στην Ελλάδα.
Πάντως, ελληνική παροικία υπάρχει ακόμα στην Τασκένδη, με τις σχέσεις των δύο χωρών να ενδυναμώνονται τα τελευταία χρόνια σε πολιτιστικό και εμπορικό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του Ουζμπεκιστάν κινείται σε διψήφιο αριθμό, με τη χώρα να θεωρείται πλούσια σε πολλά αγαθά και η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών, ακόμα και σε τουριστικό επίπεδο.
Σε λίγες ημέρες, η MARAKANDA EXPEDITION (I. Karimov & A. Arapov) και ο Ελληνο-Ευρασιατικός Σύνδεσμος με πρόεδρο των Ξενοφώντα Λαμπράκη, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο του Ουζμπεκιστάν, διοργανώνουν από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου στο Ουζμπεκιστάν, μια σειρά Ελληνο -Ουζμπεκικών εκδηλώσεων με τον επιβλητικό τίτλο «Alexander the Great - Way to Roxane».
Στις 30 Σεπτεμβρίου, στην πρωτεύουσα Τασκένδη και την 1 Οκτωβρίου στην Σαμαρκάνδη, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Greek - Uzbek BUSSINES Forum όπου πολλές ελληνικές εταιρείες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους από διάφορους τομείς όπως: Τρόφιμα - Ποτά, Δομικά Υλικά, Κατασκευή Δημόσιων & Ιδιωτικών Τεχνικών Έργων, Χημικά, Φάρμακα, Καλλυντικά, Υπηρεσιών Τουρισμού, Πληροφορική, Άμυνα και Υπηρεσιών Υγείας κλπ. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν Β2Β συναντήσεις και συζητήσεις.
Στη συνέχεια, στις 30 Σεπτεμβρίου, εγκαινιάζεται έκθεση γνωστών Ελλήνων και Ουζμπέκων ζωγράφων με θέμα «Alexander the Great - Way to Roxane». Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η γνωστή art dealer Λιάνα Σκουρλή.
Την ίδια βραδιά η ελληνική παροικία της Τασκένδης παρουσιάζει καλλιτεχνική βραδιά και δεξίωση.
Η τρίτη φάση της αποστολής ολοκληρώνεται με την επιστημονική πολιτιστική αρχαιολογική ιστορική εκστρατεία «Στα βήματα του Μέγα Αλεξάνδρου» (Tashkent, Samarkand, Bukhara, Termez κ.α.) με την MARAKANDA Expedition.
Όλες οι εκδηλώσεις τελούνται υπό την ΑΙΓΙΔΑ: του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του HATTA (Σύνδεσμος εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων), του Υπουργείου Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν και της Ένωσης Επιμελητηρίων Ουζμπεκιστάν.
Στην Ελλάδα, η 26 επέτειος της ανεξαρτησίας του Ουζμπεκιστάν, γιορτάστηκε από το Γενικό Προξενείο της χώρας στην Ελλάδα.
Τους Διπλωμάτες διαφόρων χωρών, πολιτικούς, επιχειρηματίες, επιστήμονες και ανθρώπους της τέχνης υποδέχτηκε ο Γενικός Πρόξενος του Ουζμπεκιστάν, Όλιμ Κασίμοβ με τους συνεργάτες του.
Οι καλεσμένοι μεταξύ των άλλων γεύτηκαν και ουζμπέκικες λιχουδιές, το αρωματικό πεπόνι και το περίφημο πλοφ (πιλάφι), το εθνικό φαγητό του Ουζμπεκιστάν που το 2016 καταγράφτηκε από την UNESCO ως πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Δημήτρης Μπαλής
Σχετικές ετικέτες:επιχειρήσειςΟικονομία
Σχετικά άρθρα