Σταθάκης: Πρόκληση ο σχεδιασμός της ενεργειακής προοπτικής της χώρας μέχρι το 2030 | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σταθάκης: Πρόκληση ο σχεδιασμός της ενεργειακής προοπτικής της χώρας μέχρι το 2030

18:34 | 9/9/17

Στις προκλήσεις, στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η χώρα μας, σε ό,τι αφορά στην ενέργεια και τη χωροταξία αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο των εγκαινίων του περιπτέρου του υπουργείου στην 82η ΔΕΘ

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι δρομολογείται ο σχεδιασμός της ενεργειακής προοπτικής της χώρας μέχρι το 2030, που θα εφαρμόζει τους κανόνες της κλιματικής αλλαγής και της συμφωνίας του Παρισιού, με βάση τις συμφωνίες της ΕΕ, ενώ παράλληλα επίκεινται ριζικές αλλαγές στην αγορά ενέργειας στο εσωτερικό της χώρας με την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και την εμφάνιση θεσμών που θα εγγυώνται την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

«Βρισκόμαστε στο επίκεντρο της μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κέντρο, ο ΤΑΠ ολοκληρώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, υπάρχουν πολλά άλλα επενδυτικά σχέδια για τη διασύνδεσή μας με τα Βαλκάνια, αλλάζει ριζικά η αγορά ενέργειας στο εσωτερικό της χώρας» σημείωσε.

Ο κ. Σταθάκης μίλησε και για την εισαγωγή, με την επικείμενη ψήφιση νομοσχεδίου, των ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα, που θα επιτρέπει σε όλους τους πολίτες-καταναλωτές, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, φορείς Δημοσίου να παράγουν τη δική τους ενέργεια και ταυτόχρονα να προωθείται η συνεταιριστική ιδέα. «Στην ΕΕ έχουμε παραδείγματα μεγάλων τέτοιων πρωτοβουλιών, όπως στη Γερμανία που φτάνουν το 20% του τομέα ενέργειας, μέχρι την πιο μετριοπαθή παρουσία χωρών, που καλύπτουν περίπου το 7-10%. Συνεπώς ο χώρος είναι τεράστιος και φιλοδοξούμε ότι θα αλλάξει πολύ σημαντικά τη δομή παραγωγής ενέργειας, δίνοντας έμφαση στις τοπικές κοινωνίες και στην κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη χωροταξία, επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει μία μεγάλη τομή που επί δεκαετίες έλειπε από τη χώρα, προκειμένου να υπάρξει αξιόπιστος και δημοκρατικός χωρικός σχεδιασμός, τόσο μέσα από το κτηματολόγιο, όσο και με τις αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία και με τη θαλάσσια χωροταξία.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι φέτος θα ολοκληρωθούν -πέρα από το έργο των δασικών χαρτών- και τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων και αυτά για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, ενώ ταυτόχρονα υλοποιείται ένα σχέδιο 2 δισ. ευρώ για τις υποδομές υγρών και στερεών αποβλήτων. «Τα έργα αυτά τροφοδοτούν τον τομέα της κυκλικής οικονομίας, στον οποίο έχουμε αναλάβει μία διυπουργική πρωτοβουλία για να τροφοδοτήσουμε την ελληνική παραγωγή με προϊόντα υψηλής υπεραξίας και με εργασία επιστημόνων που μπορούν να μείνουν και να επενδύσουν στον τόπο τους» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.

Τέλος, ανέφερε ότι εντός του μήνα θα κατατεθεί προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο για την ανακύκλωση και μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου ακόμη ένα νομοσχέδιο για τους φορείς προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος και της φύσης.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών