Στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

12:05 | 13/9/17

Με την εξέταση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, συνεχίζει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία, θέτοντας στο μικροσκόπιο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, με πρωταγωνιστές τους Μάριο Σαλμά και Μάκη Βορίδη

του Άγγελου Προβολισιάνου

Στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, πως ανακλήθηκε η υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη, σύμφωνα με την οποία κοστολογήθηκε στα 1.500 ευρώ η διαγνωστική αρθροσκόπηση, ενώ προαναγγέλθηκαν αστικές αγωγές για την επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων όσων ποσών έχει εισπράξει ο οποιοσδήποτε έκανε χρήση αυτής της απόφασης.

Διαβάστε επίσης: Ανακλήθηκε η απόφαση Βορίδη για τις αρθροσκοπήσεις - Αγωγές για την αποζημίωση του Δημοσίου

Εντύπωση προκάλεσε η απροθυμία της ΝΔ και συγκεκριμένα του εισηγητή της, Γιάννη Κεφαλογιάννη, να υπερασπιστεί τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, από το γραφείο του οποίου κόπηκαν 550 παραπεμπτικά για την επίμαχη εξέταση, ενώ εξίσου αξιοπερίεργο πως ο βουλευτής της ΝΔ άφησε αιχμές για την στάση των κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθού, ενώ η υπουργική απόφαση πάρθηκε επί υπουργίας Βορίδη.

Το σκάνδαλο

Από το Μάιο του 2017 έχει φτάσει στη Βουλή σχετική δικογραφία για το ζήτημα που φέρεται να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο περί τα 825.000 ευρώ. Όλα ξεκίνησαν από την υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη και του Λεωνίδα Γρηγοράκου το Δεκέμβριο του 2014, όταν μετά από γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ η διαγνωστική αρθροσκόπηση κοστολογήθηκε στα 1.500 ευρώ. Το επόμενο διάστημα ο ιατρός και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, βγάζει 550 παραπεμπτικά για την αντίστοιχη εξέταση, με την αρθροσκόπηση να πραγματοποιείται στο διαγνωστικό κέντρο που «συμπτωματικά» βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με το γραφείο του.

Όπως έχει καταγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, η υπερκοστολόγηση φτάνει στο 300% και η οποία υπολογίζεται ότι επιβάρυνε το Δημόσιο κατά τουλάχιστον 825.000 ευρώ, από το καλοκαίρι του 2015 ως τα τέλη Αυγούστου 2016. Επίσης, ο κ. Πολάκης χαρακτηρίζει την εξέταση ως μη αναγκαία, αφού η διάγνωση στις αρθρώσεις γίνεται με μαγνητική.

«Ενώ η εξέταση δεν χρειαζόταν», τονίζει, «πάει ο Μ. Σαλμάς με τον αδερφό του και παίρνουν την αντιπροσωπεία του μηχανήματος που κάνει την εξέταση. Βάζει στη συνέχεια την υποδιοικήτρια του Αττικού να ζητήσει να τιμολογηθεί η πράξη. Την τιμολόγησε ο κ. Σκανδαλάκης, πρόεδρος του ΚΕΣΥ και πρώην βουλευτής της Ν.Δ. 1.500 ευρώ. Την υπογράφει στη συνέχεια ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας».

Και προσθέτει: «Τιμολογούμε λοιπόν μια διαγνωστική πράξη που δεν έχει αξία και στη συνέχεια πάει και παίρνει και άδεια ιατρείου όπως τα κανόνισε με τους ιατρικούς συλλόγους. για να κάνει την εξέταση. Γιατί πήρε και άδεια ιατρείου. Και καταθέτει παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ και πληρώνεται. 550 ασθενείς είχε καταθέσει. Κάντε τον λογαριασμό να δείτε την κομπίνα. Στην Αμερική η μέγιστη τιμή για την ίδια εξέταση είναι 450 δολάρια. Εμείς την ξανατιμολογήσαμε, παρά το ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός καθυστέρησε».

Μήνυση Σαλμά και ανακοστολόγηση στα 300 ευρώ

Η απάντηση του κ. Σαλμά στις καταγγελίες του κ. Πολάκη ήταν να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, θέτοντας το εξής ερώτημα: «Αν η εξέταση κοστολογήθηκε ακριβά (που δεν ισχύει), τίθεται εύλογα το ερώτημα: γιατί οι κύριοι Κουρουμπλής, Ξανθός και Πολάκης, επί 18 μήνες που ανέλαβαν μέχρι και σήμερα, δεν όρισαν νέα τιμή στην εξέταση, ενώ είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν;».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης ξεκαθάρισε πως χωρίς γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ δεν θα μπορούσε να αλλάξει η τιμολόγηση της εξέτασης. Η θητεία του παλιού Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας έληξε το Φεβρουάριο του 2016, με το νέο ΚΕΣΥ να προτείνει τιμή κοστολόγησης 300 ευρώ. Συγκεκριμένα, 150 για την εξέταση και 150 ευρώ για τα ιατρικά αναλώσιμα, με την πρόταση του ΚΕΣΥ να γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών