Συλλαλητήριο από ΓΣΕΕ και Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το Σάββατο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Συλλαλητήριο από ΓΣΕΕ και Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το Σάββατο

16:07 | 5/9/17

«Η αξιοπρέπειά μας έχει θιγεί και πρέπει να την ανακτήσουμε»

Συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα «η αξιοπρέπειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη» οργανώνουν η ΓΣΕΕ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) την ημέρα των εγκαινίων της 82ης
ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

«Η αξιοπρέπειά μας έχει θιγεί και πρέπει να την ανακτήσουμε, αγωνιζόμαστε εναντίον της φτώχειας και της εξαθλίωσης», δήλωσε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, στη διάρκεια σύσκεψης προέδρων και εκπροσώπων των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας και συνέντευξης Τύπου, ενόψει του συλλαλητηρίου.

Ο κ. Μουτάφης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «αγνοεί συστηματικά τη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα ενώ έχει πάμπολλες συναντήσεις με τους εργοδότες» και σημείωσε πως «τα συνδικάτα δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για ανοδική πορεία της οικονομίας».

Έθεσε το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και τόνισε πως η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα θα σημάνει την επέκτασή τους και στον τομέα του νερού.

Για τη μείωση της ανεργίας είπε ότι είναι μια βελτίωση, αλλά η μείωση αυτή είναι στατιστική και παρατήρησε πως συνεχίζεται «αμετανόητα» η εφαρμογή του μνημονιακού μίγματος πολιτικής που στα 8 χρόνια οδήγησε σε έκρηξη της ανεργίας και είχε καταστροφικά αποτελέσματα για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κυρίως για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Μίλησε για την αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της ΕΛΒΟ, τα ζητήματα με τη Βιομηχανία Ζάχαρης, την παραχώρηση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το Χαλυβουργείο και την υψηλή ανεργία.

Το πρόβλημα της ανεργίας στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης είναι τεράστιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.

Όπως είπαν στη Θεσσαλονίκη η ανεργία είναι 30%, στη Φλώρινα 42% (στους νέους 75%), στην Πιερία 50%, στην Καβάλα 30% (στους νέους 60%), στις Σέρρες 32%-33%, στη Χαλκιδική 14%-19%, λόγω τουρισμού το καλοκαίρι, στην Ξάνθη 45%, στη Δράμα 40%, στην Καστοριά 50%, στην Έδεσσα 32%, στα Γιαννιτσά 36%, στον Έβρο 22% και στην Ημαθία 35%.

Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων μίλησαν για κλείσιμο επιχειρήσεων και το φαινόμενο της μετανάστευσης που είναι ιδιαίτερα έντονο στο νομό της Δράμας. Η μείωση του αριθμού των οικοδόμων στην Ξάνθη είναι πάρα πολύ μεγάλη και αρκετοί έφυγαν στο Κατάρ και σε άλλες περιοχές για να βρουν δουλειά.

Κατήγγειλαν επίσης την απόλυση 180 εργαζομένων στη Βιομηχανία Λιπασμάτων της Καβάλας, επειδή, όπως είπαν, διεκδίκησαν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, και εξέφρασαν ανησυχία για τις εξελίξεις με την επένδυση της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» και τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους 2.300 εργαζόμενοι.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών