Τι θα πει ο πρωθυπουργός στην άτυπη Σύνοδο του Ταλίν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στην άτυπη Σύνοδο του Ταλίν

12:10 | 28/9/17

Με τη βαλίτσα του γεμάτη από προτάσεις και αιτήματα για σειρά ζητημάτων που αφορούν την αντιμετώπιση της κρίσης ΕΕ, ταξιδεύει ο πρωθυπουργός στο Ταλίν της Εσθονίας, προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη άτυπη σύνοδο κορυφής της Ένωσης, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται αφενός να συζητηθεί το πρόγραμμα της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι του 2018 και αφετέρου, δεδομένου πως πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ηγετών μετά τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές, να ανιχνευθούν οι προθέσεις για την επόμενη περίοδο

Του Μάριου Αραβαντινού

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να κινηθεί σε πέντε άξονες. Ο πρωθυπουργός πρόκειται συγκεκριμένα να εστιάσει στις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων οι οποίες έχουν δείξει κατά την εκτίμησή του ότι η αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της, τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις, έχουν οδηγήσει σε πολιτική κρίση, η οποία εκφράστηκε τόσο με το Brexit όσο κυρίως με την άνοδο της ακροδεξιάς και τις φυγόκεντρες τάσεις χωρών που δεν δέχονται να δείξουν αλληλεγγύη εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σχεδιασμού για τη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών μέχρι το καλοκαίρι που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης. Ο κ. Τσίπρας πρόκειται μάλιστα να παρουσιάσει τις προτάσεις της Ελλάδας για μια κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα και μια νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη λήψη πρωτοβουλιών για μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της ατζέντας της Θεσσαλονίκης καθώς και για την αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ και ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών