21:22 | 14/9/17
"Η πολιτική των ανοιχτών δεδομένων έχει έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα παραδέχτηκε η Όλγα Γεροβασίλη" και τόνισε πως πρόκειται για ζήτημα δημοκρατίας
Στην υλοποίηση του 3ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, στην πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία και στην ενίσχυση της πολιτικής των ανοιχτών δεδομένων, θέμα που έχειαναδείξει με τον πιο εμφατικό τρόπο το News 24/7, αναφέρθηκαν εκτενώς τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, τα μέλη των οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών καθώς και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί στο εργαστήριο με θέμα "Η ανοιχτή Διακυβέρνηση ως Στρατηγική Επιλογή: από το σχεδιασμό στην υλοποίηση" που διοργάνωσε την Πέμπτη το αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με την Expertise France, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.
Τις εργασίες του εργαστηρίου άνοιξε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, που τόνισε την πολιτική βούληση της ηγεσίας ώστε η ανοιχτή διακυβέρνηση να μη μείνει στη θεωρία αλλά να γίνει πράξη.
"Η απαίτηση για περισσότερα ανοιχτά δεδομένα είναι ψηλά στη διεθνή ατζέντα και η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες, που ακολουθούν τον παγκόσμιο βηματισμό. Η χώρα μας έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα στην κατεύθυνση της ανοιχτής διακυβέρνησης, μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών, αλλά και την υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Ειδικότερα, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης συντονίζει την κυβερνητική δράση, συμμετέχοντας στη «Διεθνή Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Ανοικτή Διακυβέρνηση» (Open Government Partnership – OGP). Σε νομικό επίπεδο, η Ελλάδα έχει καθιερώσει την αρχή «της εξ’ ορισμού ανοικτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης της δημόσιας πληροφορίας. Φυσικά, έχει μεγάλη σημασία τα στοιχεία αυτά να εμπλουτιστούν και να επεξεργαστούν περισσότερο, γιατί αποτελούν μια δυναμική πηγή πληροφοριών για την ανάπτυξη, την καινοτομία και την οικονομία. Τα πρώτα αποτελέσματα ενίσχυσης των ανοιχτών δεδομένων στη χώρα μας έχουν ήδη διαφανεί και είναι μετρήσιμα" σημείωσε η κα.Γεροβασίλη και τόνισε πως το Υπουργείο εργάζεται για την επέκταση της πολιτικής των ανοιχτών δεδομένων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα της δημόσιας πληροφορίας και κατέληξε λέγοντας πως "η ανοιχτή διακυβέρνηση και τα ανοιχτά δεδομένα επαναφέρουν στο προσκήνιο το διαρκές αίτημα της κοινωνίας για περισσότερη Δημοκρατία".
Στη συνέχεια οι ομιλητές του εργαστηρίου που πήραν το λόγο ανέλυσαν για αρκετές ώρες τις παθογένειες της ελληνικής διοίκησης παρέθεσαν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται και ήδη έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη ενώ κοινή διαπίστωση ήταν πως η χώρα μας δεν υστερεί στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά στην εφαρμογή αυτού στην πράξη.
"Πρέπει να πείσουμε ως προς την αναγκαιότητα εφαρμογής του νομικού πλαισίου και των εργαλείων που διαθέτουμε" είπε χαρακτηριστικά η Νικολέτα Χαραλαμποπούλου στέλεχος του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ιεραρχώντας ως ύψιστη προτεραιότητα την αλλαγή νοοτροπίας της διοίκησης.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ομιλητές οι τομείς που παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορούν να ηγηθούν στην ανοιχτή διακυβέρνηση είναι αυτοί της δικαιοσύνης, της επιστήμης και της παιδείας.
Δείτε ολόκληρο το εργαστήριο:
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Όλγα ΓεροβασίληΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα